Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (1 045)

plakát

V kleci (1950) 

Velmi příjemné překvápko. Na půdorysu standardního vězeňského dramatu rozehrán takhle parádní noir. Dravá režie, cynický scénář (hodně vzdálen pohádkovému Shawshanku) a skvostný casting bez vyjímky. Ok, ta proměna Eleanor Parker výjimečná je !

plakát

Nech svět světem (2023) 

Jméno režiséra (Sam Mr. Robot Esmail) i producentů (manželé Obamovi) naláká, jméno streamu nabádá k opatrnosti. Postupné odhalování cože se to děje poměrně fajn, pár scén má slušnou atmošku. Netflix laťku snížil na takovou míru, že je Leave the World Behind vlastně docela vítězství. Až na ty CGI sudokopytníky a creepy děvčátko milující Přátele (to jsem trpěl:).

plakát

Napoleon (2023) 

Letem Napoleonovým světem. Odškrtneme všechna důležitá data a za dvě a půl hoďky máme hotovo. Pravda trochu chladně a odtažitě, za to s překvapivou dávkou humoru. A za pár týdnů na streamu -v režisérské verzi- dostaneme zbytek. Což je dost zásadní problém. Nějak té rovnici nerozumím. Ridley dostane od Applu budget na čtyř a půl hodinový film, do kterého mu nikdo nezasahuje. Žádné ´zlé´ studio na něj nevezme nůžky. Udělá to on sám. Pokud jde o ceny, mohl uvést DC na festivalech. To snad stačí. Pro koho tady ta verze je ? I člověku neznalému Napoleonova života (mě) dojde, ža tam toho spousta chybí. Budu pečlivě přemýšlet, jestli obětuju čtyři hodiny života na něco, z čeho už jsem polovinu viděl. I když ta polovina byla hodně fajn.

plakát

Zabiják (2023) 

Normálně usínám u filmových comicsů, poslední dobou. A to všech druhů i chutí. Nebo poslední Indy byl prima šlofíček. To se dá všechno přičíst na vrub průměrných tvůrců. Můj věk roli nehraje. Těším se znamenité jak fyzické tak psychické kondici. Ale co takové Killers of the Flower Moon nebo právě The Killer ? To rozhodně nejsou díla nějakých průměrňáků! Na druhou stranu, odpověď možná nebude tak zabijácká, jak se na první pohled může zdát. I Scorsese má nárok na nějakou tu slabší chvilku a nový Fincher je hold podle comicsu :)

plakát

Víly z Inisherinu (2022) 

Příjemný film, trefně reflektující všechny možné i nemožné post covidové nálady. Deprese, bezcílné bloumání, sebepoškozování, myšlenky na smrt, dennodenní pochlastávání, small talk. Ve vizuálně úchvatných exteriérech. Dobrý tip na výlet ty Aranské ostrůvky :)

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Po všech stránkách profesionální práce. Námět, scénář, výprava, nádherná kamera a skvěle padnoucí soundtrack. Ale ..z posledních Martyho filmů cítím tu cimmrmanovskou neschopnost opustit myšlenku. Přesně po vzoru Irishmana jsou Zabijáci někde uprostřed zbytečně popisní a vysvětlující u situací u kterých to není tak důležité. Naopak u jiných se staví jen na skok (začátky F.B.I.). Ve finále o něco lepší než Oppenheimer ale stejně jako on jen stěží strhující. (70%). Když už greed & oil tak Anderson.

plakát

Lovec (1980) 

Mr. Cool ve své poslední a děsně pohodové roli. A v neskutečné kaskadérské formě  (normálně by měl být nádor na plicích spíš handicapem). Stárnoucí bounty hunter co si nic nedělá z výhružek smrtí (té se vysmívá). Když tak mu strach nahání těhotná partnerka. Rednecky a white trash řeže hlava nehlava. Vlastně je to něco jako Clintovo Every Which Way But Loose . Blbina ale zábavná. A třeskutě nahláškovaná:  ´..dej mi tu zbraň´ ´Ne, víš co je to vězení pro poldu ? Dyť jen půlku z nich jsem do něj dostal já´ ´Nezabiješ se, jseš vopilej´ ´Jistě, že jsem vopilej ! Myslíš, že bych se zabil střízlivej ?´

plakát

Ještěr (2023) 

Skrz naskrz průměrná televizní práce co mocí mermo chce být kino zážitkem. Je s podivem, že ji Netflix anoncuje jako ne div událost sezóny. A padají srovnání s Fincherem a Villeneuvem (wow!). Městečko, ve kterém všichni žijí své nudné vyprázdněné životy, redukované tu na místní tancovačku, nákup kuchyňské baterie, partičku karet, koupi a prodej domu. Není divu, že si tu šeď zpestří vraždou (kterou pak předvídatelně a zdlouhavě řeší). Dal jsem si pár dní na utřídění myšlenek a nic. Ty se už dávno rozutekly všude možně :)

plakát

Nikdo tě nezachrání (2023) 

Holka s traumátkem proti šmejdu z vesmíru. Traumátko bez chuti i zápachu (jak 3x vyvařený bujón). Emzáčci taky žádná sláva. Klasičtí šedivý mužíčci, pak něco velkého se spoustou nožiček a malý rozzlobený hajzlík (ten docela ušel).  Tu má navrch holka tam vetřelci. Občas mráčky rozčísne poletující ufíčko, klasické talířové (ok to beru). A stopáž natahujeme ať je to aspoň 90 minut. Což je přespříliš. Konce se nějak dobelháme ale za moc nestojí. Vlastně je blbý až na půdu. Ale v klidu, zítra už si nevzpomenu.

plakát

Meg 2: Příkop (2023) 

´..it's a meg, and you're a snack´ Toliko k jediné hlášce z celého filmu. Monstr film kde se na úkor kecacích nuďáren šetří příšerama. Statham co nehláškuje (teda, snaží se ale bída s nouzí). Chtělo by se říct, to samé co jednička, pokud bych si ji pamatoval. Kdepak, tady to jde od desíti k pěti. Zlatý Harlin :)