foto

Jayne Mansfield

  • nar. 19.4.1933
    Bryn Mawr, Pennsylvania, USA
  • zem. 29.6.1967 (34 let)
    New Orleans, Louisiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Jayne Mansfield se narodila jako Vera Jayne Palmer 19. dubna 1933 v Pensylvánii. Když byly malé Jayne tři roky, zemřel její otec na srdeční příhodu. Její matka se znovu provdala a rodina se přestěhovala do Dallasu v Texasu. Sedmnáctiletá Jayne otěhotněla a v květnu roku 1950 se provdala za Paula Mansfielda, jehož jméno později používala jako umělecké. V listopadu téhož roku se narodila dcera Jayne Marie Mansfield. Po ukončení střední školy se Jayne přihlásila na Texaskou univerzitu v Austinu. Roku 1954 se s manželem a dcerou přestěhovala do Kalifornie, k čemuž ji vedla její velká touha stát se filmovou hvězdou. Začala se objevovat v různých časopisech a dokonce se v roce 1955 stala Playmate časopisu Playboy.

Původní brunetce bylo doporučeno, aby změnila barvu vlasů na blond. Od poloviny 50. let se začala objevovat před filmovou kamerou a nabídky stále přicházely. Ke změně však došlo v jejím osobním životě – její manžel se zřejmě nesmířil s uměleckými ambicemi své ženy a vrátil se zpět do Texasu. Po rozvodu s Paulem Mansfieldem se provdala za Mickeyho Hargitaye, měli spolu tři děti. Jejím třetím manželem byl Matt Cimber, s nímž měla svého pátého potomka.

Mezi filmy, které Jayne v 50. letech proslavily, patří snímek THE GIRL CAN'T HELP IT (1956). O něco méně známá je Jayne Mansfield jako herečka divadelní. Objevila se na slavné scéně Broadway ve hře ZKAZÍ ÚSPĚCH ROCKA HUNTERA, kde ji objevil produkční šéf 20th Centruy Fox Buddy Adler.Později ji angažoval Tropicana Hotel v Las Vegas, vzniklo tak revue s názvem PRÁZDNINY V TROPICANĚ, kde se po boku Jayne objevil její druhý manžel Mickey Hargitay. Jednalo se o mimořádně úspěšný projekt.

V roce 1963 Jayne natočila film pod názvem SLIBY! SLIBY!. Byly natočeny dvě verze tohoto filmu. První z nich byla poněkud umírněná a určená široké americké konzervativní veřejnosti. Druhá verze s odvázanějšími scénami byla určena pro poněkud tolerantnější evropské publikum.

Osudným dnem v životě blonďaté herečky se stal 29. červen roku 1967 na silnici ve státě Louisiana. Došlo k automobilové nehodě, při které zemřela Jayne spolu se svými dvěma přáteli. Jako zázrakem přežily její tři děti, které spaly na zadním sedadle vozu.

Markéta "Cherish" H

Herecká filmografie

Filmy

1968 Single Room Furnished
1967 Průvodce ženatého muže
1966 Las Vegas Hillbillys, The
Poem Posters
The Fat Spy
1964 Amore primitivo, L'
Einer Frisst den anderen
Herrenpartie
Panic Button
1963 Heimweh nach St. Pauli
Promises! Promises!
1962 It Happened in Athens
1961 The George Raft Story
1960 Héraklés
The Challenge
Too Hot to Handle
1958 The Sheriff of Fractured Jaw
1957 Dejte jim za mě pusu
The Burglar
The Wayward Bus
Will Success Spoil Rock Hunter?
1956 Female Jungle
The Girl Can't Help It
1955 Hell on Frisco Bay
Illegal
Pete Kelly's Blues

Dokumentární

2017 Mansfield 66/67 - a.z.
2011 George Harrison: Living in the Material World - a.z.
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
2004 Bettie Page: The Girl in the Leopard Print Bikini - a.z.
2003 Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
1998 Playboy: The Story of X - a.z.
1992 Death Scenes 2
1989 Playboy Video Centerfold: Dutch Twins - a.z.
1983 Hollywood's Private Home Movies (TV film) - a.z.
1968 Wild, Wild World of Jayne Mansfield, The
1967 Mondo Hollywood
Omnibus (TV seriál)
Spree
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1962 Lykke og krone
1960 Menschen, Hoffnungen, Medaillen
1958 Screen Snapshots: Salute to Hollywood
1957 The James Dean Story
1952 Reflets de Cannes (TV seriál)

TV pořady

1967 The Pat Boone Show (TV pořad)
1963 Miss Skandinavia 1964 (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
The Match Game (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1960 Candid Camera (TV pořad)
1952 This Is Your Life (TV pořad)
1951 Down You Go (TV pořad)
The Red Skelton Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace