foto

Michaela Doležalová

  • nar. 22.3.1970 (47 let)
    Městec Králové, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se 22. 3. 1970 v Městci Králové jako Michaela Saxonová, nejmadší ze tří sester. Vystudovala gymnázium v Poděbradech (zaměřené na výpočetní techniku) a již v době středoškolských studií navštěvovala a vedla dramatický kroužek. Po maturitě se pokusila dostat na DAMU. Na první pokus se nezdařilo, tak se jeden školní rok věnovala učitelské praxi na základní škole.

Poté uspěla a dostala se do prvního ročníku DAMU, obor činoherní herectví (jejími spolužáky byli např. D.Morávková, M.Kuklová, T.Pavelka, J.Šmíd a další.). Po dvou letech přešla z činohry na katedru alternativního a loutkového divadla, kterou absolovovala roku 1993. Téhož roku se spolužáky z DAMU (J.Vondráček, P.Tesař, M.Matejka, M.Veliký, L.Svadbíková) byla u zrodu Dejvického divadla, kde strávila tři roky. Vytvořila zde několik rolí hlavně pod vedením režísérů Jana Borny, Jakuba Krofty, Jana Schmida a Arnošta Goldflama.

Roku 1996 přešla s celou partou z Dejvického divadla a s režisérem Janem Bornou do nově vzniklého Divadla v Dlouhé, kde působí dodnes. Uplatňuje se zde jako herečka i jako zpěvačka. Česká televize uvedla několik inscenací tohoto divadla, ve kterých se objevila FAIDRA (2008), BĚSI (2008) role Marji Timofejevny, MAŠKARÁDA ČILI FANTOM OPERY (2009) , LÉKAŘ SVÉ CTI (2010) role Jacinty, NAŠI FURIANTI (2011) role Terezky Fialové.

Ještě před studiem na DAMU a také v průběhu studia si zahrála v několika filmech Aloise Müllera (např. HEREC - 1988) a také Karla Kachyni (BLÁZNI A DĚVČÁTKA - 1989). Mohli jsme ji vidět také vidět v seriálu ZÁZRAKY ŽIVOTA.

Mimo svou domovskou scénu se věnuje režii amatérského divadelního souboru, designu webových stránek a výchově dvou synů Martina a Štěpána.

Kevin "Kevinator" Kevinator

Herecká filmografie

Filmy

2019 Nabarvené ptáče
2011 Naši furianti (divadelní záznam)
2010 Lékař své cti (divadelní záznam)
2009 Maškaráda čili Fantom Opery (divadelní záznam)
2008 Běsi (divadelní záznam)
Faidra (divadelní záznam)
2005 Lhář (divadelní záznam)
1989 Blázni a děvčátka
Umění nestárnout (TV film)
1988 Mimořádný případ (TV film)
Píšťaličko, otloukej se (TV film)
Smrt guvernéra (TV film)

TV seriály

2016 Pustina (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
2010 Zázraky života (TV seriál)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Trestní oznámení (S01E15)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)

Dokumentární

2010 Fenomén Meryčka (TV film)
Ležáky 42
2002 Příběhy slavných (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace