foto

Lilli Palmer

  • nar. 24.5.1914
    Posen, Německá říše
  • zem. 27.1.1986 (71 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Lilli Palmer se narodila 24. května 1914 v Poznani, která byla v době jejího narození součástí Pruského království, tedy jedním z německých států. Tato elegantní a populární filmová hvězda se narodila jako Lillie Marie Periser. Její otec byl německo-židovský lékař Alfred a matka rakousko-židovská herečka Rose Lissmann. Lilli měla ještě dvě sestry, z nichž se ze starší Irene Prador, stala také herečka. Mladší se jmenovala Hilde.

Lilli studovala herectví v Berlíně, kam se její rodina přestěhovala, když byly Lilli čtyři roky. Divadelní debut, pak prožila v roce 1932 ve věku 18 let. Během krátké doby, s nástupem Hitlera, však byla rodina nucena opustit svou rodnou vlast a usadila se v Paříži. Zde obě sestry Lilli a Irene vystupovaly jako zpěvačky v různých kabaretech a revue. Lilli se nakonec přestěhovala do Anglie, kde také v různých kabaretech, přilákala pozornost britských hledačů talentů a byla jí nabídnuta smlouva od společnosti Film Gaumont. Ve třicátých letech se tak stala herečkou britského filmu.

Před kamerou stála Lilli poprvé roku 1933 v dramatu RIVAUX DE LA PISTE. Hitchcockův SECRET AGENT (TAJNÝ AGENT) v roce 1936, dal Lilli příležitost v roli Lilli a ta se začínala stávat slavnější a slavnější herečkou. Roku 1945 hrála ve filmu THE RAKE´S PROGRESS a to poprvé s Rexem Harrisonem. Rex byl manželem Lilli od 25. ledna 1943 a o rok později se jim narodil syn Carey Harrison, který se stal v dospělosti úspěšným spisovatelem a režisérem. Co se týká Rexe Harrisona (1908-1990), jistě se sluší připomenout, že kromě mnoha ocenění, získal v roce 1965 Oscara, za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Jednalo se o muzikál MY FAIR LADY (1964). Celá rodina se roku 1945 přestěhovala do Spojených států a zde pokračovala kariéra Lilli i Rexe. Stali se prominentní herecký pár a společně je na počátku padesátých let „přivítala“ také Broadway ve hře BELL, BOOK AND CANDLE.

Lilli během své kariéry ztvárnila více než sto rolí na filmových plátnech a televizní obrazovce. Kromě svých rolí, byla sama sebou Lilli k vidění ve více než dvaceti televizních pořadech, filmech a seriálech, buď jako herečka, ale také i jako zpěvačka. Lilli mimo rodného německého jazyka, také plynně ovládala francouzštinu a angličtinu. V roce 1946 hrála v úspěšném filmu CLOAK AND DAGGER (PLÁŠŤ a DÝKA). V poválečných letech, v období let 1948 až 1955 hrála zejména v množství televizních seriálů. V roce 1953 měla Lilli dokonce svůj televizní pořad THE LILLI PALMER SHOW.

Její manžel Rex Harrison prožil katastrofální románek s herečkou Carole Landis (1919-1948), který vedl k sebevraždě této herečky v roce 1948. V roce 1954 se sice vrátila Lilli s Rexem do Evropy, ale jejich vztah se rozpadl. Časem se Lilli seznámila s pohledným Carlosem Thompsonem (1923-1990). Argentinec se stal osudovým mužem v životě Lilli a 21. září 1957 se vzali. Do manželství tak vstoupila několik měsíců po jejím rozvodu s Harrisonem (6. února 1957). Manželství Lilli a vlastním jménem Juana Carlosa Mundin-Schafftera, pak vydrželo až do úmrtí Lilli.

V roce 1954 hrála jako Iduna ve filmu FEUERWERK (OHŇOSTROJ), kde se objevila společně s Romy Schneider. Společně pak roku 1958 „zazářily“ ještě ve snímku MÄDCHEN IN UNIFORM (DĚVČATA V UNIFORMĚ). Při natáčení snímku FEUERWERK, měla Lilli problémy se svým rodným jazykem. Jednalo se o první film, který natáčela po návratu do Evropy a „vypadly“ jí německá slovíčka typu "paruka" či "kameraman". Lilli stále vsouvala do dialogů angličtinu, protože v Německu nebyla více než dvacet let.

Jeden z posledních filmů Gérarda Philipa bylo drama MONTPARNASSE 19 (MILENCI Z MONTPARNASSU) a Lilli mu zde sekundovala v roli Beatrice Hastings. Roku 1966 hrála po boku Fernandela, ve výborném rodinném dramatu LE VOYAGE DU PERE (OTEC A DCERA). Jistě nezapomenutelnou rolí je přísná ředitelka dívčí internátní školy madam Fourneau, ve španělském hororovém „giallo“ snímku LA RESIDENCIA (1969). Později ztvárnila role například ve filmech LOTA VE VÝMARU (1974), nebo děsivý snímek o problematice klonování v období „Třetí říše“, HOŠI Z BRAZÍLIE (1978). V roce 1974 hrála Lilli v německém kriminálním seriálu DERRICK, který je dobře znám i z našich obrazovek.

Za svou kariéru se Lilli dočkala mnoha ocenění. V roce 1953 získala „Volpi cup“ na Benátském filmovém festivalu. Tato cena za nejlepší herecký výkon, jí byla udělena za roli Abby Edwards ve filmu THE FOUR POSTER (1952). Film byl nominován i v kategorii černobílých snímků na Oscara. Německé filmové ceny znamenaly pro Lilli dvě vítězství ceny „Film Award in Silver“. Roku 1957 za roli Melanie v dramatu TEUFEL IN SEIDE (1956) a druhou o rok později za roli psychicky labilní Anny Anderson, které nikdo nevěří, že je Anastasia. Film ANASTASIA – DIE LETZTE ZARENTOCHTER (1957) je vyjádření k politické situaci mezi "západem" a "východem" té doby. Za stejnou roli byla také nominována roku 1958 na „Bafta film award“. V roce 1965 získala na filmovém festivalu v San Sebastiánu cenu „Prize San Sebastián“ pro nejlepší herečku za roli Friedy v akčním snímku OPERATION CROSSBOW (1965), kde hrála společně se Sophií Loren (Nora). Dvakrát byla také nominována na Zlatý glóbus. Kathryn Ward ve filmu BUT NOT FOR ME (1959) znamenala nominaci roku 1960 a Natalya v televizním seriálu PETER THE GREAT (PETR VELIKÝ) 1986, pak byla nominací roku 1987. Tato role byla také poslední rolí Lilli v její dlouhé kariéře. Německou cenu „Zlatá kamera“ získal v roce 1973 televizní komediální snímek EINE FRAU BLEIBT EINE FRAU (ZEHN GESCHICHTEN MIT LILLI PALMER) - ŽENA JE ŽENA (10 PŘÍBĚHŮ S LILLI PALMER) z roku 1972, na jehož scénáři se Lilli podílela.

Její autobiografie "Change Lobsters and Dance" v roce 1975, se stala jednou z nejprodávanějších a v roce 1978, pak Lilli publikovala román "The Red Raven". Díky televizi má Lilli také svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Můžeme jí tam najít od 8. února 1960 jako pod číslem „7013 Hollywood Blvd“.

Lilli zemřela na rakovinu 27. ledna 1986 ve věku 71 let v Kalifornii, v Los Angeles. Její manžel Carlos, pak spáchal o čtyři roky později sebevraždu ve své rodné Argentině. Lili je pohřbena ve Forest Lawn, Glendale, California, USA, přímo naproti Freedome Mausoleu.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2018 Odvrácená strana větru
1985 Holcroftův pakt
1983 Imaginary Friends (TV film)
1982 Elegantní společnost s ručením omezeným
1981 Kinder (TV film)
1980 Kaninchen im Hut und andere Geschichten mit Martin Held (TV film)
Weekend (TV film)
1978 Hoši z Brazílie
1975 Lota ve Výmaru
1972 Diabólica malicia
Frau bleibt eine Frau, Eine (Zehn Geschichten mit Lilli Palmer) (TV film)
1971 Vraždy v ulici Morgue
1970 Hauser's Memory (TV film)
Peau de torpedo, La
1969 De Sade
Hard Contract
La Residencia
1968 Nobody Runs Forever
Sebastian
1967 Deník Anny Frankové (TV film)
Jack of Diamonds
Oedipus the King
Paarungen
1966 Der Kongreß amüsiert sich
Otec a dcera
Zwei Girls vom roten Stern
1965 Hrom do toho
Milostná dobrodružství Moll Flandersové
Operace Crossbow
1964 Grain de sable, Le
1963 Beta Som
Große Liebesspiel, Das
Nesnadná láska
Zázračná záchrana bílých hřebců
1962 Finden sie, daß Constanze sich richtig verhält?
Julie, ty jsi kouzelná
Leviathan
The Counterfeit Traitor
1961 Frau Cheneys Ende
Rendez-vous de minuit, Le
The Pleasure of His Company
1960 Spřízněni srdcem
Živnost paní Warrenové
1959 But Not for Me
1958 Děvčata v uniformě
La Vie à deux
Milenci z Montparnassu
1957 Der gläserne Turm
Frau, die weiß, was sie will, Eine
Wie ein Sturmwind
1956 Anastasia - Die letzte Zarentochter
Taming of the Shrew, The (TV film)
Teufel in Seide
Zwischen Zeit und Ewigkeit
1954 Ohňostroj
1952 The Four Poster
1951 The Long Dark Hall
1948 Hans le marin
My Girl Tisa
No Minor Vices
1947 Tělem a duší
1946 Beware of Pity
Plášť a dýka
1945 The Rake's Progress
1944 Anglicky snadno a rychle
1943 Něžné pohlaví
1942 Thunder Rock
1940 Blind Folly
Sunset in Vienna
The Door with Seven Locks
1939 A Girl Must Live
Little Ladyship (TV film)
Take Two Eggs (TV film)
1938 Bath H. & C. (TV film)
Crackerjack
Moving Furniture (TV film)
S-s-s-h! The Wife! (TV film)
1937 Command Performance
Good Morning, Boys
Great Barrier, The
1936 First Offence, The
Secret Agent
1935 Crime Unlimited
1933 Rivaux de la piste

TV seriály

1986 Petr Veliký (TV seriál)
1977 The Love Boat (TV seriál)
1974 Derrick (TV seriál)
Nerozluční (TV seriál)
1972 Frau bleibt eine Frau, Eine (TV seriál)
1969 Der Kommissar (TV seriál)
1955 Lilli Palmer Theatre (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
1952 Four Star Playhouse (TV seriál)
Omnibus (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)
1949 Suspense (TV seriál)
1948 The Ford Theatre Hour (TV seriál)
The Philco Television Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

1951 Pictura

Host

TV pořady

1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1979 Peter Alexander: Wir gratulieren (TV pořad)
1956 The Steve Allen Show (TV pořad)
1950 The Colgate Comedy Hour (TV pořad)
What's My Line? (TV pořad)
1948 The Perry Como Show (TV pořad)
Toast of the Town (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace