foto

Gary Lockwood

  • nar. 21.2.1937 (83 let)
    Van Nuys, California, USA

Biografie

"Jsem herec. Okusil jsem ode všeho trochu. Herec je něco jako kovboj. V neděli už máte po show a směřujete na další štaci. A o tom taky v podstatě šoubyznys je.“

Gary Lockwood, rodným jménem John Gary Yurosek, pochází z jihokalifornského Van Nuys. S fotbalovým stipendiem studoval Kalifornskou univerzitu v Los Angeles (UCLA), poté pracoval jako kaskadér a také jako dublér pro Anthonyho Perkinse, se kterým (a Jane Fondovou) se na plátně sešel v komedii TALL STORY (1960). Herecky Lockwood debutoval už rok předtím, minirolí v Dmytrykově westernu s Henrym Fondou WARLOCK (1959). Své umělecké jméno přejal od legendárního režiséra Joshuy Logana (1908-1988), jehož prostřední jméno bylo Lockwood, protože Garyho pravé jméno – Yurosek - nebyl nikdo schopen vyslovit.

Následovaly dva ”jednosezónní” seriály: ”Follow the Sun” (1961-1962) o redaktorech jednoho havajského dobrodružného magazínu (hráli je Brett Halsey a Barry Coe), Lockwood zde hrál Erica Jasona, který sháněl materiál pro články. V seriálu se o něm říká, že se narodil v den útoku na Pearl Harbor, ve skutečnosti je ale téměř o pět let starší. V letech 1963-1964 zářil jako mladý podporučík ”mariňáků” William "Bill" Rice v seriále ”The Lieutenant”. Jedním z producentů byl tvůrce ”Star Treku”, Gene Roddenberry a jeho přímého nadřízeného, kapitána Raymonda Rambridge, tu hrál Robert Vaughn. Navzdory slušnému ohlasu se seriál vysílal v sobotu večer proti jednomu ”blockbusteru” a po devětadvaceti dílech skončil.

Lockwoodovou nejznámější rolí je bezpochyby nešťastný astronaut Dr. Frank Poole z Kubrickovy famózní sci-fi 2001: VESMÍRNÁ ODYSEA (1968). Z dalších rolí stojí za zmínku major Gary Mitchell ve třetím díle, původně druhém pilotním filmu, úvodní série ”Star Treku” s názvem STAR TREK: KAM SE DOSUD ČLOVĚK NEVYDAL (1966). V té době se taky se svojí ženou Stefanií Powersovou sešel v jednom nezapomenutelném díle romantického seriálu ”Love, American Style” (1969), kde jeho postava – novomanžel - uvízne pusou kolem koule na klice, protože mu řeknou, že má příliš malou pusu a on si to chce prostě ověřit.

V letech 1959 - 2004 se Lockwood objevil v asi čtyřicítce různých projektů, patří sem Kramerovo drama R.P.M (1970) s Anthony Quinnem nebo akční PROJECT: KILL (1976) s Leslie Nielsenem. Během let se zavedl jako představitel násilníků v různých westernech a policejních dramatech. Na svém kontě má několik desítek hostování v seriálech (“Barnaby Jones“, “MacGyver”, “To je vražda, napsala” aj.) Lockwood byl třikrát ženatý, je otcem herečky Samanthy Lockwoodové jejíž matkou je Denise DuBarry. V současné době žije on i dcera nadále v Los Angeles.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2020 Unbelievable!!!!!
2017 Star Trek Equinox: The Night of Time (TV film)
1998 Bedfull of Foreigners, A
1995 Night of the Scarecrow
Terror in Paradise
1987 Return of the Six-Million-Dollar Man and the Bionic Woman, The (TV film)
Ve jménu vlasti
1985 Half Nelson (TV film)
1983 Emergency Room (TV film)
Survival Zone
1981 Girl, the Gold Watch & Dynamite, The (TV film)
1980 Top of the Hill (TV film)
1979 Návrat doktorky Laurelové (TV film)
1978 Duch letu 401 (TV film)
1977 Bad Georgia Road
Kit Carson and the Mountain Men (TV film)
1976 Dlouhá dobytčí stezka (TV film)
Number One
Project: Kill
1974 Manhunter (TV film)
The F.B.I. Story: The FBI Versus Alvin Karpis, Public Enemy Number One (TV film)
1972 Stand Up and Be Counted
1971 Earth II (TV film)
1970 R.P.M.
1969 Modelky na prodej
1968 2001: Vesmírná odysea
Firecreek
They Came to Rob Las Vegas
1965 Sally and Sam (TV film)
1964 Kitten with a Whip
1963 Stalo se na světové výstavě
1962 Magický meč
My Daddy Can Lick Your Daddy (TV film)
1961 Třpyt v trávě
Ztracená země
1960 Tall Story
1959 Warlock

TV seriály

1997 Temné nebe (TV seriál)
The Warren Omission (E12)
1988 MacGyver (TV seriál)
Vlčí maska (S03E17)
1985 To je vražda, napsala (TV seriál)
Náhlá smrt (S01E17)
1982 The Fall Guy (TV seriál)
Scavenger Hunt (S01E22)
1977 V ulicích San Francisca (TV seriál)
Monkey Is Back (S05E12)
1974 The Six Million Dollar Man (TV seriál)
Eyewitness to Murder (S01E07)
1972 Night Gallery (TV seriál)
The Ring with the Red Velvet Ropes (S03E10)
1966 Star Trek (TV seriál)
Kam se dosud člověk nevydal (S01E01)
1963 The Lieutenant (TV seriál)
1961 Follow the Sun (TV seriál)
1959 Perry Mason (TV seriál)
The Case of the Romantic Rogue (S02E17)

Dokumentární

2016 For the Love of Spock - a.z.
Star Trek: Inside the Roddenberry Vault
2012 Casting By
2005 Movies That Shook the World (TV seriál)
2002 The Definitive Elvis: The Hollywood Years - Part II: 1962-1969
1997 Trekkies

Host

TV pořady

1968 It Takes Two (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky