foto

Suzanne Pleshette

  • nar. 31.1.1937
    New York City, New York, USA
  • zem. 19.1.2008 (70 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Suzanne se narodila v americkém velkoměstě New Yorku, přesněji v Brooklynu. Její otec Eugene byl manažerem společnosti Paramount Theatre, matka Geraldine byla tanečnicí. Suzanne studovala herectví na newoyrské High School of the Performing Arts. Po ukončení střední školy studovala jeden semestr na univerzitě v Syrakusách, aby se poté vrátila do New Yorku na Finch College, elitní školu pro dobře situované mladé ženy. Po jednom semestru však ukončila studium, aby mohla chodit na lekce slavného učitele herectví Sanforda Meisnera v Neighborhood Playhouse.

Rok 1957 jí přinesl její divadelní debut na Broadwayi ve vedlejší roli ve hře Compulsion. Ve dvaceti letech se dočkala i svého televizního debutu v HARBOURMASTER (1957). O rok později byla vybrána pro hlavní ženskou roli seržantky Pearsonové v komedii THE GEISHA BOY, kde byl jejím hereckým partnerem Jerry Lewis. V roce 1962 se objevila v epizodní roli v seriálu DR. KILDARE, za což byla nominována na cenu Emmy.

V roce 1963 si zahrála v hororové klasice Alfreda Hitchcocka PTÁCI. Zde si zahrála učitelku Annie Hayworthovou, kterou opustil hlavní hrdina filmu Mitch Brenner (Rod Taylor). Její příjemný a milý vzhled byl v prudkém kontrastu s chladným vzezřením blonďaté ledové královny Melanie Danielsové (Tippi Hedren). Její postava byla v tomto filmu uklována ptáky k smrti.

Suzanne dosáhla televizní nesmrtelnosti svou rolí Emily Hartleyové, manželky psychologa (Bob Newhart), kterou ztvárňovala v klasickém komediálním seriálu 70. let THE BOB NEWHART SHOW. Roli Emily ztvárňovala v letech 1972 – 1978. Za výkon v této roli byla v letech 1977 a 1978 nominována na cenu Emmy. Na ututo úspěšnou show navázal v roce 1982 sitcom NEWHART, ve kterém se Suzanne objevila v jeho závěrečné epizodě, opět jako Bobova žena. V roce 1984 přišla Suzanne s svým vlastním pořadem, sitcomem nazvaným SUZANNE PLESHETTE IS MAGGIE BRIGGS. Tato show ale bohužel nebyla divácky příliš úspěšná a byla ukončena již po sedmi dílech.

V roce 1989 jsme ji mohli vidět jako Christine Broderickovou v seriálu NIGHTINGALES. Znovu byla nominována na cenu Emmy v roce 1991 za výkon v titulí roli ve snímku LEONA HELMSLEY: THE QUEEN OF MEAN z roku 1990, kde byl jejím hereckým partnerem Lloyd Bridges. Za roli v tomto snímku byla nominována rovněž na Zlatý Globus. V 90. letech se společně s Halem Lindenem objevila v několika dalších seriálech společnosti CBS. V letech 1994 – 1995 to byl seriál THE BOYS ARE BACK, kde si zahrála Jackie Hansenovou, později se objevila také v seriálech GOOD MORNING, MIAMI jako Claire Arnold (2002 - 2003) a 8 SIMPLE RULES... FOR DATING MY TEENAGE DAUGHTER jako Laura, matka Katey Sagal (2003). Jejím posledním hereckým účinkováním byla role Lois Whitleyové v seriálu WILL A GRACE (2002 – 2004). Její herecká kariéra trvala téměř 50 let.

Jejím soukromým životem prošlo několik mužů. V lednu roku 1964 se jejím prvním manželem stal teenagerský idol Troy Donahue, který byl jejím hereckým partnerem ve filmech ROME ADVENTURE (1962) a A DISTANT TRUMPET (1964). Jejich manželství však trvalo jen pár měsíců a skončilo již v září téhož roku rozvodem. V březnu roku 1968 se provdala podruhé, tentokrát za texaského ropného magnáta a milionáře Toma Gallaghera. Toto manželství bylo velmi šťastné a ukončila ho až Tomova smrt v lednu roku 2000. Jejím třetím manželem se v květnu roku 2001 stal Tom Poston, se kterým Suzanne žila až do jeho smrti v dubnu roku 2007. V roce 2006 diagnostikovali lékaři u Suzanne rakovinu plic a tak musela v létě toho roku podstoupit chemoterapii. Suzanne zemřela na zástavu dýchání v lednu roku 2008 v kalifornském Los Angeles. Na konci ledna 2008 získala posmrtně svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1998 Lví král 2: Simbův příběh
1993 Twist of the Knife, A (TV film)
1992 Battling for Baby (TV film)
1991 Bob Newhart Anniversary, The (TV film)
Bob Newhart Show 19th Anniversary Special, The (TV film)
1990 Královna chamtivých (TV film)
1988 Velitelkou v pekle (TV film)
1987 Vražedné očekávání (TV film)
1985 Bridges to Cross (TV film)
Kojak: The Belarus File (TV film)
1984 For Love or Money (TV film)
1983 One Cooks, the Other Doesn't (TV film)
Změna zvyků (TV film)
1982 Fantasies (TV film)
Help Wanted: Male (TV film)
1981 The Star Maker (TV film)
1980 If Things Were Different (TV film)
Oh, God! Book II
1979 Hlas krve (TV film)
Hot Stuff
1978 Kate Bliss and the Ticker Tape Kid (TV film)
1976 Law and Order (TV film)
Richie Brockelman: The Missing 24 Hours (TV film)
The Shaggy D.A.
1975 Legend of Valentino, The (TV film)
1971 In Broad Daylight (TV film)
Podporujte svého pistolníka!
River of Gold (TV film)
1970 Along Came a Spider (TV film)
Hunters Are for Killing (TV film)
Vojna není kojná
1969 Jestliže je úterý, musíme být v Belgii
Target: Harry
1968 Blackbeard's Ghost
Flesh and Blood (TV film)
The Power
1967 Dobrodružství Bullwhipa Griffina
Wings of Fire (TV film)
1966 Mister Buddwing
Nevada Smith
Ugly Dachshund, The
1965 Rage to Live, A
1964 Distant Trumpet, A
Fate Is the Hunter
Youngblood Hawke
1963 Ptáci
Wall of Noise
1962 40 Pounds of Trouble
Římské dobrodružství
1958 The Geisha Boy

TV seriály

2004 Will a Grace (TV seriál)
Pravý muž pro Willa (S06E14)
2002 8 Simple Rules... for Dating My Teenage Daughter (TV seriál)
Good Morning, Miami (TV seriál)
Will a Grace (TV seriál)
Jaká matka, taková Karen (S04E18)
Tajemství Karen Walkerové (S04E17)
1994 Boys Are Back, The (TV seriál)
1989 Nightingales (TV seriál)
1986 Bridges to Cross (TV seriál)
1984 Suzanne Pleshette Is Maggie Briggs (TV seriál)
1982 Newhart (TV seriál)
1972 Bob Newhart Show, The (TV seriál)
1971 Columbo (TV seriál)
Semínko pochyb (S01E03)
1969 Love, American Style (TV seriál)
Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
Medical Center (TV seriál)
The Courtship of Eddie's Father (TV seriál)
1968 It Takes a Thief (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)
Neúplatný (TV seriál)
The Invaders (TV seriál)
1965 Run for Your Life (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
The Wild Wild West (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Channing (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
Ben Casey (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
Target: The Corruptors (TV seriál)
The Dick Powell Show (TV seriál)
1960 Hong Kong (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
The Tab Hunter Show (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
Black Saddle (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
Play of the Week (TV seriál)
Riverboat (TV seriál)
Sunday Showcase (TV seriál)
The Third Man (TV seriál)
1958 Naked City (TV seriál)
1957 Decoy (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Gunsmoke (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)

Dokumentární

2005 Last Mogul, The (TV film)
Steve McQueen: The Essence of Cool (TV film)
2003 The Art of 'Spirited Away'
2002 Intimate Portrait: Suzanne Pleshette (TV film)
2001 A&E Biography: Bob Newhart - The Last Sane Man... (TV film)
1998 Steve McQueen: The King of Cool (TV film)
1997 Off the Menu: The Last Days of Chasen's
1987 Biography (TV seriál)
1985 Sanford Meisner: The American Theatre's Best Kept Secret
1965 Searchers for a Special City

TV pořady

1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1965 The Hollywood Squares (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace