foto

Lou Castel

  • nar. 28.5.1943 (74 let)
    Bogotá, Kolumbie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Když se i milovníci filmu dozví, že se 28. května 1943 v Kolumbii, v Bogotě, narodil Ulv Quarzéll asi jich mnoho neví o koho jde. Když přidáme, že jeho otec byl švédský emigrant a matka pocházela z Irska, moc to nepomůže. Informací o tom, že se jedná o naturalizovaného Itala, který se proslavil ve světě filmu  již více než 140 rolemi pod jménem Lou Castel, je tajemství odhaleno.

Ve svém mládí zažívá Lou kosmopolitní vzdělání. Rodištěm je Bogota, vyrůstá však na Jamajce, ve Spojených státech (New York) i ve Švédsku (Stockholm). Nakonec se odstěhoval do Itálie, kde navštěvoval „Centro Sperimentale di Cinematografia di Roma". Tuto školu nedokončil, přesto se herectví úspěšně věnuje celý život. Během své dlouhé herecké kariéry, kterou „nastartoval" ve dvaceti letech v italském historickém dramatu Luchina Viscontiho IL GATTOPARDO (1963), hrál zejména v Itálii, Německu a Francii.

Hned v roce 1965 dostává velkou roli v celovečerní debutu režiséra Marca Bellocchia I PUGNI IN TASCA (PĚSTI V KAPSÁCH). Jedná se o kritiku a odsuzování zavedeného stylu společnosti. Lou, zde zahrál výborně a sugestivně roli hlavního hrdiny Alessandra, jenž trpí epilepsií a pokusí se zabít celou rodinu. Tento film se stal opravdovým startem kariéry naturalizovaného Itala a režisér Bernardo Bertolucci (*16.3.1940) jednou řekl, že Castel v tomto filmu připomíná mladého Marlona Branda. Tato role vyžadovala herce, který by mohl zahrnout Alessandrovo extrémní a odporné chování a diváci by se zároveň neodvrátili od filmového plátna. Zpočátku, chtěl Bellocchio a jeho producenti obsadit tuto roli mladým popovým zpěvákem Gianni Morandim (*11.12.1944). Morandiho agenti však byli proti, aby hrál v takovém filmu a takové roli. Nakonec byl tedy konkurzem vybrán Lou.

V úplně jiné roli si zahrál o rok později, když ztvárnil významnou historickou osobnost svatého Františka ve filmu  FRANCESCO D´ASSISI (1966). Po těchto snímcích se stal uznávaným mladým hercem a nabídky na role ve filmech či televizi, již od té doby dostává pravidelně. Další úspěchy získává v Itálii díky významným rolím, ve filmech jako jsou I PROTAGONISTI (1968), ORGASMO (1969), CON QUALE AMORE, CON QUANTO AMORE (1970), TERZA IPOTESI SU UN CASO DI PERFETTA STRATEGIA CRIMINALE (1972) či VIOLANTA (1978). V italském filmu odehrál také role v populárních westernech jako QUIÉN SABE (1966) či REQUIESCANT (1967). Speciální cenu na filmovém festivalu v Turíně roku 1998, obdržel Lou za herecký výkon v krátkometrážním snímku režiséra Pietra D'Agostina, IL PIANO DELL´UOMO DI SOTTO (1998).

Kromě Itálie, získával Lou role v kinematografii německé. Hlavní roli hrál ve filmu kontroverzního režiséra Rainera Wernera Fassbindera,  WARNUNG VOR EINER HEILIGEN NUTTE (VAROVÁNÍ PŘED SVATOU DĚVKOU) 1971. Jako Gorski se představil v roce 1974 ve filmu OUTPUT. Roku 1986 hrál v televizním filmu FRAULEIN EIN DEUTSCHES MELODRAM, v roce 1988 hrál hlavní roli snímku RORRET a mnoho dalších.

Lou často volí „temné" role, někdy i velmi negativní. Člověka s prázdnotou ve svém životě ztvárnil roku 1993 ve filmu LA NAISSANCE DE L´AMOUR, další podobnou rolí je José Mirano v dramatu IRMA VEP (1996). V některých filmech se objevuje jako terorista, příkladem může být jeho D´Arey v thrilleru NADA (1974), švédský terorista ve známém filmu se Sophií Loren PŘEJEZD KASSANDRA (1976) či terorista ve filmu NANOU (1986). V roce 1982 přišla jeho velká role ve filmu režiséra (se kterým v podstatě roku 1965 společně  debutovali) Marca Bellocchia, GLO OCCHI, LA BOCCA (1982). Jednalo se o dvojroli herce Giovanni Pallidissimiho a jeho zemřelého bratra Pippa Pallidissimiho. Giovanni  je herec vracející se domů kvůli sebevraždě svého dvojčete a rozehrává se příběh napjatého vztahu s jeho matkou a přítelkyní zesnulého bratra. Častěji začal Lou hrát také ve filmech francouzských jako LA NAISSANCE DE L´AMOUR roku 1993 v roli Paula nebo hrál ve snímcích SINON OUI (1997), CLÉMENT (2001) či TIRESIA (2002).

Jako role z poslední doby mohu uvést Daniela v německém dramatu HALBSCHATTEN (2013), role Aliho ve francouzském filmu GARE DU NORD (2013) či nemocného starce Štěpána (Esteve) ve španělském filmu o problematice stáří a samoty LA LAPIDACIÓ DE SANT ESTEVE (2012). Nejnověji natáčí roli Franka Ewingtona v německé komedii DIE GESCHLECHTSKRIEGERINNEN (2014).

Za svou kariéru je Lou nejvíce hrdý na film GRAZIE, ZIA (1968). Režíroval ho Salvatore Samperi a Lou vzpomíná na Salvatoreho "smysl pro svobodu a schopnost improvizovat", kterou velice ocenil a film se stal průlomem v jeho herecké kariéře. Z natáčení si však také pamatuje scénu, kterou výrobce a distributor přidal pro lepší komerční úspěch. V této scéně se objevuje Lisa Gastoni nahá a Lou si v té chvíli myslel, že herectví je vlastně k ničemu.

Ve svém životě neodolal Lou italské herečce a bývalé miss Marcelle Michelangeli (*28.1.1943). Z jejich manželství se narodil syn Rocco, jenž nese rodné příjmení svého otce Quarzéll. Dnes jsou již Lou a Marcella rozvedeni. Lou se nadále věnuje filmu a Marcella s filmováním skončila v osmdesátých letech po osobní krizi a již se k filmu nikdy nevrátila. Podle posledních informací z roku 2012, dnes žije v Římě.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2017 Guarda in alto
2014 Geschlechtskriegerinnen, Die
2013 Gare du Nord
Halbschatten
Jeptiška
2012 Hvězdář
Ukamenování svatého Štěpána
2011 Dr. Ketel
L'affaire Gordji (TV film)
2008 Rabbia, La
2007 Capitaine Achab
Corps sublimé, Le
Lidská otázka
Médée Miracle
Nuage
1, 2, 3, Whiteout
2006 Assoud et le mystère de la plage
Horezon
2005 Cantor, El
Étoile violette
2004 Make My Day
2003 Tiresia
2002 Assoud le buffle
Bungalov
Nude, Descending...
2001 Clément
Le temps qu'il fait
1999 Bruno n'a pas d'agent
Domaine, Le
Just in Time
Killer evanescente, Il
Love
1998 Insoumis, Les (TV film)
Louise (Take 2)
Piano dell'uomo di sotto, Il
1997 Années lycée: Petites, Les (TV film)
Sinon, oui
Sorrisi asmatici - Fiori del destino
1996 Encore
Irma Vep
Tři životy a jen jedna smrt
1993 Carillon
Zrození lásky
1992 Dall'altra parte del mondo
Manila paloma blanca
Uova di Garofano
Via Lattea, La (TV film)
Zuppa di pesce
1991 Fuga da Kayenta
Rok zbraní
Sproštěn viny
1990 Fuga dal paradiso
Perduta
Sposa di San Paolo, La
1989 Aventures d'Eddie Turley, Les
Che ora è?
Oceano (TV film)
Tatort - Schmutzarbeit (TV film)
1988 Andělé moci (TV film)
Rorret
1987 Muž na mušce
1986 Fraulein - Ein deutsches Melodram (TV film)
Hôtel du paradis
Nanou
1985 Elle a passé tant d'heures sous les sunlights...
Treasure Island
1984 Beginn aller Schrecken ist Liebe, Der
Campo Europa
1983 Trauma
1982 Oči, ústa
1980 Ombre
Parano
1979 Couleur chair
Suor Omicidi
1978 Osceno desiderio, L'
Violanta
1977 Americký přítel
Cambio de sexo
Enfants du placard, Les
Italia: Ultimo atto?
Mr. Mean
Porci con le ali
1976 Caro Michele
Panenství
Přejezd Kassandra
1974 Nada
Output
Voyage en Grande Tartarie
1973 Šarlatové písmeno
1972 Nel nome del padre
Terza ipotesi su un caso di perfetta strategia criminale
1971 Policeman
Stress
Varování před svatou děvkou
1970 Con quale amore, con quanto amore
¡Mátalo!
Paranoia
1969 Orgasmo
1968 Bocche cucite
Galileo
Grazie, zia
Lucrezia
Protagonisti, I
Prova generale, La
Vymahač
1967 Kulka pro generála
1966 František z Assisi
1965 Pěsti v kapsách
1963 Gepard

TV seriály

1970 Rivolta dei decabristi, La (TV seriál)

Dokumentární

2015 Fassbinder - a.z.
1978 Cinématon
1975 Faccia di spia
1967 Transfert per camera verso Virulentia

TV pořady

1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace