foto

William Powell

  • nar. 29.7.1892
    Pittsburgh, Pennsylvania, USA
  • zem. 5.3.1984 (91 let)
    Palm Springs, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William Horatio Powell se narodil v americkém Pittsburghu jako jedináček. Již od útlého dětství vykazoval nadání a vlohy pro herectví. V roce 1907 s s rodinou přestěhoval do Kansas City v Missouri. Po ukončení střední školy v 18 letech odešel do New Yorku, aby tam studoval na American Academy of Dramatic Arts. Již v roce 1912 studium ukončil a začal vystupovat na newyorských divadelních jevištích, ale na počátek filmové kariéry si musel počkat více než 10 let. V roce 1924 uzavřel smlouvu se společností Paramount Pictures, u které působil následujících sedm let. Během této doby hrál v několika zajímavých filmech, ale opravdová sláva stále nepřicházela. V roce 1928 na sebe upoutal pozornost jako arogantní filmový režisér Leo v dobrodružném dramatu POSLEDNÍ KOMANDO.

Sláva přišla ve chvíli, kdy hrál detektiva jménem Philo Vance vyšetřujícího vraždu Louise Brooksové ve filmu THE CANARY MURDER CASE. Stejně jako v případě mnoha jiných herců, začínajících v éře němého filmu, Williamovu kariéru popohnal kupředu zvuk. Nicméně William nebyl spokojený s typem rolí, jaké mu byly nabízeny v Paramountu, a tak v roce 1931 přešel k společnosti Warner Bros. Po krátké době ale opět pocítil zklamání nabídkou rolí, a tak se v roce 1933 objevil naposledy jako Philo Vance ve filmu THE KENNEL MURDER CASE a v roce 1934 odešel ke společnosti MGM.

Zde vytvořil hereckou dvojici s Myrnou Loy v krimidramatu MANHATTAN MELODRAMA (1934). Zatímco detektiv Philo Vance z něj udělal přes noc hvězdu, další detektiv, Nick Charles, ho opravdu proslavil. Právě za roli Nicka v mysteriózní komedii THE THIN MAN z roku 1934 byl William nominován na Oscara. V roce 1935 se před kamerou poprvé objevil společně s Jean Harlow v muzikálové komedii RECKLESS – pár spolu vycházel velmi dobře na place i mimo něj, krátce spolu byli dokonce i zasnoubeni. William byl úspěšný i v muzikálu VELKÝ ZIEGFELD z roku 1936. Ve stejném roce si vysloužil druhou nominaci na Oscara za titulní roli v romantické komedii MY MAN GODFREY. Na vrcholu kariéry byl do roku 1937. V tom roce natáčel film DOUBLE WEDDING, kde se opět sešel s Jean Harlow. Ta však během natáčení vážně onemocněla a po převozu do nemocnice zemřela. Jeanina smrt Williama natolik zasáhla, že si vzal šest týdnů volno, aby se z toho vzpamatoval. Po dokončení filmu se vydal na cesty a pro společnost MGM celý další rok nic nenatočil. Později vytvořil ještě čtyři pokračování k filmu THE THIN MAN, poslední bylo z roku 1947. Právě v tomto roce si vysloužil svoji třetí nominaci na Oscara za roli v komedii LIFE WITH FATHER. Poté jeho filmových rolí značně ubylo a naposledy se na filmovém plátně objevil v roce 1955.

V roce 1915 se jeho první ženou stala Eileen Wilsonová. Narodil se jim syn William David, ale v roce 1930 se manželé rozvedli. V červnu roku 1931 se jeho druhou ženou stala Carole Lombardová. Toto manželství ale nemělo dlouhého trvání a skončilo v srpnu roku 1933 opět rozvodem. William a Carole ale zůstali blízkými přáteli až do Caroliny smrti v roce 1942. V lednu roku 1940 si William teprve po třítýdenní známosti vzal za ženu Diane Lewisovou, se kterou žil až do své smrti v březnu 1984. William přežil i svého syna, který se ubodal ve sprše a nechal svému otci, se kterým měl velmi blízký vztah, čtyřstránkový dopis na rozloučenou.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1969 Fernes Jamaica
1955 Pan Roberts
1953 Jak si vzít milionáře
The Girl Who Had Everything
1952 The Treasure of Lost Canyon
1951 It's a Big Country
1949 Dancing in the Dark
Take One False Step
1948 Mr. Peabody and the Mermaid
1947 Life with Father
Song of the Thin Man
The Senator Was Indiscreet
1946 The Great Morgan
The Hoodlum Saint
1945 The Thin Man Goes Home
Ziegfeldův kabaret
1944 The Heavenly Body
Twenty Years After - a.z.
1943 The Youngest Profession
1942 Crossroads
1941 Love Crazy
Shadow of the Thin Man
1940 I Love You Again
1939 Another Thin Man
1938 The Baroness and the Butler
1937 Double Wedding
The Emperor's Candlesticks
The Last Of Mrs. Cheyney
The Romance of Celluloid - a.z.
1936 After the Thin Man
Děvče se špatnou pověstí
Její komorník
The Ex-Mrs. Bradford
Velký Ziegfeld
1935 Escapade
Reckless
Rendezvous
Star of Midnight
1934 Detektiv Nick v New Yorku
Evelyn Prentice
Fashions of 1934
Manhattan Melodrama
The Key
1933 Double Harness
Lawyer Man
Private Detective 62
The Kennel Murder Case
1932 High Pressure
Jewel Robbery
Tři v kruhu
1931 Ladies' Man
Man of the World
The Road to Singapore
1930 Behind the Make-Up
For the Defense
Paramount Revue
Shadow of the Law
Street of Chance
The Benson Murder Case
1929 Charming Sinners
Pointed Heels
Případ zavražděného kanárka
The Four Feathers
The Greene Murder Case
1928 Beau Sabreur
Feel My Pulse
Forgotten Faces
Interference
Partners in Crime
Poslední komando
The Dragnet
The Vanishing Pioneer
1927 Love's Greatest Mistake
Nevada
New York
Paid to Love
Señorita
She's a Sheik
Special Delivery
Time to Love
1926 Aloma, dcera džunglí
Beau Geste
Desert Gold
Sea Horses
The Great Gatsby
The Runaway
Tin Gods
White Mice
1925 Beautiful City, The
Faint Perfume
My Lady's Lips
Too Many Kisses
1924 Dangerous Money
Romola
1923 The Bright Shawl
Under the Red Robe
1922 Outcast
Sherlock Holmes
When Knighthood Was in Flower

Dokumentární

1991 Hollywood Remembers: Myrna Loy - So Nice to Come Home to (TV film)
1984 Going Hollywood: The '30s
1976 It's Showtime
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1946 Screen Snapshots: The Skolsky Party
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
1934 Movie Memories #2 - a.z.
1933 Hollywood on Parade No. A-12
Hollywood on Parade No. A-13
1932 Screen Snapshots

TV pořady

1972 The Midnight Special (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace