Reklama

Reklama

Novinářka Marisa Tomei proměnila city chladnokrevného zabijáka Johna Cusacka ve skutečnou lásku...
Do země, která je rozervaná občanskou válkou, přijíždí Brand Hauser "odstranit" veškerou konkurenci olejářské společnosti, jejíž hlavou je náhodou bývalý viceprezident Spojených států a jejíž moc se právě rozšířila natolik, že zemi prakticky velí. Jeho úkolem je odstranit ropného magnáta Omara Sharifa, uspořádat veletrh, vdát mladou popovou hvězdu, okouzlit jednu novinářku a pak jí zachránit z rukou teroristů. Postupem času se ale v Brandově cestě za úspěchem objeví problémy, oba jsou převlečené právě za něžné pohlaví. Přijíždí totiž do Smaragdového města v utajení jako garde slavné arabské teen-zpěvačky Yonicy. Tahle dračice se nebojí po Brandovi vyjet, ale ten není na malé holčičky. Mnohem víc se mu líbí Marisa Tomei, novinářka, která brzy promění city chladnokrevného zabijáka ve skutečnou lásku. Ta ale jaksi nekoresponduje s primárním cílem... Ke svému terči Omarovi se Brand sice dostane, ale na konec ho nezabije a zachrání Marisu z rukou teroristů, kteří ji unesli. Na zahájení veletrhu nastane chaos, Brand zjistí, kdo mu vlastně dlouhou dobu dával cíle akcí a hlavně to, že Yonica je ve skutečnosti jeho malá, před lety unesená dcera. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (140)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klíčový v tomto případě není post režiséra, nýbrž producenta, který se promptně obsadil zároveň do hlavní role. Ano, je jím sám John Cusack, který, pokud jde o politické názory, stojí na levém křídle demokratické strany, takže v období prezidentování pana Bushe mladšího nefalšovaně trpěl a rozhodl se s Bushovým dědictvím vypořádat prostřednictvím tohohle filmu. Snímek si střílí z takové té vyčůrané obhajoby amerických zájmů pod zástěrkou vývozu demokracie, z militarismu, přepjatého amerického patriotismu atd. Pokud jde o politické názory, je mi Cusack poměrně blízký, navíc v řadě případů umí tít do živého. Ve scénách, kde si nepokrytě utahuje ze zkorumpovaných amerických novinářů, kteří se nechávají oblbovat vějičkou virtuální reality, nebo z privatizace války, když v Afgánistánu nebo Iráku přebírají iniciativu soukromé bezpečnostní agentury nebo dokonce soukromé armády, které pochopitelně nemusí skládat účty veřejnosti a jejich zájmem je nikoliv mír, ale co nejdelší prodlužování války, a tím pádem svých kšeftů, film funguje dobře. Jenže politická satira, aby fungovala, by měla být podávaná jemně, takže nejvíc bodují filmy typu Byl jsem při tom nebo Vrtěti psem. Cusack ale zkombinoval satiru s poněkud humpoláckou parodií špionských filmů typu série Mission Impossible a navíc ji podal ve stylu amerického mainstreamového humoru, což už v konečném výsledku funguje mnohem hůř. Na jednu stranu se mu nelze divit, měl v tom vlastní peníze a tak velké honoráře zase nemá, jenže pro snahu prodat film průměrnému americkému dïvákovi je celkový výsledek neslaný nemastný. Navíc režisér Seftel moc zkušeností nepobral a na nějaký extra velký talent to taky nevypadá - takže i když mám rád Cusacka jako herce, ulítlé herectví jeho ségry Joan a Marisu Tomei, na víc jak 45 % celkového dojmu to nevytáhnu. ()

PDcz odpad!

všechny recenze uživatele

odpad! Shrneme to v pár slovech. Nebudeme o5 odebírat po jednom, ale naráz. Na tomhle... no, film to nebyl.. bylo všechno špatně. Nejhorší ze všeho ale bylo, že jsme to viděli celé. To si vyčítám a tímto se omlouvám Jítě, že jsem to i přes její prosebné pohledy nechal běžet. [X] Ne, ne, ne, ne.. ()

Reklama

Mashak 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo něco. Už chápu, proč tomu dá někdo 5 hvězd a někdo jednu. Naštěstí pro mě, já patřím k těm, kterým se tohle zvláštní dílko líbí! Příběh tu je, no, prostě nějaký příběh tu je. Ale ty absurdity, kterých je všude kolem spousta mě prostě bavily. A to ani nemluvím a skvělém výkonu Joan Cusack! Fakt divný film. ()

bakeero 

všechny recenze uživatele

Začne to jako bláznivá satira a parodie. Postupem to přejímá vážnější a vážnější notu, aby se to na konci zase vrátilo k ulítlému parodování a nadsázce. Kdyby si režisér vybral parodickou notu pro celý film, dalo by se to hodnotit kladně. Takhle je ton jen míchanice, která vlastně neví, co chce říct. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Strašná nuda. Námět je to sice podařenej a ocitáme se tak v alternativní budoucnosti, ve které nadnárodní společnosti ovládají svět. Nápad dobrý, ale to je skoro všechno. Film se totiž snaží být někde mezi satirou a vážným filmem, přitom nefunguje ani jedno. Ty satiristické scény tam jsou na můj vkus nějak divně poskládány a většinou se tam ani moc nehodí a sám jsem zasmál jenom u jedný. No a ta vážnější část už nefunguje vůbec a právě proto ten film tolik nudí. Navíc ani ti herci to nezachrání. John Cusack se sem vůbec nehodí a i když se jakž takž snaží, tak mu tu roli vůbec nežeru.Marisa Tomei se mi zdá s přibývajícím věkem čím dál hezčí, to je ale tak všechno co bych na ní mohl pochválit. Ale nejvíc mě iritovala Hilary Duff s tim svým debilním přízvukem. Prostě nuda, která mohla být docela dobrým filmem, kdyby se režisér rozhodl, jestli chce točit satiru nebo drama a přizval si k tomu lepší herce. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (10)

  • Zlatá malina - nominace: Nejhorší herec ve vedlejší roli (B. Kingsley). (Petr23)
  • Jména postav Ooq-Mi-Fay a Ooq-Yu-Fay volně přeložená z hatmatilky, která je ve filmu použita, znamenají "fuck me" a "fuck you". (HappySmile)
  • Letadlo An-12B, které je vidět na začátku a konci filmu, vlastní Bright Aviation Services se sídlem v Sofii v Bulharsku. Spolu s některými dalšími bulharskými nákladními letadly bylo kvůli bezpečnosti vypovězeno z operací v Norsku, Islandu, Švýcarska a Evropské unie. (HappySmile)

Reklama

Reklama