foto

Terence Winter

  • nar. 2.10.1960 (58 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký producent a scénárista Terence Patrick Winter se narodil 2. října 1960 v New Yorku. Po získání bakalářského titulu z žurnalistiky se Winter vrhl na studium práv a poté se několik let věnoval advokacii. Až v roce 1991, po přestěhování do Los Angeles, se začíná profesně zajímat také o film. V polovině 90. let začíná psát scénáře pro televizní seriály, u nás známé jako např. XENA, DELFÍN FLIP, COSBYHO PŘÍPADY či DIAGNÓZA VRAŽDA.

Průlom v jeho kariéře nastává v roce 2000, kdy naváže spolupráci s HBO a začne pracovat na jednom z nejpopulárnějších seriálů posledních let - RODINA SOPRÁNŮ. U seriálu figuruje jako producent, později se stane i dvorním scénáristou a celkem napíše 25 epizod, přičemž za jednu z nich získá i Emmy. U jedné epizody si Winter také vyzkouší i režii, v pár dílech si dokonce i zahrál.

V roce 2005 proniká také do Hollywoodu. Prvním celovečerním filmem natočeným podle jeho scénáře bylo životopisné drama s 50 Centem ZBOHATNI NEBO CHCÍPNI. O dva roky později míří do kin kriminálka s Alecem Baldwinem ZÁKONY BROOKLYNU.

Po úspěchu Rodiny Sopránů je Winterovi svěřen další projekt HBO, tentokráte ambiciozní IMPÉRIUM - MAFIE V ATLANTIC CITY. Winter se svým prvním autorským seriálem slaví obrovské úspěchy a i díky němu navázal spolupráci s jednou z největších filmařských legend - Martinem Scorsesem. Pro něj napsal v roce 2013 veledílo VLK Z WALL STREETU, za jehož scénář byl nominován na Oscara.

Ačkoliv začal Terence Winter pracovat u filmu až v relativně pokročilém věku, tak i přesto se díky svému talentu dokázal prosadit během pár let od béčkových televizních seriálů až do televizní a filmové superligy. V současné době žije Winter v Los Angeles s přítelkyní, se kterou má syna (narozen 24. dubna 2007).

Martin "gogos" Prokeš

Scenáristická filmografie

Filmy

2019 Scarface
2015 The Audition
2013 Vlk z Wall Street
2007 Zákony Brooklynu
2005 Zbohatni nebo chcípni

TV seriály

2016 Vinyl (TV seriál)
Alibi (E10)
Ještě jednou včerejšek (E02)
Pilot (E01)
2014 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Eldorádo (S05E08)
Kolik? (S05E04)
Dobrý posluchač (S05E02)
2013 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Blues na rozloučenou (S04E12)
Přístav milosti (S04E11)
White Horse Pike (S04E10)
další epizody (12)
2012 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Písky v Margate (S03E12)
Triumf a ponížení (S03E11)
Tak napolo... (S03E10)
další epizody (12)
2011 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Na ztracené (S02E12)
Pod Boží mocí žena rozkvétá (S02E11)
Broskve z Georgie (S02E10)
další epizody (12)
2010 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Návrat k normálu (S01E12)
Pařížská zeleň (S01E11)
Smaragdové město (S01E10)
další epizody (12)
2007 Rodina Sopránů (TV seriál)
Nový příchod (S06E19)
Chovej se jako chlap (S06E17)
Starý časy (S06E15)
další epizody (4)
2006 Rodina Sopránů (TV seriál)
Kaisha (S06E12)
Pouť (S06E09)
Žij svobodně nebo zemři (S06E06)
další epizody (5)
2004 Rodina Sopránů (TV seriál)
Dlouhodobé parkování (S05E12)
Neznámí muži tmavé pleti (S05E09)
Čas idylického štěstí (S05E07)
další epizody (4)
2002 Rodina Sopránů (TV seriál)
Elois (S04E12)
Silný, mlčenlivý typ (S04E10)
Škodlivý vliv televize (S04E07)
další epizody (5)
2001 Rodina Sopránů (TV seriál)
Noční výlet (S03E11)
Univerzita (S03E06)
Další párátko (S03E05)
2000 Rodina Sopránů (TV seriál)
Domácí vězení (S02E11)
Velké holky nebrečí (S02E05)
1999 The PJs (TV seriál)
1998 DiResta (TV seriál)
Xena (TV seriál)
Mizející čin (S03E20)
1996 Xena (TV seriál)
Zabití obra (S02E03)
1995 Charlie Grace (TV seriál)
Delfín Flip (TV seriál)
The Great Defender (TV seriál)
Xena (TV seriál)
Kolébka naděje (S01E04)
1994 Cosbyho případy (TV seriál)
Sister, Sister (TV seriál)
1993 Diagnóza vražda (TV seriál)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2016 Vinyl (TV seriál)
Alibi (E10)
Královna rock'n'rollu (E09)
E. A. B. (E08)
další epizody (10)

Herecká filmografie

TV seriály

2016 Vinyl (TV seriál)
2011 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Souboj století (S02E09)
2004 Rodina Sopránů (TV seriál)
Šťastné rodiny (S05E04)
2000 Rodina Sopránů (TV seriál)
Domácí vězení (S02E11)
Přijde chlap k psychiatrovi (S02E01)

Dokumentární

2014 Showrunners: The Art of Running a TV Show

TV pořady

2011 VICE Meets (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2007 Rodina Sopránů (TV seriál)
Chovej se jako chlap (S06E17)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(34)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace