foto

Tonino Delli Colli

  • nar. 20.11.1922
    Řím, Lazio, Itálie
  • zem. 16.8.2005 (82 let)
    Řím, Lazio, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tonino Delli Colli nastoupil do italského filmového studia Cinnecitta pouhý rok od jeho vzniku, a to už v 16 letech. Na otázku zda chce pracovat ve zvukovém oddělení, nebo s kameramany odpověděl stručně, "s kameramany."

"Život je vždy otázkou štěstí. V té době jsem neměl ponětí, co kamera znamená, nebo že těch pár slov bude určovat směr mého života. Někdy pouhé slovo, nebo dvě mohou všechno změnit."

Jeho první kroky vedly do učení k Mario Albertellimu (Tonino nenavštěvoval žádnou filmovou školu). Za těch pár let byli jako otec a syn. Tonino ho sledoval při práci, přijímal veškeré jeho rady a pokud to situace vyžadovala, tak vypomáhal či podle Mariových pokynů zaskakoval. Ve svých začátcích se však nevyhnul i jiné spolupráci, s dalšími kameramany.

Po druhé světové válce vládl v Itálii neorealismus, který byl do jisté míry inspirací i řadě západních filmařů. Vyznačoval se nedostatkem peněz, čili se muselo vystačit s tím, co bylo. Reálné lokality a hlavně přírodní osvětlení, ať už slunečné, nebo z okolních lamp a jiných prostředků. Jednalo se o dramatické příběhy s nešťastnými osudy z poválečného života, které tak skvěle vynikaly v černobílém provedení, které si Tonino pochvaloval více než-li práci v barvě.

V 50. letech učinil smluvní závazek s Carlem Pontim na pětici filmů ročně, mezi nimiž byly i komedie s populárním italským komikem Totò. Film Totò a colori byl vůbec prvním barevným filmem natáčeným v Itálii, přičemž se Tonino k této práci dostal i tím, že ji nikdo jiný, pro špatné technické vybavení a zázemí, nechtěl dělat, ale on byl ve smlouvě. Příchod barevného natáčení pro Tonina znamenal spoustu nového učení a jiných postupů. Ač nepochyboval, že barva filmu přinesla něco více, tak neopakovatelnou atmosféru černobílého snímku postrádal.

V roce 1951 se kameraman účastnil v Africe natáčení filmu Le Meraviglie di Aladino. Tam se doslechl o novém projektu režiséra Pasoliniho a chopil se příležitosti. Vznikla z toho téměř 1patnáciletá spolupráce, při které Delli Colli natočil téměř všechny Pasoliniho filmy. Dramata jako Accattone, Evangelium sv. Matouše, za což získal svou první Stříbrnou stuhu ze sedmi. Dále pak Tvaroh, Dekameron, nebo Saló aneb 120 dnů Sodomy. Pro Tonina to představovalo perfektní spolupráci s laskavým člověkem, který projevoval respekt ke každému, a kterému pomáhal s technickými znalostmi okolo kamer.

V 60. letech spojil Tonino své síly s dalším režisérem Sergio Leonem, přičemž právě tato spolupráce mu vynesla největší slávu. Pomohl mu tak oživit westernový žánr, staré snímky Johna Forda a Howarda Hawkse, kterému vnukli novou podobu. Ledové a napjaté situace. Inovativní zvuk. Minimalistické dialogy, děj - mnohdy násilný, a především extrémně detailní a dlouhé, širokoúhlé záběry. Vznikl spaghetti western. Třetí díl slavné dolarové trilogie Hodný, zlý a ošklivý (první dva natočil Massimo Dallamano) byl kasovní trhák, a ten následovalo neméně zdařilé Tenkrát na západě. Spolu s režisérem, propracovaným umělcem který dbal na to co bude vidět, vypiplával každý, sebemenší detail všech záběrů, přičemž výsledek stál za to.

Spolupráce vrcholila o necelých dvacet let později, avšak tento čas vyplnil Tonino řadou jiných projektů. Francouzksou komedií Milenci na neděli. Komediálním dramatem Nová strašidla, či hororem Přízrak lásky s Romy Schneider. Film Tenkrát v Americe byl gangsterský epos a dočkal se uznání na festivalu v Cannes, ačkoliv byl zprvu radikálně sestříhán distributory. Byl to vysněný projekt režiséra Leoneho, a ten se do něj pustil s pečlivostí sobě vlastní, přičemž jeho cílem byl snímek, který bude jedinečný ve svém žánru.

Tonino nepohrdl ani spoluprací s dalším velikánem svého řemesla Federicem Fellinim. Slavný improvizátor měnící věci na poslední chvíli nebyl pro kameramana, který měl vždy vše co potřeboval, problém, a vznikly tak snímky Interwiev, nebo Ginger a Fred. Jedna z jeho poslední prací je ceněný snímek Roberta Benigniho z 90. let Život je krásný.

"Vždy jsem se snažil osvětlit příběhy pomocí jednoduchosti mých pocitů a instinktu, který mě vedl."

Za svůj život byl mnohokrát oceněn, převážně italskými cenami, najdou se ale i mezinárodní. Zemřel doma v Římě, roku 2005 na infarkt.

Mirokukii

Kameramanská filmografie

Filmy

1997 La Vie silencieuse de Marianna Ucria
Život je krásný
1995 Facciamo paradiso
1994 Smrt a dívka
1993 Touha po zlatě
1992 Hořký měsíc
1991 Domenica specialmente, La
Una Storia semplice
1990 L'Africana
Voce della luna, La
1988 Stradivari
1987 Interview
1986 Ginger a Fred
Jméno růže
1984 Futuro è donna, Il
Notti e nebbie (TV film)
Tenkrát v Americe
1983 Plášť do deště
1981 Camera d'albergo
Erekce, ejakulace, exhibice a další příběhy obyčejného šílenství
Přízrak lásky
1980 Hurikán Rosy
Jsem fotogenický
Milenci na neděli
1979 Drahý otče
Výlet s Anitou
1978 Krevní pouto
První láska
1977 Casotto
Nová strašidla
Un taxi mauve
Ztracená duše
1976 Caro Michele
1975 Pasqualino Sedmikráska
Saló aneb 120 dnů sodomy
1974 Bože, jak hluboko jsem klesla!
Lacombe Lucien
1973 Amigos, Los
Lehký hřích
Paolo il caldo
Storie scellerate
1972 Canterburské povídky
Pilgrimage
Uomo da rispettare, Un
1971 Cometogether
Dekameron
Un prêtre a marier
1970 Kočičko, kočičko miluji tě
Rosolino Paternò, soldato...
1969 Metti una sera a cena
Vepřinec
1968 Den sovy
Podivuhodné příběhy
Rozmar po italsku
Tajný agent na Blízkém východě
Tenkrát na Západě
1967 Čína je blízko
Questi fantasmi
1966 Andremo in citta
Dravci a vrabci
Geheimnis der gelben Mönche, Das
Hodný, zlý a ošklivý
Sultans, Les
1965 Mandragora
Vojandy
1964 Amori pericolosi
Evangelium sv. Matouše
Nejkrásnější podvody světa
1963 Amore in quattro dimensioni
Bella di Lodi, La
Kat
Liola
Tvaroh
1962 Mamma Roma
Monaca di Monza, La
Válečník ze Sieny
1961 Accattone
Il ladro di Bagdad
Les mille et une nuits
1960 Morgan il pirata
1959 Amico del giaguaro, L'
Il Poveri milionari
Le cameriere
Primo amore
1958 Adorabili e bugiarde
Marinai, donne e guai
Venezia, la luna e tu
1957 Arrivederci Roma
Belle ma povere
Femmine tre volte
La nonna Sabella
Pauvres mais beaux
Susanna tutta panna
1956 Donatella
Intrusa, L'
Voce una chitarra e un po di luna, Una
1955 Accadde al penitenziario
Angelo bianco, L'
Piccola posta
Rosso e nero
Signorine dello 04, Le
1954 Amori di mezzo secolo
Jolanda la figlia del corsaro nero
Kde je svoboda?
Ombra, L'
Totò a ženy
Tradita
1953 Gioventù alla sbarra
Il sacco di Roma
Nerone e Messalina
Ti ho sempre amato!
1952 Fratelli d'Italia
Isola di Montecristo, L'
Totò v barvách
Tre corsari, I
1951 Accidenti alle tasse!!
Era Lui!... Si! Si!
Io sono il capataz
Milano miliardaria
Padrone del vapore, Il
Totò třetí muž
1950 Alina
Voto, Il
1949 Al diavolo la celebrità
La strada buia
Mano della morta, La
1948 Città dolente, La
1947 Nada
1946 Felicità perduta
Paese senza pace
1945 O sole mio
1944 Finalmente sì

Dokumentární

1971 Mura di Sana, Le
1964 Hovory o lásce
L'Italia con Togliatti
1962 Nuovi angeli, I
1961 Svět noci

Herecká filmografie

Dokumentární

2001 Sergio Leone: Cinema, Cinema (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(201)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace