foto

Aneurin Barnard

  • nar. 8.5.1987 (33 let)
    Ogwr, Mid Glamorgan, Wales, Velká Británie

Biografie

Aneurin Barnard je britský filmový, seriálový a divadelní herec. Jeho mateřským jazykem je velština. Svou první televizní roli získal už v patnácti letech, divadelní kariéru začal na střední škole. Je absolventem konzervatoře Royal Welsh College of Music & Drama.

Je také nadaným zpěvákem, v roce 2002 se hlásil s velšskou písničkou do soutěže Eurovize a jeho divadelní kariéra zahrnuje mimo jiné role v muzikálech „Zpívání v dešti“, „West Side Story“ a především pak hlavní roli Melchiora Gabora v muzikálu „Spring Awakening“, za kterou získal v roce 2010 cenu Laurence Oliviera.

Ve filmovém světě se poprvé Aneurin prosadil v roce 2011 v historickém válečném filmu Ironclad. Ve stejném roce hrál ve filmovém muzikálu Hunky Dory, který se odehrává v 70. letech a Aneurin zde zpívá písně Davida Bowieho či Electric Light Orchestra. Ve filmu z produkce BBC We'll Take Manhattan (2012) ztvárnil legendárního módního fotografa časopisu Vogue Davida Baileyho, jeho múzu, módní ikonu Jean Shrimpton si zahrála Karen Gillan. Nejvíc mu sluší role v historických kostýmních filmech a seriálech jako je Vojna a mír (od r. 2016), Skandální život Lady Worsleyové (2015) anebo Bílá královna (od r. 2013), kde mu připadla výrazná role Richarda, vévody z Gloucesteru, pozdějšího krále Richarda III.

Rok 2017 byl pro Aneurina Barnarda pracovně velmi zajímavý, zahrál si Mozarta ve filmu Mezihra v Praze, policejního konstábla v seriálu SS-GB, který se odehrává v alternativním světě, kde nacisté vyhráli Bitvu o Británii a francouzského vojáka ve válečném velkofilmu Christophera Nolana, Dunkerk.

V dubnu 2017 se Aneurin oženil se svou dlouholetou přítelkyní Lucy.

Kačka "kackulka" Svobodová

Herecká filmografie

Filmy

2019 Radioactive
Stehlík
The Personal History of David Copperfield
2018 Bigger
Dead in a Week (Or Your Money Back)
2017 Dunkerk
Mezihra v Praze
Trpká úroda
2015 Proč zabili Ježíše (TV film)
Shomer
Skandální život Lady Worsley (TV film)
2014 Under Milk Wood (TV film)
2013 Mary, Queen of Scots
Poklad kapitána Černovouse (TV film)
Popelka v pasti
Prokletí Midasovy skříňky
Slečna Marplová: Nekonečná noc (TV film)
The Truth About Emanuel
2012 Citadel
Elfie Hopkins
Facility, The
We'll Take Manhattan (TV film)
2011 Ironclad
Powder
Prostě skvělá

TV seriály

2020 Barkskins (TV seriál)
2019 Sherwood (TV seriál)
2017 SS-GB: Hitler v Británii (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (5)
2016 Thirteen (TV seriál)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
Episode 3 (E03)
další epizody (5)
Vojna a mír (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2014 Cilla (TV seriál)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
2013 Bílá královna (TV seriál)
The Final Battle (E10)
The Princes in the Tower (E09)
The King Is Dead (E08)
další epizody (10)
2007 Y Pris (TV seriál)
2004 Slečna Marplová (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)