foto

Georges Staquet

  • nar. 15.9.1932
    Bruille-lez-Marchiennes, Francie
  • zem. 3.1.2011 (78 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Georges Staquet se amatérskému divadlu věnoval prakticky od dětství, k profesionálnímu účinkování se ale dostal až ve třiceti letech po příchodu do Paříže. Pocházel z malého městečka Bruille-lez-Marchiennes na hranicích s Belgií; tato oblast je tradičně hornická a i Georges původně pracoval v dolech, a to již od čtrnácti let. Od dětství zároveň hrál na klarinet a účinkoval v místním amatérském divadelním souboru, sám později řekl, že sklony k umění zdědil po matce.

Do Paříže odešel počátkem šedesátých let a první zkušenost s kamerou získal díky menší roli v oblíbeném detektivním seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1961; později hrál ještě v pěti dalších epizodách), v historickém kostýmu se pak objevil jako sluha v televizním filmu KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1961). V širším měřítku jej zviditelnily historické televizní seriály RYTÍŘ DE MAISON ROUGE (Le chevalier de Maison Rouge, 1963) a BELPHEGOR (1965). Mezitím jej jako vhodný typ pro role prostých mužů z lidu začali vyhledávat i filmoví režiséři. Staquetovým prvním výstupem před filmovou kamerou byla role hostinského v Clémentově válečném filmu DEN A HODINA (Le jour et l’heure, 1963), s René Clémentem později natočil ještě další válečný film HOŘÍ UŽ PAŘÍŽ? (Paris brule t’il?, 1966).

První profesionální kroky na divadle absolvoval v Théâtre des Champes Elysées, začínal v současných hrách často s politickým podtextem, časem se ale propracoval i ke světové klasice (Troilus a Kressida, Richard II.) a k uznávané moderně (Zadržitelný vzestup Artura Uie), kromě pařížských divadel často vystupoval také na slavném festivalu v Avignonu. Jako vhodný lidový typ se znovu hodil například tvůrcům francouzské nové vlny a třikrát točil s J. L. Godardem (BANDA PRO SEBE – Bande à part, 1964; BLÁZNIVÝ PETŘÍČEK – Pierrot le fou, 1965; WEEK END, 1967). Do rolí policejních důstojníků jej dvakrát obsadil Yves Boisset (ATENTÁT V PAŘÍŽI – L’attentat, 1972; R.A.S., 1973).

Z jeho další práce pro televizi připomeňme historický seriál PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 1972), ve filmu mezitím své aktivity rozšířil o komediální žánr, například ve filmu JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (La zizanie, 1978) hrál zástupce zaměstnanců, v komedii KAŽDÝ ZAČÁTEK JE TĚŽKÝ (Le maitre d’ecole, 1981) ztvárnil otce hlavního hrdiny (Coluche). Znovu se vracel i ke kriminálnímu žánru, a to jak v televizi, tak i ve filmu (POLICEJNÍ INSPEKTORKA – La femme flic, 1981). V osmdesátých letech točil již o poznání méně, znovu ale hrál menší role v historických filmech; v dramatu z období po první světové válce (ŽIVOT A NIC JINÉHO – La vie et rien d’autre, 1989) byl farářem, menší roli uvězněného pana Levaque mu přidělil režisér Claude Berri v adaptaci Zolova románu GERMINAL (1993).

Úplně naposledy stál Staquet před kamerou jako zahradník ve filmu KUS ŽIVOTA (Quelqu’un de brien, 2002), od té doby žil již v soukromí. Svou stopu ve francouzském filmu zanechal v podobě bezmála čtyřiceti menších rolí, o něco více úloh odehrál v televizi. Georges Staquet zemřel v Paříži 3. ledna 2011 ve věku 78 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2002 Kus života
2000 La Taule
1997 Mauvaises affaires (TV film)
1993 Germinal
1992 IP5: L'île aux pachydermes
Pognon sur rue (TV film)
1991 Aujourd'hui peut-ętre...
1989 Bouřné léto
Život a nic jiného
1985 'Je vous salue, Marie'
La Poudre aux yeux (TV film)
Rouge baiser
1982 Il n'y a plus d'innocents (TV film)
Rescousse, La (TV film)
1981 Každý začátek je těžký
1980 Policejní inspektorka
1979 Au bout du bout du banc
I jako Ikarus
Operación Ogro
Válka policajtů
1978 Jeden hot a druhý čehý
1976 Začít znovu
1975 Amigo (TV film)
Un Jour, la fête
1974 France société anonyme
1973 Buď zdráv, umělče!
R.A.S.
Sans sommation
Šťastný nový rok
1972 Atentát v Paříži
Oeuf, L'
Sex-shop
Zabiják
1970 Atlantský val
1969 Temps de vivre, Le
1967 Week-End
1966 Hoří v Paříži?
Marie Soleil
1965 Bláznivý Petříček
Infarctus (TV film)
1964 Banda pro sebe
1963 Den a hodina
1961 Monsieur Antoine
Reine Margot, La (TV film)

TV seriály

1991 Maigret (TV seriál)
1988 Paparoff se vrací (TV seriál)
1984 Instit, L' (TV seriál)
Série noire (TV seriál)
1980 Dobytí nebe (TV seriál)
1978 Jan Kryštof (TV seriál)
Mamma Rosa ou La farce du destin (TV seriál)
1977 Bergeval père et fils (TV seriál)
Brigade des mineurs (TV seriál)
Cinq à sec (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1975 Grands détectives, Les (TV seriál)
1974 Jean Pinot, médecin d'aujourd'hui (TV seriál)
Messieurs les jurés (TV seriál)
1972 Les Rois maudits (TV seriál)
Pont dormant (TV seriál)
1966 Rouletabille (TV seriál)
1965 Belphégor (TV seriál)
1963 Chevalier de Maison Rouge, Le (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace