foto

Bernard Alane

  • nar. 25.12.1948 (70 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bernard Alane je ve Francii známý především jako dabér, úspěšný byl ale také v divadle a televizi, s velkými časovými odstupy jsme jej i u nás mohli vidět v několika filmech. Narodil se v Paříži a jeho vlastní jméno je Bernard Noël Vetel, po matce Annick Alane (*1925), taktéž herečce, začal ale jako herec užívat její příjmení. Právě díky matce se již v šedesátých letech začal objevovat na divadelních jevištích, hrál například vedlejší role v Shakespearových hrách Romeo a Julie nebo Veselé paničky windsorské.

Do světa filmu vstoupil Bernard Alane nadějně díky velmi úspěšné komedii HIBERNATUS (1969), v níž po boku Louise de Funèse a Claude Gensac hrál jednu z hlavních rolí rozmraženého pradědečka Paula Fourniera (tady hrála i jeho matka Annick Alane). Režisér tohoto filmu Edouard Molinaro jej pak obsadil i do další velké úlohy vikomta de Pont-Cassé v historické komedii MŮJ STRÝC BENJAMIN (Mon oncle Benjamin, 1969). V jediném roce tak Bernarda Alane vidělo ve francouzských kinech přes šest miliónů diváků, přesto jeho slibný vstup na stříbrné plátno zůstal bez odezvy a v následujících letech se uplatňoval hlavně v divadle a televizi.

Na televizní obrazovce mohli diváci Bernarda Alane vídat často v historických kostýmech, připomeňme alespoň seriály JOSEPH BALSAMO (1973) a DOBRÝ DEN, PANE OFFENBACHU (Les folies Offenbach, 1977), ostatně v adaptaci Offenbachovy operety PAŘÍŽSKÝ ŽIVOT (La vie parisienne, 1977) se po delší přestávce objevil i ve filmu. Co se týče divadla, na jednu sezónu byl angažován i pro nejslavnější francouzskou scénu Comédie Française, kde účinkoval v Molièrových hrách (Měšťák šlechticem, Tartuffe, 1972-1973). Z jeho dalšího působení na různých pařížských jevištích připomeňme častější účast ve hrách Oscara Wilda (Jak je důležité míti Filipa, 1982; Ideální manžel, 1998).

Postupem doby všechny ostatní aktivity Bernarda Alane zastínil dabing, jemuž se věnoval již od mládí. Často dabuje americké herce, francouzští diváci jej ale znají především z animované produkce, filmové i televizní, zahraniční i francouzské. Nadále ale zůstával i vyhledávaným televizním hercem, v letech 1970-1985 hrál v řadě televizních adaptací divadelních her v rámci cyklu V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir). U nás jsme jej mohli vidět v několika kriminálních seriálech z 90. let (CORDIEROVI, SOUDCE A POLICAJT – Les Cordier, juge et flic, 1997, 2003; ALICE NEVERSOVÁ – Le juge est une femme, 2005).

Za své jevištní kreace byl Bernard Alane v letech 1993 a 1997 nominován na prestižní Molièrovu cenu. V televizi se objevil jako ministr po boku J. P. Belmonda v adaptaci Simenonova románu KDO JINÉMU JÁMU KOPÁ (L’aîne des Ferchaux, 2001), tehdy se připomněl i filmovým divákům v mezinárodně oceněném dramatu ČTI MI ZE RTŮ (Sur mes levres, 2001), později byl synem Jeana Rocheforta v komedii AGATHE CLÉRYOVÁ (Agathe Cléry, 2008). V komediálním žánru se před kamerou objevil ostatně i zatím naposledy v satirické veselohře DONNANT, DONNANT (2010). Aktivní zůstává i v oblasti dabingu, poslední dobou často mluví za Stanleye Tucciho (ĎÁBEL NOSÍ PRADU, 2006; PEVNÉ POUTO, 2009; HUNGER GAMES, 2012).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Asterix a tajemství kouzelného lektvaru
2015 Pierre Brossolette ou les passagers de la lune (TV film)
2013 15 jours ailleurs (TV film)
2012 Obchod pro sebevrahy
2010 Něco za něco
2009 Arthur a Maltazardova pomsta
2008 Agathe Cléryová
2006 Asterix a Vikingové
Grand Charles, Le (TV film)
2005 Espace détente
2002 Na vlastní kůži
2001 Čti mi ze rtů
1996 Sur un air de mambo (TV film)
Échappée belle, L'
1992 Amies de ma femme, Les
1989 Babar hrdinou
1982 Quatre acteurs à bout de souffle (TV film)
Soulier de satin, Le (TV film)
1981 Zadig ou La destinée (TV film)
1978 Amours sous la révolution : André Chénier et la jeune captive (TV film)
Amours sous la révolution: La passion de Camille et Lucile Desmoulins, Les (TV film)
Violette Nozière
1977 La Vie parisienne
1975 Au bois dormant (TV film)
1969 Hibernatus
Můj strýc Benjamin

TV seriály

2017 Les zinzins de l'espace (TV seriál)
Monchhichi (TV seriál)
2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál)
Bratři Daltonovi (TV seriál)
Commissaire Magellan (TV seriál)
2001 Nová dobrodružství Lucky Luka (TV seriál)
1999 La crim' (TV seriál)
1995 Docteur Sylvestre (TV seriál)
L'histoire du samedi (TV seriál)
1994 Extrême Limite (TV seriál)
1993 Alice Neversová (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
JAP, juge d'application des peines, Le (TV seriál)
1991 Ferbac (TV seriál)
Nestor Burma (TV seriál)
1989 Imogène (TV seriál)
1986 Des toques et des étoiles (TV seriál)
1984 Amours des années 50, Les (TV seriál)
1983 Amours romantiques, Les (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1981 Bergerac (TV seriál)
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
1973 Moliére (TV seriál)
Porteuse de pain, La (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2013 Pan herec - Louis de Funes

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace