foto

Jan Kališ

  • nar. 7.7.1930
    Brno, Československo
  • zem. 23.7.2003 (73 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Kališ se narodil 7. července 1930 v Brně. V letech1949–1953 vystudoval na pražské FAMU odbor filmové kamery. Už jako student nasnímal několik studentských snímků (ČERVENÉ TULIPÁNY, SLEPÁ ULIČKA, NEGATIVNÍ VYVOLÁVACÍ PROCES, MATÚŠ, VIANOČNÝ DAR, NEJŠŤASTNĚJŠÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ, KVĚT REPUBLIKY, TERÉNNÍ VOZIDLA atd.) a stal se odborným asistentem na FAMU (1952 – 1956).
 
Dále pracoval jak kameraman ve Studiu dětského filmu (1954 – 1955) a až do odchodu na odpočinek ve Filmovém studiu Barrandov (1955 – 1990). Jako pedagog na katedře kamery se vrátil na FAMU (1965 – 2003), kde byl odborným asistentem, docentem a později profesorem.
 
Jako kameraman prokázal cit pro exteriérové záběry, kde ocenil krásu české krajiny. Dále měl smysl pro netypické a Sci – Fi náměty. Natáčel také dokumentární (MISTŘI ZIMNÍCH SPORTŮ, MLADÉ DNY, SPARTAKIÁDA) a taky televizní (STATEČNÝ CÍNOVÝ VOJÁČEK, ZAKÁZANÉ HRY, CONCERTO DA CAMERA, SERENÁDA ES DUR PRO SMYČCOVÉ NÁSTROJE, OP 6 JOSEFA SUKA či SYMFONIE F DUR ad.) filmy.
 
Současně se kromě práce kameramana v hraném filmu uplatnil i jako autor technických scénářů(SMYK, PRŠELO JIM ŠTĚSTÍ,SKOK DO TMY,…A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH, SOUHVĚZDÍ PANNY, TRANSIT CARLSBAD) a trikových záběrů (SMYK, KLAUN FERDINAND A RAKETA, IKARIE XB 1, ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM).
 
Pracoval jak s černobílým, tak s barevným materiálem, jak s klasickým, tak i se širokoúhlým formátem. Od poloviny 50. let pracoval na hraných filmech s režiséry Břetislavem Pojarem (DOBRODRUŽSTVÍ NA ZLATÉ ZÁTOCE), Václavem Gajerem (VINA VLADIMÍRA OLMERA, ROČNÍK 21), Otakarem Vávrou (OBČAN BRYCH a PRVNÍ PARTA), Zbyňkem Brynychem (SMYK, …A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH, SOUHVĚZDÍ PANNY, TRANSIT CARLSBAD, TEMPO PRVNÍ LÁSKY, JAKOU BARVU MÁ LÁSKA), Jiřím Sequensem (SMRT NA CUKROVÉM OSTROVĚ, KOLIK SLOV STAČÍ LÁSCE?), Jindřichem Polákem (KLAUN FERDINAND A RAKETA, IKARIE XB 1, ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM), Antonínem Kachlíkem (PRŠELO JIM ŠTĚSTÍ) a s Vladislavem Delongem (SKOK DO TMY).
 
Po dvouleté přestávce navázal v roce 1968 novou práci mj. s Jiřím Brdečkou (PRAŽSKÉ NOCI) a taktéž s Pavlem Juráčkem (PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA). V 70. letech natáčel nově pro Jiřího Krejčíka (PODEZŘENÍ), Ladislava Rychmana (HVĚZDA PADÁ VZHŮRU) a opět pro Zbyňka Brynycha (JAKOU BARVU MÁ LÁSKA) a režiséra Jindřicha Poláka na dodnes oblíbené Sci – Fi komediální nadsázce ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977) s Petrem Kostkou v hlavní dvojroli.
 
A ještě v 80. letech se podílel na dvou barrandovských projektech režiséra Vladimíra Síse. Nejprve na vzpomínkovém filmu BARRANDOVSKÉ NOCTURNO ANEB JAK FILM TANČIL A ZPÍVAL (1984) a poté na hraném baletu SEN NOCI… (1985). Tímto titulem se kameramanská práce Jana Kališe v hraném celovečerním filmu přesně po třiceti letech ukončila.
 
Jeho ustrnutí v 70. a 80. letech vysvětluje fakt, že Kališ pracoval pro západoněmecké a jiné produkce. Jako kameraman spolupracoval i s českými divadly na filmových dotáčkách pro divadelní představení (Národní divadlo Praha i Laterna magika) a se zahraničními produkcemi (Bavaria München, Studio Hamburg, WDR, ZDF). Vydal skripta „Problematika filmových dramatických forem“ (1984) a byl odborným poradcem pro filmové a televizní osvětlovací technologie (i u balady KUŘE MELANCHOLIK).
 
U desítek studentských filmů Studia FAMU byl pedagogickým vedoucím kamery (např. ZPĚV, KTERÝ NEZEMŘEL, GAMBIT, JEZERO, NEBLBNI, NEZVANÝ HOST, ILUZE, KONEČNÁ, BUNKR, EDUARD A BŮH, DVOJNÍK, KAPŘI PRO WEHRMACHT, ÚSVIT, TUNEL, DŮM apod.). Jan Kališ získal za film VINA VLADIMÍRA OLMERA (1956) Cenu za fotografii (1956) na IX. MFF Karlovy Vary, později dále Vyznamenání Za vynikající práci (1968), titul Zasloužilého umělce (1985) a Cenu AČK za celoživotní dílo (2003). Český kameraman a pedagog Jan Kališ zemřel 23. července 2003 v Praze, krátce po svých třiasedmdesátých narozeninách.

Jaroslav "krib" Lopour

Kameramanská filmografie

Filmy

1989 Radiofieber (TV film)
1986 Fräulein von damals, Die (TV film)
1985 Sen noci...
1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
1981 Ja und Nein (TV film)
Otvírání studánek (TV film)
1980 Mann von gestern, Ein (TV film)
1978 Geist der Mirabelle. Geschichten von Bollerup, Der (TV film)
Kameliendame (TV film)
1977 Zítra vstanu a opařím se čajem
1974 Hvězda padá vzhůru
Wienerinnen (TV film)
1973 Jakou barvu má láska
1972 Herlemanns Traum oder Das andere Leben (TV film)
Podezření
1971 Messe der erfüllten Wünsche, Die (TV film)
Tatort - Kressin und der Laster nach Lüttich (TV film)
1970 Millionenspiel, Das (TV film)
1969 Případ pro začínajícího kata
1968 Der Monat der fallenden Blätter (TV film)
Pražské noci
1967 Der Trinker (TV film)
1966 Ich war Schlemihl (TV film)
Tempo první lásky
Transit Carlsbad
1965 Souhvězdí Panny
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Skok do tmy
1963 Ikarie XB 1
Pršelo jim štěstí
1962 Klaun Ferdinand a raketa
1961 Kolik slov stačí lásce?
Smrt na Cukrovém ostrově
1960 Smyk
1959 První parta
1958 Občan Brych
1957 Ročník 21
1956 Vina Vladimíra Olmera
1955 Dobrodružství na Zlaté zátoce
1954 Květ republiky (studentský film)
1953 Matúš (studentský film)
Nejšťastnější člověk na světě (studentský film)
Vianočný dar (studentský film)
1952 Červené tulipány (studentský film)

TV seriály

1990 Bismarck (TV seriál)
1977 Drei Damen vom Grill (TV seriál)
1976 Pariser Geschichten (TV seriál)
1975 Schaurige Geschichten (TV seriál)

Dokumentární

1992 Alma Mater Pragensis
1955 Mistři zimních sportů
Mladé dny
Spartakiáda

Scenáristická filmografie

Filmy

1963 Pršelo jim štěstí
1959 Kotě

Herecká filmografie

Dokumentární

2003 Příběhy slavných (TV seriál)
Sobí ráno (S04E10)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace