Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá

(seriál)
Česko, (2009–2015), 37 h 3 min (Minutáž: 57 min)

Hrají:

Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(39)

Obsahy(1)

O fenoménu, světově známém jako "československý filmový zázrak," tedy o nové vlně 60. let, bylo popsáno mnoho papíru a zájemci o podrobné informace stačí zadat dotaz do některého z webových prohlížečů a jistě si udělá sám pořádek v politicko-kulturně-společenských souvislostech. Novinkou je ale dokumentární projekt publicisty Jana Lukeše a producenta Čestmíra Kopeckého "Zlatá šedesátá", který přichází na svět jako koprodukce Kopeckého První veřejnoprávní, České televize a Slovenského filmového ústavu. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Někteří tvůrci mají více, jiní méně, co říci, to už tak bývá. Každopádně se jedná o velmi příjemný projekt, dávající mnohým divákům do souvislostí vztahy mezi jednotlivými tvůrci z této doby. Velmi pozitivní aspekt projektu vidím v tom, že jsou pravidelně (jeden den, jeden čas) uváděny filmy z této doby a je možné si na ně "počkat" a eventuelně si je vychutnat. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Obsahově nesmírně smysluplný počin, ovšem tak nějak >vyrobený< poněkud jalovou formou... Holt se nepíšou leta >šedesátá< a zlato dávno není tím, co se třpytí... Nu ano, Martin Šulík prostě není Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer, Drahomíra Vihanová, Jan Schmidt, Lubor Dohnal, Jan Němec, Eduard Grečner, Karel Vachek, Jiří Krejčík, Stanislav Milota, Ivan Balaďa, Vojtěch Jasný, Dušan Hanák, Ivan Passer... A nenaděláme už ničeho... - - - P.S. Ejhle! První veřejnoprávní s.r.o. ... No, asi tak nějak, svatá sprostoto... :-[ - - - P.P.S. Stačilo se dívat 30.1. na nominační večer Českých lvů, že...:-( - - - P.P.P.S. Na to předávání (7.3.) se už dívat nedalo vůbec. Jen sračky a krámy... :-o.. Ale to už je o něčem jiném... - - - - - (Vídáno průběžně za sobotních večerů roku devět na ČT2, komentář zde jako dvaadvacátý - 31.1.2009) ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velice kladně nahlížím tento dokumentární seriál, který přibližuje dobu ztracenou, avšak ne zapomenutou, nesmíme zapomínat, na vyjímky tito lidé zde vystupující hráli velkou roli v českém filmu a někteří jej zásadně formovali a neméně tak spoluvytvářeli příjemnější společenské prostředí v tehdy zapáchající ztuhlé režimové zemi, kde nikdo nesměl nic říci tak, jak si myslel..! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Martin Šulík je známý svou citovou a profesní vazbou na 60. léta. Ve své tvorbě z československé nové vlny 60. let nesporně vychází, a tak se dalo čekat, že se tento fakt projeví i na jeho dokumentárním cyklu. Jde nesporně o cenný projekt, který se snaží mapovat slavnou éru československé kinematografie, jenže Šulík k tvůrcům 60. let přistupuje až příliš velkou úctou a v podstatě je nechá se vypovídat bez toho, že by jejich výpověď korigoval pohledem kritiky, filmových teoretiků nebo publicistů, producentů nebo poučených diváků. Pravda vzniká obvykle nasvícením z různých úhlů pohledu. Celkový dojem: 60 %. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Čt konečně přišla s tím, na co jsem čekal několik let. Vyhrabala z archivu klenoty československého filmu 60. let. Perfektní nápad, naneštěstí v době, kdy už téměř všechny uváděné filmy vyšly na dvd (leckteré dokonce už v trafice). Takže filmy, které od 60. let mohlo až do nedávna vidět jen minimum diváků, protože do roku 1989 se mnohé z nich nepromítaly a později nebyla situace o moc lepší (sem tam se některý objevil v televizi), nám Čt servíruje přesně v době, kdy už je máme všichni na dvd a celý tenhle cyklus je nám prakticky k ničemu. Pokud vás tedy nezajímají podprůměrně natočené rozhovory s osobnostmi "zlatých šedesátých". ()

Galerie (84)

Zajímavosti (4)

  • Celý projekt vznikal více než deset let. Celkem se uskutečnilo 33 natáčecích dnů v osmi etapách, a to v Praze na FAMU, v ateliéru na Vinohradech, v La Fabrice, v ateliéru Vachler Art Company a ve Slovenském filmovém ústavu v Bratislavě . [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • První natáčecí den proběhl 29. 10. 2003 s Otakarem Vávrou, zatím poslední natáčecí den 25. 6. 2008 s Vojtěchem Jasným. (ZDROJ: Ofic. stránky projektu) (DaViD´82)

Reklama

Reklama