foto

Herbert Lom

  • nar. 11.9.1917
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 27.9.2012 (95 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herbert Lom - původním jménem Charles Angelo Kuchacevich se narodil roku 1917 v Praze, v tehdejším Rakousku Uhersku. Zčásti vyrůstal i na Šumavě u svého dědečka, který byl českým hrabětem. Jeho otec měl tiskárnu divadelních programů, kde mu mladý Herbert často pomáhal a právě tady se možná zrodila jeho touha stát se hercem. Paradoxem však je, že místo filmové nebo divadelní fakulty vystudoval Herbert fakultu filozofickou.

To ho však v jeho hereckých ambicích nijak neomezovalo a už jako dvacetiletý si zahrál v romantickém dramtu ŽENA POD KŘÍŽEM a nebo v komedii BOŽÍ MLÝNY, kde se mimojiné objevil i mladičký Jaroslav Marvan. Během natáčení těchto filmů si také změnil jméno (příjmení Lom našel jako nejkratší v telefonním seznamu...).

Těsně před světovou válkou emigroval a odjel k přátelům do Anglie, kde našel azyl a později i svoji velkou životní lásku. Ze začátku to však neměl vůbec jednoduché. Téměř vůbec neuměl anglicky a na živobytí si vydělával různými podřadnými pracemi. Později získal stipendium a pomalu se začal věnovat herectví ve filmové škole při slavném divadle Old Vic. Tam také sbíral další divadelní a filmové zkušenosti. Ve 40. letech dokonce spolupracoval s rozhlasovým vysíláním BBC.

Po válce přišlo šťastnější období a pomalu se začal prosazovat ve filmu - hrál po boku nejkrásnějších hereček, např. s Audrey Hepburnovou ve VOJNĚ A MÍRU, s Shirley McLainovou a nakonec se setkal i se svou velkou láskou Gretou Garbo. Na svou velkou roli si ale musel počkat až do roku 1945, kdy ho režisér Compton Bennett obsadil do psychologického dramatu SEDMÝ ZÁVOJ, kde si Herbert zahrál vnitřně rozpolceného psychologa Larsona.

Jeho vzhled ho předurčoval k rolím padouchů a zločinců. Toho využil ve filmech POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE, SPARTAKUS, TAJUPLNÝ OSTROV nebo ve snímku HRABĚ DRACULA, kde si zahrál tajemného dr. Van Helsinga. Světovou popularitu, obdiv a slávu mu však přinesla až role vrchního komisaře Dreyfuse v sériích komedií o Růžovém panterovi, kde sekundoval legendárnímu Peteru Sellersovi.

Dalo by se říct, že Herbert Lom je nejslavnějším českým hercem. On sám se však považuje spíše za Brita, i když na české kořeny nezapomíná. V roce 2004 byl hostem filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně a loni přijel na krátkou návštěvu do Prahy.

Jeho manželkou byla literární a filmová agentka Dina Scheuová (1948-71), s níž má syny Nicholase a Alecka. V posledních letech se věnuje malování a psaní. Je autorem úspěšného románu o britském dramatikovi a politikovi Christopheru Marloweovi.

fandalehy

Herecká filmografie

Filmy

2015 Stake Holders: An Appreciation of Jess Franco's 'Count Dracula' - a.z.
1993 Syn Růžového Pantera
1992 Sherlock Holmes v pánském klubu aneb Komisař Dreyfus zasahuje (TV film)
1991 Papežem proti své vůli
Sekta
1989 Deset malých Indiánů
Maska rudé smrti
Master of Dragonard Hill
Řeka smrti
1988 Bláznivá apokalypsa
Crystal Eye, The
Pobřeží kostlivců
1987 Going Bananas
Scoop (TV film)
Sto ran bičem
1985 Doly krále Šalamouna
1984 Lace (TV film)
Memed My Hawk
1983 Kletba Růžového pantera
Mrtvá zóna
1982 Stopa Růžového pantera
1981 Peter and Paul (TV film)
1980 Man with Bogart's Face, The
Nebe, peklo, ráj
1979 The Lady Vanishes
1978 Pomsta Růžového pantera
1977 Charleston
1976 Růžový panter znovu zasahuje
1975 Návrat Růžového pantera
1974 Až tam nezbyl žádný
1973 And Now the Screaming Starts!
Dark Places
1972 Asylum
1971 Vraždy v ulici Morgue
1970 Dorian Gray
Hexen bis aufs Blut gequält
Hrabě Dracula
Mister Jerico (TV film)
1969 Doppelgänger
Heiße Tod, Der
1968 Assignment to Kill
The Face of Eve
Villa jede!
1967 Die Nibelungen, Teil 2 - Kriemhilds Rache
The Karate Killers
1966 Gambit
Our Man in Marrakesh
1965 Chaloupka strýčka Toma
Return from the Ashes
1964 Komisař Clouseau na stopě
1963 Horse Without a Head, The (TV film)
1962 Fantom opery
Poklad na Stříbrném jezeře
Tiara Tahiti
1961 Cid
Mr. Topaze
Tajuplný ostrov
The Frightened City
1960 Spartakus
Wernher von Braun
1959 No Trees in the Street
Severozápadní hranice
The Big Fisherman
Third Man on the Mountain
1958 I Accuse!
Intent to Kill
Passport to Shame
The Roots of Heaven
1957 Chase a Crooked Shadow
Fire Down Below
Prodané životy
Tygr v akci
1956 Vojna a mír
1955 Pět lupičů a stará dáma
Wrong Widget, The
1954 Beautiful Stranger
Love Lottery, The
1953 La stella dell' India
Rough Shoot
The Net
1952 The Man Who Watched Trains Go By
The Ringer
1951 Mr. Denning Drives North
Peklo je vyprodané
Two on the Tiles
Whispering Smith Hits London
1950 Cage of Gold
Golden Salamander
Noc a město
State Secret
Černá růže
1949 Portrait from Life
1948 Brass Monkey
Good Time Girl
Snowbound
1946 Appointment with Crime
Dual Alibi
Night Boat to Dublin
1945 Sedmý závoj
1944 Hotel Reserve
1943 Dark Tower, The
Tomorrow We Live
1942 Tajné poslání
The Young Mr. Pitt
1938 Boží mlýny
1937 Karel Hynek Mácha
Žena pod křížem

TV seriály

2004 Slečna Marplová (TV seriál)
Vražda na faře (S01E02)
1963 The Human Jungle (TV seriál)
1956 The Errol Flynn Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2012 Dracula vs. Vampir - a.z.
2006 50 Films to See Before You Die (TV film)
2004 Auf den Spuren Winnetous (TV film)
2002 The Curious Case of Inspector Clouseau (TV film)
1980 Man Who Saw Tomorrow, The
1971 Cuadecuc, vampir
1940 Mein Kampf - My Crimes

TV pořady

2006 Český lev 2005 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace