foto

Dolores del Rio

  • nar. 3.8.1905
    Durango, Mexiko
  • zem. 11.4.1983 (77 let)
    Newport Beach, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dolores del Rio byla první mexická filmová hvězda s mezinárodním ohlasem. A také první mexická herečka, která zazářila v Hollywoodu (pro Mexiko dvacátých let famózní úspěch).

Dolores del Rio se narodila do aristokratické rodiny v Durangu. Během mexické revoluce přišla rodina o všechno a odstěhovala se do Mexico City. Tam se Dolores brzy stala hvězdou. V roce 1921 se provdala za bohatého Mexičana jménem Jaime Del Rio. Spřátelila se také s Hollywoodským producentem a režisérem Edwinem Carewenem. Brzy na to se manželský pár stěhoval do Hollywoodu, kde oba nastartovali kariéru ve filmovém průmyslu (ona jako herečka, manžel jako scenárista). Nakonec se ale rozvedli. Bylo to krátce před tím, než Dolores získala první roli ve filmu JOANNA (1925). Film zaznamenal velký úspěch a Doleres byla označovaná za ženskou verzi Rudolpha Valentina. Její kariéra stoupala až do příchodu zvukového filmu v roce 1928. Po několika nepříliš úspěšných filmech se provdala za Cedrica Gibbonse, známého výtvarníka a uměleckého ředitele ve studiu MGM.

Nakonec se Dolores vrátila do Mexika. Psal se rok 1942. Její Hollywoodská kariéra byla prakticky u konce a románek s Orsonem Wellesem, který o ní později prohlásil, že to byla nejvíc vzrušující žena, kterou kdy poznal, způsobil její další rozvod. Mexický režisér Emilio Fernández ji nabídl hlavní roli ve filmu POLNÍ KVĚT (Flor Silvestre - 1943). Úspěch filmu způsobil, že se Dolores Del Río hned se svým prvním španělsky mluvícím filmem stala největší hvězdou ve své zemi. Skutečnost, že se znala s lidmi okolo režiséra Fernándeze (kameraman Gabriel Figueroa, spisovatel Mauricio Magdaleno a herec Pedro Armendáriz) mělo hlavní vliv na to, čemu se dnes říká Zlaté éra mexického filmu.

S filmy jako MARÍA CANDELARIA (1944), UPRCHLÍK (1945) a BUGAMBILIA (1945), se Dolores Del Río stala pro svět typickou představitelkou mexických krásek. Její kariéra zahrnovala kromě filmu i divadlo a televizi. Ke konci života získala ocenění za obětavou práci pro sirotky. Naposledy jsme ji mohli spatřit ve filmu SANCHEZOVY DĚTI (1978).

Marek "Segrestor" Pinkava

Herecká filmografie

Filmy

1983 Zelig - a.z.
1978 Sanchezovy děti
1967 Byl jednou jeden
Hijo de todas, El
Rio Blanco
1966 Casa de mujeres
Dama del alba, La
1965 Man Who Bought Paradise, The (TV film)
1964 Podzim Čejenů
1962 Pecado de una madre, El
1960 Zářivá hvězda
1959 La Cucaracha
1958 ¿Adónde van nuestros hijos?
1955 Señora ama
1954 Screen Snapshots: Hollywood Goes to Mexico
1953 Niño y la niebla, El
Reportaje
1951 Deseada
Doña Perfecta
1950 Casa chica, La
1949 La malquerida
1948 Historia de una mala mujer
1947 Uprchlík
1946 Ta druhá
1945 Abandonadas, Las
Bugambilia
Selva de fuego, La
1944 María Candelaria
1943 Cesta do strachu
Polní květ
1940 The Man from Dakota
1938 International Settlement
1937 Ali Baba Goes to Town
Devil's Playground
Lancer Spy
1936 Accused
1935 I Live for Love
In Caliente
The Widow from Monte Carlo
1934 Madame DuBarry
Wonder Bar
1933 Letíme do Ria
1932 Girl of the Rio
Rajské ptáče
1930 The Bad One
To oneiron tou glyptou
1929 Evangeline
1928 No Other Woman
Ramona
Revenge
The Gateway of the Moon
The Red Dance
The Trail of '98
1927 Life in Hollywood No. 5
Resurrection
The Loves of Carmen
1926 High Steppers
Pals First
The Whole Town's Talking
WAMPAS Baby Stars of 1926
What Price Glory
1925 Joanna

Dokumentární

2002 Bronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, The - a.z.
1979 México de mis amores
1976 Salsa
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1956 Torero
1941 Meet the Stars #2: Baby Stars
1940 Meet the Stars #1: Chinese Garden Festival
1937 Screen Snapshots Series 16, No. 8
1935 A Dream Comes True
Trip Thru a Hollywood Studio, A
1934 Hollywood on Parade No. B-13
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 14
Screen Snapshots Series 9, No. 23
Screen Snapshots Series 9, No. 24

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace