foto

Ivan Jiřík

  • nar. 12.3.1962 (55 let)
    Písek, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Ivan Jiřík pochází z Písku, oba rodiče pracovali ve zdravotnictví, po jejich rozvodu se Ivan koncem sedmdesátých let s matkou a bratrem přestěhoval do Prahy, kde absolvoval sportovní gymnázium, zároveň vystupoval v divadle Orfeus Radima Vašinky, později účinkoval na amatérské scéně Malé české divadlo, věnoval se také recitaci veršů. V té době již studoval herectví na DAMU, které dokončil v roce 1986 (i když původně v rodinné tradici zvažoval medicínu). Ještě za studií prošel také filmovým křestem a ve vedlejší roli se představil v historickém titulu POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ (1984).

Po absolutoriu na divadelní fakultě získal první angažmá v proslulém Činoherním studiu v Ústí nad Labem (1986-1989). Na této progresívní scéně hrál například v Revizorovi nebo Princezně Turandot. V roce 1989 přešel do pražského Divadla S. K. Neumanna, kde působí dodnes (scéna nyní nese název Divadlo Pod Palmovkou). Z řady rolí, které na tomto jevišti ztvárnil, připomeňme hry Čert a Káča, Kočka na kolejích, Figarova svatba, Smutek sluší Elektře nebo O myších a lidech. V současné době hraje Ivan Jiřík v několika představeních současně (Gazdina roba, Cyrano z Bergeracu, Oidipús vladař, Přelet nad kukaččím hnízdem). Titulní postavu Cyrana z Bergeracu nastudoval pohostinsky v Severomoravském divadle v Šumperku.

Přechod do Prahy se na Jiříkově filmografii nijak výrazně neprojevil a počet jeho filmových rolí není velký. Hned v roce 1990 sice dostal dvě různě velké příležitosti ve filmech s podobnou tématikou nedávné historie (TICHÁ BOLEST, 1990; JEN O RODINNÝCH ZÁLEŽITOSTECH, 1990), od té doby se ale před filmovou kamerou vyskytuje jen výjimečně, později hrál například v koprodukčním filmu DEVÁTÝ DEN (Der neunte Tag, 2004).

Častěji se s Ivanem Jiříkem můžeme setkávat na televizní obrazovce, hrál v řadě seriálů (UCTIVÁ POKLONA, PANE KOHN, 1992; NÁHRDELNÍK, 1992; ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA, 2001) a inscenací, v poslední době jej můžeme vídat v projektech komerčních televizí (ULICE, 2005; ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ, 2005). Spolupracuje také s rozhlasem a významnou součástí jeho tvorby je dabing, slyšet jej bylo možno v několika nekonečných telenovelách, ale také v populárním sitcomu ZOUFALÉ MANŽELKY.

Ivan Jiřík je ženatý a má tři děti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2011 Bastardi 2
2004 Devátý den
1999 Paní Piperová zasahuje (TV film)
1994 Ohnivé jaro
1993 Il giovane Mussolini (TV film)
Odměna (TV film)
1992 Odplata (TV film)
Pastýř a princezna (TV film)
1990 Jen o rodinných záležitostech
Pokoj pro dva (TV film)
Tichá bolest
Vlci (TV film)
1989 Zpráva o jednom souboji (TV film)
1984 Poklad hraběte Chamaré

TV seriály

2017 Modrý kód (TV seriál)
Cenné věci (S02E23)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Experiment Liu (S03E20)
2016 Ohnivý kuře (TV seriál)
Unavené štěstí (S02E11)
2012 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
2011 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Podraz (S02E16)
2010 Cesty domů (TV seriál)
2007 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Druhý pokus (S03E33)
Mázlové se nevzdávají (S03E12)
Co je s tátou? (S03E11)
další epizody (15)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Ordinace v zoologické zahradě (S02E34)
Zítra bude peklo (S02E33)
Texasky z Texasu (S02E32)
další epizody (18)
2005 Ulice (TV seriál)
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
Konec pohádky (E10)
1998 Kamarádi pana Semtamťuka (TV seriál)
Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
Láska a ideály (E01)
1994 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Abychom zdrávi byli (E05)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Cestou do synagogy (E03)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Kavárna Daubner (E02)
Zázraky u rabína (E01)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)

TV pořady

2007 O korunu krále Karla (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace