Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Drama
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Smrtonosná zbraň

Smrtonosná zbraň (1987)

Nesourodá dvojice, která má spolupracovat na vyřešení nějakého případu? Dnes už je to možná ohraná myšlenka, ale takové dvojice na filmovém plátně zbožňuji. A když jde o Riggse a Murtaugha, platí to dvojnásob. Smrtonosná zbraň je parádní podívaná, plná vtipu (první díl je, zdá se mi, trochu více vážnější než ostatní díly) a akce s vynikajícími Dannym Gloverem a Melem Gibsonem. Vždy mi vrtalo hlavou, kdo z těch dvou je tou smrtonosnou zbraní. Teď už vím, že Riggs a Murtaugh jsou Smrtonosná zbraň a Smrtonosná zbraň je Riggs a Murtaugh. Líbilo se mi to jako klukovi, líbilo se mi to jako puberťákovi, líbí se mi to jako dospělému. Nikdy neomrzí.

Šílený Max: Bojovník silnic

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

Ostatní měli Supermana, Batmana nebo Spider-mana. Já měl Šílenýho Maxe. Zbožňoval jsem jeho účes, jeho hadry, jeho káru, jeho psa, jeho bouchačku. Jako malý kluk jsem tohle všecko chtěl mít a chtěl jsem bloudit pustinou. Prostředí, které tvůrci vybrali pro natáčení, je fantastické a je to jedna z velkých výhod tohoto filmu stejně jako perfektně natočené akční scény. Dvojka Šílenýho Maxe je nejlepší díl série. Zapomeňte i na letošního Maxe bez Maxe. Změna herce sérii z mého pohledu uškodila. Tom Hardy je herec par excellence a je to jeden z mých velkých hereckých oblíbenců v současné době, ale Mel Gibson posouvá tento film ještě o úroveň výš. Škoda, že Miller neangažoval Gibsona a nenatočil příběh o starém Maxovi, to by bylo určitě zajímavější. Tak snad do budoucna.

Odplata

Odplata (1999)

Tento kousek považuji za jeden z největších majstrštyků. Helgeland je takový můj scénáristický polobůh. Mám už nějaký rok zadaný domácí úkol, že se musím podívat na jeho původní verzi, která je prý větší bomba, než je tato finální verze. Každopádně tahle Odplata nabízí vše, co mám na filmech rád. Pochmurné prostředí, drsného badass hrdinu, úchylného a zrádného parťáka, ukradené prachy, velkou zločineckou organizaci, úplatné poldy, asijskou prostitutku a hrdinského psa, který naštěstí nezemře. Každopádně mé největší uznání má Mel Gibson. Je to největší drsňák v historii filmu (Eastwood nebo Bronson se můžou jít bodnout). Jeho Porter je stylový a pro mě kultovní postava. Nedám na něj dopustit. Stále se směju tomu, jak se každý diví, proč chce "jen" těch 70 táců. A i když mu nabízí víc, nechce si vzít ani o cent víc. Doporučuji všem, kteří chtějí vidět vynikající film.

Tenkrát v Hollywoodu

Tenkrát v Hollywoodu (2019)

Dokonalý film. Dokonalý Tarantino. Luxusní soundtrack. Nefalšovaný kinematografický orgasmus. Veškeré negativní body, které lidé vypichují, jsou pro mě právě tím geniálním. Cliff Booth (Pitt) s Rickem Daltonem (DiCaprio) jsou nejlepším kamarádským duem od dob Riggse a Murtaugha. Oba herci si své role neskonale užívají a pozvedávají úroveň filmu ještě výš. Margot Robbie je prototypem ženské dokonalosti, jen její přítomnost ve filmu každého chlapa obměkčí (ačkoliv její příběhový střípek do skládanky je nejmenší). Nejgeniálnějším bodem celého snímku je všemi vychvalované finále, které probudí v sedadlech kina opravdu i ty největší znuděnce. Myslím, že je důležité si před návštěvou kina nastudovat minimálně, kdo byla Sharon Tate a Charles Manson a spojitost mezi těmito lidmi. Finále filmu si díky tomu vychutnáte o dost víc.