foto

Richard Dysart

  • nar. 30.3.1929
    Boston, Massachusetts, USA
  • zem. 5.4.2015 (86 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Dysart je americký herec, známý především pro ztvárnění role Lelanda McKenzieho ze soudního dramatu L.A.LAW /1986-1994/.

Dysart sloužil čtyři roky u amerických leteckých sil během korejské války. V roce 1979 účinkoval v komediálním dramatu BEING THERE /1979/ o dobrosrdečném fyzikovi. V roce 1980 ztvárnil válečného sekretáře Abrahama Lincolna - Edwina Stantona v TV filmu THE ORDEAL OF MR. MUDD. V Disneyovské dobrodružné klasice CASTLE IN THE SKY namluvil hlas laskavého horníka strýčka Poma a svůj hlas propůjčil i animovanému seriálu TODD McFARLANE'S SPAWN: THE ANIMATED SERIES /1997-1999/ vysílaném na HBO.

Hrál ve filmech jako THE LAST DAYS OF PATTON /1986/ s Georgem C.Scottem v hlavní roli, v dramatu THE DAY OF THE LOCUST /1975/, ve westernu s C.Eastwoodem PALE RIDER /1985/, ve filmu Johna Schlesingera THE FALCON AND THE SNOWMAN /1985/, v akčním hororu THE THING /1982/ s Kurtem Russellem, v akčním thrilleru s Morganem Freemanem HARD RAIN /1988/ nebo v katastrofickém filmu THE HINDENBURG /1975/ s Ann Bancroft v jedné z hlavních rolí. Roli trenéra ztvárnil v původní broadwayské hře Jasona Millera oceněné Pulitzerovou cenou THAT CHAMPIONSHIP SEASON /1973/.

Za roli Lelanda McKenzieho vyhrál jedno ocenění Emmy Award /1992/ a další tři nominace. Dysart byl zakládajícím členem divadla American Conservatory Theater v San Franciscu. Navštěvoval Gould Academy v Bethelu ve státě Maine. V roce 1972 obdržel divadelní ocenění Drama Desk Award. Je členem studentského společenství Phi Alpha Tau na Emerson College v Bostonu. V roce 1990 získal Dysart čestný doktorát Honorary Doctorate of Law.

Dysart a jeho žena Kathryn Jacobi se vzali v roce 1987.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2002 Právo v Los Angeles (TV film)
1999 Spawn 3: Ultimate Battle
1998 Povodeň
1995 Panter
Truman (TV film)
Únos dítěte (TV film)
1993 Marilyn a Bobby (TV film)
1990 Návrat do budoucnosti III
1989 Den první (TV film)
1988 Pohyblivý terč (TV film)
1987 Family Comedy Hour (TV film)
Wall Street
Šest z Alcatrazu (TV film)
1986 Krev a orchideje (TV film)
Poslední dny generála Pattona (TV film)
1985 Bledý jezdec
Dravec a feťák
Malice in Wonderland (TV film)
Maska
Varovný signál
1984 Concealed Enemies (TV film)
1982 Missing Children: A Mother's Story (TV film)
Věc
1981 Bitter Harvest (TV film)
People vs. Jean Harris, The (TV film)
1980 Bogie (TV film)
Ordeal of Dr. Mudd, The (TV film)
1979 Byl jsem při tom
Churchill and the Generals (TV film)
Meteor
Proroctví
1978 First, You Cry (TV film)
Nepřítel lidu
1977 It Happened One Christmas (TV film)
1976 Gemini Man (TV film)
Riding with Death (TV film)
1975 Den kobylek
Hindenburg
1974 Autobiography of Miss Jane Pittman, The (TV film)
Terminal Man
The Crazy World of Julius Vrooder
1971 Nemocnice
Sporting Club, The
1969 Ztracený muž
1968 Petulie
1963 Muž, o němž nic nevím

TV seriály

1997 Spawn (TV seriál)
1995 My Secret Summer (TV seriál)
1992 Batman (TV seriál)
1988 War and Remembrance (TV seriál)
1986 Právo v Los Angeles (TV seriál)
1984 Challenge of the GoBots (TV seriál)
1981 Šmoulové (TV seriál)
1977 Andros zasahuje (TV seriál)
Lou Grant (TV seriál)
1976 Gemini Man (TV seriál)
Sara (TV seriál)
Visions (TV seriál)
1975 Baretta (TV seriál)
Doc (TV seriál)
Doctors' Hospital (TV seriál)
McCoy (TV seriál)
1972 Maude (TV seriál)
1971 All in the Family (TV seriál)
Cannon (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
1967 CBS Playhouse (TV seriál)
1964 Mr. Broadway (TV seriál)
NET Playhouse (TV seriál)
1963 East Side/West Side (TV seriál)
1961 The Defenders (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
1953 You Are There (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)

Dokumentární

2004 Proteus: A Nineteenth Century Vision

TV pořady

1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The More You Know (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace