foto

Paul Stewart

  • nar. 13.3.1908
    New York City, New York, USA
  • zem. 17.2.1986 (77 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul Stewart se narodil na Manhattanu v New Yorku otci Paulovi Sternbergovi, který pracoval jako prodejce nemovitostí a matce Nathalie, ženě v domácnosti. Paul Stewart navštěvoval veřejnou školu a studoval dva roky na Columbijské Univerzitě právo. V roce 1925 ale úspěšně absolvoval konkurz do divadelního spolku Belasco Theatre Tournament a rozhodl se opustit studium práv a stát se hercem. 

Svůj Broadwayský debut měl již v roce 1930, kde vystupoval v divadelní hře „Subway Express“, hra měla velký úspěch a hrála se necelý rok. V roce 1932 se Paul rozhodl odstěhovat do Cincinnati, aby zkusil jinou profesi – herce v rádiu. Stal se součástí populární rádiové série „The March of Time“, díky tomu si Paul mohl vyzkoušet všechny aspekty, které zahrnovaly práci v rádiu od herectví, režii, produkci, psaní až po výrobu a efekty. 

V roce 1934 se Paul setkal s mladým a ambiciózním mužem jménem Orson Welles, který hledal práci, ale neměl žádný úspěch. Paul v něm hned rozpoznal talent a představil ho režiséru Knowlesi Entrikinovi, který Orsonovi dal první práci v rádiu. Později se Paul Stewart zasloužil i o Orsonovův start v divadelní kariéře a pomohl mu založit i jeho společnost Mercury. Od té doby spolu Orson a Paul spolupracovali.

Díky Orsonovi se Paul dostal k filmu. Získal roli sluhy v jeho filmu Občan Kane (1941) a tím ho uvedl do světa Hollywoodu. Filmy si Paul ale vybíral velmi pečlivě. Většinou se jednalo o zajímavá nebo důležitá témata, která byla blízká jeho osobě a hrál převážně vedlejší role. Raději se stále věnoval divadlu a rádiu, nicméně později si našel zálibu v režii televizních sérii, natočil několik úspěšných sérií včetně The Twilight Zone (od r. 1959) nebo Hawaiian Eye (od r. 1959).

V roce 1974 natáčel roli ve westernu 700 mil v sedle (1975), při natáčení utrpěl infarkt a jeho role musela být přeobsazena. Od té doby Paul trpěl srdečními potížemi a práci musel na čas odložit, dokud mu nezavolal Orson Welles, který připravoval svůj další film s názvem The Other Side of the Wind. První komu zavolal byl Paul Stewart a nabídl mu vedlejší roli, kterou Paul přijal. Bohužel snímek nikdy nebyl dokončen z důvodu smrti Orsona Wellese. 

Paul Stewart se dne 14. ledna 1939 oženil se zpěvačkou a herečkou Peg LaCentra, manželé spolu byli až do roku 1996, kdy Peg zemřela. Neměli žádné děti. Paul zemřel na srdeční zástavu v roce 1986 po dlouhé nemoci.

Tereza "Streeper" Filounková

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Other Side of the Wind
1982 Bouře
1981 Nikdo není dokonalý
Trhák
1980 Power (TV film)
1978 Narození Páně (TV film)
Pomsta Růžového pantera
1977 Premiéra
1976 W. C. Fields and Me
1975 700 mil v sedle
Den kobylek
Trochu si užij a hodně ukradni
1972 Fabulosos de Trinidad, Los
1971 The Name of the Game: LA 2017 (TV film)
1970 Černá brigáda (TV film)
1969 City Beneath the Sea (TV film)
How to Commit Marriage
1968 Jigsaw
1967 Chladnokrevně
1965 Největší příběh všech dob
1963 A Child Is Waiting
1959 Flor de mayo
1958 King Creole
1957 Top Secret Affair
1956 Wild Party, The
1955 Chicago Syndicate
Hell on Frisco Bay
Líbej mne až k smrti
The Cobweb
1954 Deep in My Heart
Prisoner of War
1953 The Joe Louis Story
The Juggler
1952 Carbine Williams
Deadline - U.S.A.
Loan Shark
Město iluzí
We're Not Married!
1951 Appointment with Danger
1950 Edge of Doom
Walk Softly, Stranger
1949 Champion
Easy Living
Illegal Entry
Přímo nad hlavou
Window, The
1948 Berlin Express - vyp.
1943 Government Girl
Mr. Lucky
1941 Johnny Eager
Občan Kane
1937 Ever Since Eve

TV seriály

1985 MacGyver (TV seriál)
Pilot (S01E01)
1982 Remington Steele (TV seriál)
1978 The Dain Curse (TV seriál)
1977 Lou Grant (TV seriál)
1976 Bert D'Angelo/Superstar (TV seriál)
1975 Caribe (TV seriál)
Ellery Queen (TV seriál)
Matt Helm (TV seriál)
The Invisible Man (TV seriál)
1974 The Rockford Files (TV seriál)
1973 Columbo (TV seriál)
Dvojitý šok (S02E08)
1972 The Sixth Sense (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
1971 Cannon (TV seriál)
McMillan & Wife (TV seriál)
1970 Storefront Lawyers (TV seriál)
The Bold Ones: The Senator (TV seriál)
1969 Medical Center (TV seriál)
My Friend Tony (TV seriál)
The Governor & J.J. (TV seriál)
The Survivors (TV seriál)
The Young Lawyers (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
It Takes a Thief (TV seriál)
The Doris Day Show (TV seriál)
The Mod Squad (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
The Outsider (TV seriál)
1967 Accidental Family (TV seriál)
Ironside (TV seriál)
Mannix (TV seriál)
Moby Dick a mocný Mightor (TV seriál)
1966 Mission: Impossible (TV seriál)
Super 6, The (TV seriál)
T.H.E. Cat (TV seriál)
The Man Who Never Was (TV seriál)
1965 The F.B.I. (TV seriál)
1964 Profiles in Courage (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Breaking Point (TV seriál)
1961 Cain's Hundred (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
The Asphalt Jungle (TV seriál)
1959 Deadline (TV seriál)
Johnny Staccato (TV seriál)
1957 Alcoa Theatre (TV seriál)
Panic! (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1956 On Trial (TV seriál)
Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Gunsmoke (TV seriál)
TV Reader's Digest (TV seriál)
Top Secret (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
Inner Sanctum (TV seriál)
1951 Faith Baldwin Romance Theatre (TV seriál)
1950 Prudential Family Playhouse, The (TV seriál)
1949 Suspense (TV seriál)
1948 The Ford Theatre Hour (TV seriál)
1946 Lights Out (TV seriál)

Dokumentární

1979 Getting in Shape for 'The Main Event' (TV film)
1974 F jako falzifikát
1955 1955 Motion Picture Theatre Celebration

Režijní filmografie

TV seriály

1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1962 Going My Way (TV seriál)
The Nurses (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Little Girl Lost (S03E26)
1961 87th Precinct (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
1960 Checkmate (TV seriál)
Michael Shayne (TV seriál)
1959 Hawaiian Eye (TV seriál)
Philip Marlowe (TV seriál)
1958 Lawman (TV seriál)
Peter Gunn (TV seriál)
1957 M Squad (TV seriál)
Meet McGraw (TV seriál)
1955 King's Row (TV seriál)
Top Secret (TV seriál)
Warner Brothers Presents (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace