foto

Janine Turner

  • nar. 6.12.1962 (56 let)
    Lincoln, Nebraska, USA

Biografie

Janine se narodila 6. Prosince 1962 v Lincolnu ve státě Nebraska Turnerovi a Janice Guantt. Mládí však prožila v Texasu, kam se její rodiče s ní i s o čtyři roky starším bratrem přestěhovali. V té době byly Janine tři roky. Když jí bylo šest let vyhrála soutěž Little Miss Texas. Od 15 let se věnuje modelingu a focení katalogů. V roce 1977 odjíždí do New York City.

V raných osmdesátých letech dostává svou první hereckou roli v seriálu Dallas. Začíná studovat herectví u Marcia Haufreicht a Miry Rostové. Další role na sebe nenechaly dlouho čekat, v letech 1982-1983 dostává roli Laury Tempeltonové v seriálu "General Hospital". V této době se seznamuje s Alecem Baldwinem a nějaký čas spolu žijí, aniž by se vzali. V roce 1989 dostává první velkou roli v celovečerním snímku STEEL MAGNOLIAS, kde se ukázala po boku vycházející hvězdičky Julie Robertsové. Po této roli si ji všimnou producenti seriálu "Northern exposure", u nás známého pod názvem "Zapadákov", kde sehrála svou životní roli Maggie O'Connellové, pilotky letadla na Aljašce. Seriál se dočkal veliké pozornosti a obliby jak v USA, tak v mnoha evropských zemích. Za roli Maggie byla třikrát nominována na Golden Globe a jednou na cenu Emmy. Seriál běžel v letech 1990-1995 a v České republice jsme ho mohli naposledy vidět v letech 2001-2002.

Po tomto úspěchu se stává žádanou hollywoodskou herečkou a v roce 1993 se objevuje po boku Silvestra Stalloneho v dobrodružném velkofilmu CLIFFHANGER. O čtyři roky později si zahraje ve filmovém zpracování v Americe velice úspěšného seriálu LEAVE IT TO BEAVER postavu June Cleaverové. Rok 1999 je ve znamení snímku FATAL ERROR, jenž je katastrofickou vizí epidemií zasaženého lidstva. Televizní film se nedočká žádného ocenění a zařadí se do řady účelových televizní snímků. Dalším kouskem, který mohli tuzemští diváci vidět je TAJNÝ ROMÁN, romantický příběh odehrávající se v italské Florencii. Janine se v této době narodí první dítě, holčička Julliete.

V roce 2000 si Janine všimne Robert Altman a obsadí jí do menší role ve filmu DR. T A JEHO ŽENY. Velkým návratem po zlaté éře Zapadákova je účinkování v seriálu "Strong medicine", vysílaném i v Českou televizí. Ve výrazně proženském, feministickém seriálu hraje roli gynekoložky Dany Stoowé. Momentálně žije na svém ranči v Texasu, věnuje se modelingu, herectví, výchově své malé dcery a čeká na svou další roli.

Lokosok

Herecká filmografie

Filmy

2019 Patsy & Loretta (TV film)
2018 Gosnell: The Trial of America's Biggest Serial Killer
Runnin' from my Roots
2016 Occupy, Texas
2015 V mysli vraha
2011 1 Message
2010 Black Widow
2007 Osudný flirt (TV film)
2006 The Night of the White Pants
Zázrační pejsci 2
2005 Walker, Texas Ranger: Falešné obvinění (TV film)
2004 Bez výčitek
Birdie and Bogey
2000 Dr. T a jeho ženy
1999 Smrtící selhání (TV film)
Tajný román (TV film)
1998 Circle of Deceit (TV film)
Utajená krása (TV film)
1997 Nechte to na Beaverovi
Rudá krev (TV film)
Útěk z inferna
1993 Cliffhanger
1990 Ambulance
1989 Ocelové magnólie
1988 Vražedná opice
1986 Křižáci ulice
Tai-Pan
1982 Lékařská akademie

TV seriály

2008 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Inconceivable (S09E14)
2006 Světla páteční noci (TV seriál)
2000 Křižovatky medicíny (TV seriál)
1995 Zapadákov (TV seriál)
Tranquility Base (S06E23)
Let's Dance (S06E22)
Ursa Minor (S06E21)
další epizody (13)
1994 Zapadákov (TV seriál)
Realpolitik (S06E10)
Sons of the Tundra (S06E09)
Up River (S06E08)
další epizody (24)
1993 Zapadákov (TV seriál)
First Snow (S05E10)
A Cup of Joe (S05E09)
Heal Thyself (S05E08)
další epizody (25)
1992 Zapadákov (TV seriál)
Crime and Punishment (S04E10)
Do the Right Thing (S04E09)
Thanksgiving (S04E08)
další epizody (23)
1991 Zapadákov (TV seriál)
Seoul Mates (S03E10)
Get Real (S03E09)
A-Hunting We Will Go (S03E08)
další epizody (17)
1990 Zapadákov (TV seriál)
Aurora Borealis: A Fairy Tale for Big People (S01E08)
A Kodiak Moment (S01E07)
Sex, Lies and Ed's Tapes (S01E06)
další epizody (8)
1985 Knight Rider (TV seriál)
Únos (S04E02)
1984 Santa Barbara (TV seriál)
1981 Behind the Screen (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)

Dokumentární

2000 Celebrity Profile: Janine Turner (TV film)

Host