foto

Veronica Cartwright

  • nar. 20.4.1949 (68 let)
    Bristol, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Veronica se narodila v anglickém Bristolu, ale vyrůstala v Americe, jako starší sestra populární dětské herečky Angely Cartwrightové. V počátcích své herecké kariéry byla obsazována do množství populárních filmů jako DĚTSKÁ HODINKA (1961), kde ztvárnila Rosalii Wellsovou. Zahrála si také Becky Spencerovou ve SPENCER´S MOUNTAIN (1963).

Poté získala roli Cathy Brennerové, za jeímž dospělým bratrem (Rod Taylor) přijede ze San Francisca mladá herečka (Tippi Hedrenová), která jí přiveze k narozeninám pár papoušků a stane se málem obětí zdivočelých ptáků, v hororu Alfreda Hitchcocka PTÁCI (1963). V letech 1959 – 1963 si zahrála Violet Rutherfordovou v seriálu LEAVE IT TO BEAVER. Jako Jemina Boone se objevila také v populárním seriálu DANIEL BOONE, který se vysílal v letech 1964 – 1966.

V roce 1978 si Veronica zahrála roli Nancy Bellicec v remaku klasického hororu Donalda Siegela s INVAZE ZLODĚJŬ TĚL s Donaldem Sutherlandem v hlavní roli. O rok později ztvárnila roli kosmonautky - navigátorky Lambertové na kosmické lodi Nostromo ve sci-fi thrilleru VETŘELEC (1979). Za roli v tomto filmu získala v roce 1980 Saturn Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. V roce 1983 si zahrála Betty Grissomovou v dobrodružném dramatu SPRÁVNÁ POSÁDKA. Ve stejném roce se objevila v malé roli v povídkovém hororu NIGHTMARES. Veronica si zahrála také Davidovu matku Helen Freeman v dobrodružném rodinném sci-fi filmu MALÝ NAVIGÁTOR z roku 1986. O rok později ztvárnila prudérní a bohabojnou Felicii Aldenovou, jejíž smrt zapříčinily nečisté síly ďábla v hororové komedii podle románu Johna Updikea ČARODĚJKY Z EASTWICKU (1987). Za účinkování v Čarodějkách byla v roce 1988 nominována na Saturn Award pro nejlepší herečku ve vedlješí roli.

V roce 1988 si zahrála Molly Harkovou v seriálu TANNER 88. V letech 1989 – 1992 ztvárňovala Margaret Flanaganovou v seriálu L. A. LAW. V 90. letech se pak objevila jako Patricia Benedictová ve filmu HITLEROVA DCERA (1990) a jako Octavia Tarrantová v CANDYMAN 2: SBOHEM MASU (1995). V roce 1997 si zahrála Normu Houstonovou v seriálu POHOTOVOST, za což byla nominována na cenu Emmy. V letech 1998 – 1999 ztvárnila Cassandru Spencerovou v seriálu AKTA X, za svůj výkon v tomto seriálu byla dvakrát nominována na cenu Emmy.

V roce 2001 si zahrála Meganinu matku ve SCARY MOVIE 2. V roce 2004 ztvárnila Saru Kinsey ve snímku KINSEY. V letech 2005 – 2006 jsme ji mohli vidět jako Valerii Shenkman v seriálové adaptaci INVAZE a v roce 2007 ve stejnojmenném filmu jako Wendy Lenk. V roce 2009 ji můžeme vidět například ve snímku THE YELLOW WALLPAPER jako Catherine Sayer nebo v roli Margaret ve snímku MONTANA AMAZON.

V červnu roku 1968 se provdala za Richarda Gatese, ale jejich manželství skončilo v roce 1972 rozvodem. V dubnu roku 1976 se opět provdala, tentokrát za Stanleyho Goldsteina, ale ani toto manželství neskončilo šťastně. Jejím třetím a posledním manželem se v říjnu 1982 stal Richard Compton a jejich manžeství, ze kterého se ji narodil syn Dakota, trvalo až do Richardovy smrti v srpnu 2007.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 Mommy, I Didn't Do It (TV film)
2015 The Dark Below
2014 Děs po setmění
2013 Temný let (TV film)
The Odd Way Home
2012 Montana Amazon
2011 InSight
Yellow Wallpaper, The
2010 Neowulf
2009 Dobrodružství severu 3D
2007 Invaze
2005 Barry Dingle
2004 Kinsey
Klíč k vraždě
Straight-Jacket
2003 Líbánky
2002 Mackenheim
2001 Osmondovi (TV film)
Scary Movie 2
V ložnici
1999 Akta X: Jedináček (video kompilace)
Poslední muž na planetě Země (TV film)
Slipping-Down Life, A
Trash
1998 Akta X – Akta 11: Pacient X (video kompilace)
My Engagement Party
Rat Pack (TV film)
1997 Quicksilver Highway (TV film)
Řeč peněz
Tři muži v Las Vegas
1996 Loterie (TV film)
Shoot the Moon
1995 Candyman 2 : Sbohem masu
Strážce mého bratra (TV film)
1994 On Hope (TV film)
Pach smrti (TV film)
Two Over Easy
1993 Havraní Tanec
It's Nothing Personal (TV film)
Truimf nad neštěstím: Příběh hurikánu Andrew (TV film)
1992 Když má muž problémy
Lincoln and the War Within (TV film)
Lincoln & Seward (TV film)
1991 Abby, My Love (TV film)
Mrtvá ve vodě (TV film)
Walking the Dog
1990 Falešná identita
Hitler's Daughter (TV film)
Slib (TV film)
1989 Pobřežní hlídka: Panika na Malibu Beach (TV film)
Valentinovy návraty
Zoufalá láska (TV film)
1987 Čarodějky z Eastwicku
1986 Intimate Encounters (TV film)
Malý navigátor
Wisdom
1985 My Man Adam
1983 Noční děsy
Správná posádka
1982 Hlavní podezřelý (TV film)
1981 Joe Dancer: Hořká pilulka (TV film)
1980 Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones (TV film)
1979 Vetřelec
1978 Invaze zlodějů těl
Kid from Not-So-Big, The
Utečeme na jih
1976 Bernice Bobs Her Hair (TV film)
1975 Detaily
1965 Who Has Seen the Wind? (TV film)
1964 One Man's Way
Tell Me Not in Mournful Numbers (TV film)
1963 Ptáci
Spencer's Mountain
1961 Dětská hodinka
1958 In Love and War

TV seriály

2015 Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Python (S02E08)
Bosch (TV seriál)
Chapter Nine: The Magic Castle (S01E09)
Chapter Eight: High Low (S01E08)
Chapter Seven: Lost Boys (S01E07)
další epizody (4)
2014 Resurrection (TV seriál)
2011 Pomsta (TV seriál)
2009 Městečko Eastwick (TV seriál)
2007 October Road (TV seriál)
2006 Odložené případy (TV seriál)
Odpoledne pod psa (S03E14)
2005 Closer (TV seriál)
Invaze (TV seriál)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Podkladový nátěr (S05E01)
2004 Dr. Vegas (TV seriál)
Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Temný les (S04E10)
Rozuzlení (S04E01)
2003 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
2002 Beze stopy (TV seriál)
Akta X (TV seriál)
Pravda (S09E19)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1999 Rodinné právo (TV seriál)
Soudkyně Amy (TV seriál)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Akta X (TV seriál)
Jedináček (S06E12)
Dva otcové (S06E11)
1998 Will a Grace (TV seriál)
Akta X (TV seriál)
Červení a černí (S05E14)
Pacientka X (S05E13)
1997 George & Leo (TV seriál)
1996 Sedmé nebe (TV seriál)
1995 Cesta do neznáma (TV seriál)
Tajemný příběh z Ameriky (TV seriál)
1994 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
1989 Pobřežní hlídka (TV seriál)
1988 Tanner '88 (TV seriál)
1986 Právo v Los Angeles (TV seriál)
1985 Robert Kennedy & His Times (TV seriál)
1984 CBS Schoolbreak Special (TV seriál)
Miami Vice (TV seriál)
1983 Still the Beaver (TV seriál)
1976 Serpico (TV seriál)
1973 Here We Go Again (TV seriál)
1969 The Bold Ones: The Lawyers (TV seriál)
Then Came Bronson (TV seriál)
1968 The Mod Squad (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
1967 Dragnet 1967 (TV seriál)
1966 Family Affair (TV seriál)
1964 Daniel Boone (TV seriál)
1962 The Eleventh Hour (TV seriál)
1961 Dr. Kildare (TV seriál)
The Dick Powell Show (TV seriál)
1960 My Three Sons (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
1959 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
1957 Leave It to Beaver (TV seriál)
1956 Zane Grey Theater (TV seriál)
1955 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1953 Make Room for Daddy (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Dokumentární

2016 Rod Taylor: Pulling No Punches
2014 Real History of Science Fiction, The (TV seriál)
2012 Alien Encounters: Superior Fan Power Since 1979
2008 On the Edge of Black and White
Pioneers of Television (TV seriál)
2005 The Perfect Scary Movie (TV film)
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2003 Beast Within: The Making of 'Alien', The
Realizing 'The Right Stuff'
Shock & Awe: The Return of 'Alien' (TV film)
T-20 Years and Counting
2002 Alien Saga, The (TV film)
2001 Alien Evolution (TV film)
2000 All About 'The Birds'
Child Stars: Their Story (TV film)
1999 Cigarette Smoking Man Revealed, The
1997 Hollywood Aliens & Monsters (TV film)
1992 Making of 'Alien 3', The (TV film)
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace