foto

Dušan Trančík

  • nar. 26.11.1946 (71 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Po maturitě v roce 1963 nastoupil jako praktikant do filmových ateliérů v Bratislavě na Kolibě. Prošel mnoha profesemi (osvětlovač, asistent). V roce 1964 byl přijat na FAMU, kterou ukončil v roce 1970. Absolventské filmy: Fotografování obyvatel domu (Trilobit 1968, Igric 1968, Hlavní cena dokumentárního festivalu v Karlových Varech 1969), Šibenice (Filmdukaten der Stadt Mannheim 1969). Od roku 1969 do roku 1991 byl kmenovým režisérem Slovenské filmové tvorby. V průběhu 33 let své profesionální umělecké dráhy natočil 10 celovečerních a množství dokumentárních, resp. publicistických filmů. Nebyl politicky organizován. Dlouhodobě pracoval v uměleckých sdruženích jako předseda, místopředseda Slovenského filmového svazu, Asociace slovenských filmových a televizních režisérů a Slovenské filmové a televizní akademie. Je členem Evropské filmové akademie. Od roku 1994 přednášel na Vyšší odborné škole filmové ve Zlíně, na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, kde v roce 2001 ukončil své doktorandské studium. V roce 2002 působil jako generální ředitel médií a audiovize na Ministerstvu kultury Slovenské republiky.

FAMU.cz

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1995 Zahrada
1988 Správca skanzenu
1968 Žert

TV seriály

2009 Jak jsem přežil (TV seriál)
Toto dieťa nie je moje (E08)

Dokumentární

2014 Milan Čorba (TV film)
Československý filmový zázrak (TV seriál)
2011 Slovenské kino (TV seriál)
2010 Čarovný svet animovaného filmu (TV seriál)
2009 Koliba
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 MEDZI 4 - 5, 6 (TV film)

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2006 Zima kúzelníkov (TV film)
1982 Pavilón šeliem

Dokumentární

2017 Svetlé miesto
2011 Inventura Febia (TV seriál)
Nejšťastnější den Anny Mečiarové a Slovenské tango (E10)
1999 Cestománie (TV seriál)
1996 Tisove tiene (TV film)
1980 Všední den
1970 Robotník X
1969 Tryzna
1968 Fotografovanie obyvatelov domu (studentský film)

Střihačská filmografie

Dokumentární

1970 Robotník X
1968 Fotografovanie obyvatelov domu (studentský film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace