foto

Jack Palance

  • nar. 18.2.1919
    Lattimer Mines, Pennsylvania, USA
  • zem. 10.11.2006 (87 let)
    Montecito, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jack Palance byl vždy synonymem westernového drsňáka a zámožného záporáka. Tedy alespoň pro ty, kdo jej znali a nepletli si jej třeba s Kirkem Douglasem. Málokdo by si ho spojoval s rolemi kladných hrdinů, hodných staříků nebo kouzelných dědečků. O jeho soukromém životě se nikdy příliš nepsalo, nebyl ani klasickou hollywoodskou hvězdou. To však neznamená, že by nebyl nesmírně zajímavou osobností.

V únoru 1919 se v Lattimer mines, na území uhelných dolů v Pennsylvanii, narodil chlapeček s ukrajinskými předky. Chlapeček se jmenoval Volodymir Ivanovič Palahniuk a byl synem horníka (jeho otec později zemřel na černý kašel). V mládí chvíli pracoval v dolech po vzoru rodiče. Když však viděl, jak práce jeho otce zničila, chtěl se věnovat atletice. Pod jménem Jack Brazzo se na počátku čtyřicátých let stal profesionálním boxerem, vyhrál svých prvních patnáct zápasů a byl poražen až boxerem v těžké váze Joe Baksim. Po kariéře v ringu přišla kariéra válečného hrdiny. Za druhé světové války sloužil jako pilot amerického bombardéru a v bitvě byl i zraněn (popálení obličeje při výbuchu, které později zakryla plastika). Obdržel Purpurové srdce, Medaili vítězství a Medaili za dobrou službu. Válečný hrdina a úspěšný boxer se poté uchýlil k herectví.

Ve svých začátcích na divadle měl veliký úspěch, získal cenu za objev roku a zahrál si např. Stanley Kowalskiho v Tramvaji do stanice touha. Filmové začátky využívaly nejen jeho vzhledu a válečného zranění, ale také jeho boxerských a válečných zkušeností. Po roli uprchlíka roznášejícího dýmějový mor ve snímku Eli Kazana PANIKA V ULICÍCH byl využit právě jako boxující mariňák ve filmu SAMURAJOVÉ ÚTOČÍ (právě jeho postava byla nejspíš inspirací pro roli Cuby Goodinga Jr. v Pearl Harboru). Již se třetím filmem (SUDDEN FEAR) slavil Jack Palance úspěch v roli manžela Joan Crawfordové a byl nominován na Oscara, což se stalo i o rok později s westernem SHANE, kde si zahrál sadistického pistolníka Jacka Wilsona.

To však byly herecky nejvíce oceňované role a oscarové nominace se nedočkal dalších čtyřicet let ! To i přes to, že za celou dobu natočil několik velice slušných snímků, jako např. válečné drama ÚTOK, horror MAN IN THE ATTIC, POSLEDNÍ SOUD slavného Vittoria De Sicy, kde si zahrál s Lino Venturem, POHRDÁNÍ Jean-Luca Godarda a řadu dalších více či méně známých snímků. Diváky byl zapamatovatelný však především ve třech novějších filmech. BATMAN, TANGO & CASH a DOBRODRUZI Z VELKOMĚSTA. Za ten třetí se dočkal Oscara. Není jisté, zda to bylo za roli samotnou nebo s přihlédnutím na bohatý herecký život (Palance natočil za svoji kariéru přes sto filmů !), ale jisté je, že soška byla zasloužená.

Po zbytek života natočil ještě řadu snímků, ať už televizních nebo jiných. Poslední rolí byl však nakonec přece jenom ten hodný dědeček v úsměvném dramatu Rona Underwooda JAK JSME VYRŮSTALI. Jack Palance zemřel přirozenou smrtí v Californii v roce 2006 (tedy v 87 letech). Muž, který mluvil šesti světovými jazyky, byl vegetarián, nikdy se nedíval na své vlastní filmy, zanechal po sobě tři děti a tři vnuky a měl život tak bohatý, že by vydal na pořádně tlustou knihu. Byl osobností, na kterou by se nemělo zapomenout.

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

Filmy

2004 Jak jsme vyrůstali (TV film)
2002 Skryté hlasy (TV film)
2001 Santův zatoulaný sob
1999 Cast and Crew
Ostrov pokladů
Sarah, prostá a vysoká (TV film)
1998 Ebenezer (TV film)
Marco Polo
1997 I'll Be Home for Christmas (TV film)
1995 Konec Divokého západu (TV film)
1994 Dobrodruzi z velkoměsta II: Legenda o Curlyho zlatě
Labutí princezna
Poldové a zloději
Zóna soumraku (TV film)
1993 Cyborg 2 - Skleněný stín
1992 Horror of the Hungry Humongous Hungan
Nechci už zpátky (TV film)
1991 Dobrodruzi z velkoměsta
1990 Sluneční hrozba
1989 Batman
Psanec z planety Gor
Tango a Cash
1988 Mladé pušky
1987 Gor
Hotel Bagdad
1985 Tales of the Haunted (TV film)
1982 Sám v temnotě
1981 Evil Stalks This House (TV film)
1980 Hawk mstitel
Ivory Ape, The (TV film)
The Golden Moment: An Olympic Love Story (TV film)
Without Warning
1979 Angels' Brigade
Cocaine Cowboys
Portrét opravdového muže
The Last Ride of the Dalton Gang (TV film)
The Shape of Things to Come
1978 The One Man Jury
1977 Welcome to Blood City
1976 Boží zbraň
Eva nera
Padroni della citta, I
Safari Expres
Sangue di sbirro
Squadra antiscippo
The Four Deuces
1975 Afrika expres
Bronk (TV film)
Hatfields and the McCoys, The (TV film)
Infermiera, L'
Volání vlků
1974 Craze
Dracula (TV film)
Godchild, The (TV film)
1973 Blu gang vissero per sempre felici e ammazzati
Drsná Oklahoma
1972 And So Ends
Chatova země
Tedeum
To zvládnem, amigo
1971 Jezdci
1970 McMasters, The
Monte Walsh
Vamos a matar, compañeros
1969 Che!
Hora cero: Operación Rommel
Marquis de Sade: Justine
Rebelové
Ti, kteří jdou k čertu
Urlo dei giganti, L'
1968 Flash 30
Las Vegas, 500 millones
The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV film)
Žoldnéř
1967 The Spy in the Green Hat
Torture Garden
Zabij draka
1966 Alice Through the Looking Glass (TV film)
Profesionálové
1965 Once a Thief
1964 Bardot et Godard
Paparazzi
1963 Interview s Fritzem Langem
Pohrdání
1962 Dobyvatelův meč
Guerra continua, La
Zločinec
1961 Barabáš
Mongoli, I
Poslední soud
1960 Barbarians, The
Napoleon
Treno di Natale
1959 Deset vteřin do pekla
Flor de mayo
1958 The Man Inside
1957 House of Numbers
The Lonely Man
1956 Requiem for a Heavyweight (TV film)
Útok!
1955 I Died a Thousand Times
Kiss of Fire
Velký nůž
1954 Sign of the Pagan
Stříbrný kalich
1953 Arrowhead
Flight to Tangier
Man in the Attic
Second Chance
Shane
1952 Náhlý strach
1950 Panika v ulicích
Samurajové útočí

TV seriály

1982 Ripley's Believe It or Not! (TV seriál)
1975 Bronk (TV seriál)
1963 The Greatest Show on Earth (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1949 Hands of Murder (TV seriál)

Dokumentární

2010 Dva ve vlně
2001 Omen Legacy, The (TV film)
Pulp Cinema
2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1999 From Russia to Hollywood: The 100-Year Odyssey of Chekhov and Shdanoff
1996 War Games
1995 Rod Serling: Submitted for Your Approval (TV film)
1992 Legends of the West
When It Was a Game 2 (TV film)
1981 Ripley's Believe It or Not!
1972 Imagine

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1991 Dame Edna's Hollywood (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
1967 The Pat Boone Show (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Lennon Legend: The Very Best of John Lennon (hudební videoklip)

Režijní filmografie

TV seriály

1963 The Greatest Show on Earth (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace