foto

Victoria Hamilton

  • nar. 5.4.1971 (49 let)
    Wimbledon, Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Victoria Hamilton je britská herečka, známá nejen svými divadelními počiny, za které obdržela několik ocenění, ale také rolemi v televizních kostýmních dramatech jako je např. seriál Z LARK RISE DO CANDLEFORDU nebo THE CROWN. Jejím manželem je od roku 2008 herec Mark Bazeley.

Victoria Sharp se narodila 5. dubna 1971 do neherecké rodiny. Příjmení Hamilton si zvolila později za své umělecké jméno. Po svých studiích na London Academy of Music and Dramatic Art se přidala k Royal Shakespeare Company a začala vystupovat v klasických dramatech na jevišti londýnského Národního divadla. Později hrála i v dalších divadlech. Za své role si odnesla ceny Critics' Circle Theatre Award (2000, 2004), Laurence Olivier Theatre Award (2002, 2005) a Evening Standard Theatre Award (2004). V roce 2003 debutovala na Broadwayi s hrou A DAY IN THE DEATH OF JOE EGG, za niž si vysloužila nominaci na Tony.

Během 90. let ztvárnila vedlejší role ve třech adaptacích románů Jane Austen, konkrétně v minisérii PÝCHA A PŘEDSUDEK (1995), ve filmu PERSUASION (1995) a MANSFIELD PARK (1999). Větší příležitost se jí naskytla až roku 2001, kdy si zahrála královnu Viktorii ve filmu režiséra Johna Ermana VIKTORIE A ALBERT. V roce 2005 se objevila po boku Benedicta Cumberbatcha a Jareda Harisse v minisérii AŽ NA KONEC SVĚTA, natočené dle románů Williama Goldinga. Do srdcí diváků se natrvalo zapsala až výborným ztvárněním Ruby Pratt, jedné ze dvou staropanenských sester vlastnících obchod s módou v malém městě 19. století. Tento oblíbený seriál z BBC produkce Z LARK RISE DO CANDLEFORDU (2008 – 2011) se dočkal celkem čtyř sérií. Dále se objevila v dalších seriálech – DŮM PODEZŘELÝCH (2013), HRA (2014) a DOKTOR FOSTER (2015).

V současnosti Victorii můžeme obdivovat v nejnovějším díle THE CROWN (2016 - ?), kde hraje Alžbětu I., královnu matku. Tento seriál, mapující nejen vládu královny Alžběty II., ale také vztahy v královské rodině, má naplánovaných celých šest sérií.

Tereza "Frodule" F.

Herecká filmografie

Filmy

2016 Our Ex-Wife (TV film)
The Circuit (TV film)
2010 Toast (TV film)
2008 French Film
2006 Hledači mušlí (TV film)
Sólokapr
Širé Sargasové moře (TV film)
2005 Very Social Secretary, A (TV film)
2003 In Search of the Brontës (TV film)
2002 Sbohem, pane profesore (TV film)
Tři sestry a jeden pohřeb
2001 Viktorie a Albert (TV film)
1999 Mansfieldské sídlo
1996 Merchant of Venice, The (TV film)
1995 Persuasion

TV seriály

2020 Cobra (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (6)
2019 Deep State (TV seriál)
Cicero (S02E01)
2017 Městské legendy (TV seriál)
Koruna (TV seriál)
Záhadný muž (S02E10)
Drahá Jacqueline (S02E08)
Matrimonium (S02E07)
další epizody (8)
Doktorka Fosterová (TV seriál)
Epizoda 4 (S02E04)
Epizoda 3 (S02E03)
Epizoda 2 (S02E02)
další epizody (4)
2016 Koruna (TV seriál)
Gloriana (S01E10)
Atentátníci (S01E09)
Pýcha a radost (S01E08)
další epizody (9)
2015 Doktorka Fosterová (TV seriál)
Epizoda 3 (S01E03)
Epizoda 2 (S01E02)
Epizoda 1 (S01E01)
2014 Hra (TV seriál)
2013 Dům podezřelých (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
2011 Z Lark Rise do Candlefordu (TV seriál)
Epizoda 6 (S04E06)
Epizoda 5 (S04E05)
Epizoda 4 (S04E04)
další epizody (6)
2010 Z Lark Rise do Candlefordu (TV seriál)
Epizoda 5 (S03E05)
Epizoda 4 (S03E04)
Epizoda 3 (S03E03)
další epizody (5)
2009 Z Lark Rise do Candlefordu (TV seriál)
Epizoda 12 (S02E12)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (9)
2008 Z Lark Rise do Candlefordu (TV seriál)
Epizoda 1 (S02E01)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
další epizody (11)
2007 The Time of Your Life (TV seriál)
2005 Až na konec světa (TV seriál)
Fire Down Below (E03)
Close Quarters (E02)
Rites of Passage (E01)
Jericho (TV seriál)
Twisted Tales (TV seriál)
2001 Babyfather (TV seriál)
The Savages (TV seriál)
2000 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Zahrada smrti (S04E01)
1997 Trial & Retribution (TV seriál)
1995 Cone Zone (TV seriál)
Pýcha a předsudek (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1992 Performance (TV seriál)

Divadelní záznam

2020 Albion (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky