Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Anglii roku 1941 se připravuje skupina mladých československých vojáků na náročné úkoly v okupované vlasti. V té době nikdo z nich netuší, jaké konečné důsledky bude mít jejich čin pro historii. V malé osadě Ležáky na Chrudimsku se formuje nová odbojová skupina. Jejich úkol je jednoduchý - shromaždují zbraně na budoucí boj proti německému okupantovi. Na první pohled ale romantické údolí žije svým poklidným každodenním životem. Do místního mlýna nastupuje jako učedník cechu mlynářského Jan Pavliš, mladík původem s Pusté Rybné. V té době ještě netuší jak zásadně tato volba ovlivní jeho budoucí život. S příchodem nového roku se poblíž mlýna objevují i českoslovenští výsadkáři s úkolem koordinovat odbojovou činnost v Protektorátu. Honzík pochopí jediné, a to, že klidné období jeho života je pryč. Výsadkáři s pomocí obyvatel Ležáků a přilehlých Miřetic organizují různé odbojové akce, mezi nimiž je i jedna prioritní - připravit atentát na zastupujícího říšského protektora, Reinharda Heydricha. Důsledky tohoto činu na sebe nenechají dlouho čekat. Jak prožije osudové okamžiky mlynářský učedník? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

kviczala odpad!

všechny recenze uživatele

Jak jsem byla panem režisérem upozorněna, nejedná se o amatérský dokument... Za toto označení se omlouvám. Ale na mne tak bohužel film působil... Takový snímek do kin (dle mého názoru) nepatří, ačkoliv se jedná o silné téma. A už jen kvůli tomu si myslím, že takové téma by stálo za to zpracovat trochu KVALITNĚJI a POUTAVĚJI! Zbytečně dlouhé, nic neříkající dialogy postav (chvílemi až trapné), hořící rujna domu bez oken (i když dům před nějakou chvílí stál celý), opakující se interiéry a nevkusné záběry na model Ležáků s plujícími mráčky na obloze... Pro mne hororový zážitek! Nikdy více... A to jsem opravdu nečekala žádný akční snímek á la Holywood, ale dokument... ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Viděno po Lidicích. Jako hraný dokument se tento může hrdě postavit vedle svých britských kolegů. Dost ho sice sráží amatérský přístup, ale řekl bych, že celkově to dopadlo nad očekávání. Je to rekonstrukce událostí. Tvůrci si museli pohrát i za kulisami hotového filmu, ověřit fakta, vyzkoušet je v terénu a podobně. Ve filmu najdete i dost emocí. 70% = 4-/5 ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument, u kterého si spíše než příběhové stránky cením faktických informací, neboť jsem dodnes o Ležákách slyšel velice málo (Lidice je přece jenom zastínily). Zbytek tohoto dokumentu bohužel nepůsobí tak, jak by měl a potápí ho snaha neherců hrát dramatický, tragický, válečný příběh. Přesto jsem rád, že toto dílo bylo natočeno a že se na osud této osady nezapomnělo. Za to tvůrcům rozhodně patří velký dík. 60% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

U podobných dokumentů (ať už hraných, nebo klasických) na mne vždy zapůsobí hlavně jejich obsah. Je jasné, že většině zdejší omladiny historie (a především její temná stránka) toho moc neříká, ale zvěrstva jenž se nejen u nás v republice děli nejdou jen tak smazat. O Ležácích jsem toho dosud moc nevěděl, taky znám spíše příběh Lidic, ale ani tentokrát mne to nenechalo klidným. Je pravda, že herecké výkony byli hodně chabé a nelze si nevšimnout přehrávání většiny osazenstva (mrkající mrtvoly usmívající se do kamery, atd…). ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Nesnášim, když celou dobu si musím v hlavě říkat: Je to film nebo dokument? To mě fakt nejvíc štvalo. Hodně amatérské, takhle podle fotek tady na csfd to vypadá solidně, ale pusťte si to na 90 minut. Bráním se odpadu, protože tam bylo pár momentů, které stojí k zamyšlení. ____ Ležáky 42 jsou béčko jako W.T.R. s tím rozdílem, že Walker uměl člověka chytnout! ____ ()

Galerie (20)

Zajímavosti (18)

  • Protokoly z poprav zachycují i zoufalá, ale nesmírně odvážná poslední slova některých popravených. Cestou na popraviště zněla směrem k příslušníkům gestapa i zvolání jako: „Vy vrazi českého národa!“, „Ať žije Beneš!“, „Pomstu všem Němcům,“ nebo „Ať žije svobodné Československo!“ [Zdroj: Stream.cz] (majky19)
  • Obec Ležáky byla v roce 1943 definitivně srovnána se zemí, a na rozdíl od Lidic nebyla nikdy obnovena. [Zdroj: Stream.cz] (majky19)
  • V březnu 1939 vznikla v obci odbojová organizace ČENDA, která udržovala kontakty s okolními odbojovými sítěmi, v Pardubicích a v Praze. [Zdroj: Stream.cz] (majky19)

Reklama

Reklama