Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Fantasy

Recenze (266)

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Trochu je mi proti srsti dát plnou palbu vcelku přímočaré komiksové řežbě, ale myslím, že tady je na místě udělat výjimku. Od prvního dílu Avengerů je tohle konečně zase něco epicky nevídaného. To nejzásadnější ale je, že to funguje a to chtělo kurva dost umu uřídit tolik nitek z tolika filmů a postav v jednom snímku. Film sice obstojí jako samostatný snímek, ale je spíš jakýmsi velkolepým finále filmového seriálu, který naprosto mění pravidla média. Postavy už nemusejí dokazovat svoje motivace ani charaktery, protože je budovaly posledních 10 let. Film se tak může spíš zaměřit na příběh a motivace záporáka, který byl jedním z nejmilějších překvapení filmu. Z velkého, digitálního hovada udělali jednoho z nejlepších a nejzajímavějších záporáků MCU, kterého je vám skoro líto. Druhým silným prvkem je práce s tématem. Praštěj vás jím hned na začátku a vy si postupně uvědumejete sílu těch slov v následujících dvou nabouchaných hodinách - Někdy je jedno, že jste v právu, že jste na straně těch dobrých, že obětujete sebe nebo své milované, někdy to prostě nestačí, a vy prohrajete.

plakát

Trumbo (2015) 

Parádní exkurz do doby připosraného USA, kdy cenzura protínala vše od komiksu po film. Cranston předvádí parádní výkon, scénáristicky je to zvládnuto velmi dobře, plus zbytek hereckého obsazení si svůj kousek chvály taky rozhodně zaslouží. Zejména Louis C.K. a John Goodman, kterej si může připsat do seznamu další kultovní scénu ("Pište si o mých filmech, co chcete! Lidi, co na ně chodí, stejně neumí číst"). Škoda, že si Trumbo neudělal svého času výlet na východ, aby viděl, jak komunismus skvěle funguje pro lid. Na tak racionálního a chytrého člověka mi přišel v tomhle slepě naivní.

plakát

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 

Tak tohle byla naprosto parádní herecká přehlídka se skvělými charaktery, dialogy a atmosférou. Kdo by řekl, že hodina a půl, 12 herců a jeden pokoj dokáže vykouzlit jeden z nejnapínavějších filmových zážitků, při kterých hltáte každé slovo. Holt stará škola je stará škola.

plakát

Daredevil (2015) (seriál) 

1. SÉRIE: Někdo konečně pochopil, jak dobře udělat reálně působící superhrdinský seriál. Parádní akce, sympatické postavy, boření klischoidních situací, dobrý záporák, žádné cinty a zbytečně ufňukané scény. K tomu kupodivu i dobří herci v hlavních rolích. Oceňuji především jednu věc, kterou jsem snad ještě v jiném podobném seriálu neviděl, a sice, že ani hlavnímu záporákovi vše nevychází, dokud ho náš hlavní hrdina nesundá, ale sere se mu to ze všech stran. Vypadá to, že Marvel začíná DC válcovat i na frontě seriálů, protože tohle převálcovalo patetického Arrowa na prach. 2. SÉRIE: PURE FUCKING AWESOME!!!

plakát

Ex Machina (2014) 

Máte občas pocit, že ženský jsou mrchy? Tak počkejte co teprv ženský roboti. Velmi solidní sci-fi drama s trochu erotickým podtextem, které klade hodně zajímavé otázky. Myslím, že snímek více ocení lidé s technickým (obzvlášť IT a kybernetickým) zaměřením kvůli množství pojmů a teorií, co jsou tu zmíněny. Čistý geekasmus. Atmosféra parádní, herci hrají jedna báseň a od začátku do konce čekáte odkud přijde ten podraz. Obzvláště chci ocenit příběh, protože ten prostě nemá ani slovo, ani čárku, ani vteřinu navíc. Ani sám Hemingway by tu neměl co škrtat. Poslední dobou mám problém najít příběhově film, který by mě uspokojil, Ex Machina to dokázala. Navíc Ava je jedna z nejlepších UI, co jsem kdy ve filmu nebo knize viděl.

plakát

Interstellar (2014) 

Nolan opět dokazuje, že sci-fi zvládá velmi dobře, při čemž tentokrát se rozhodl, že je čas na novou Vesmírnou Odysseu. Výsledek je velmi zdařilý, promyšlený a působivý. Rozplývat se tu nad jednotlivými myšlenkami by asi bylo na delší čas, ale upřímně oceňuji film, který se po dlouhé době zabývá lidskostí. Ano, o tu zde šlo především. Orgasmickou podívanou v podobě vyrenderované 3D černé díly asi ocení každý sci-fi fanda. Jediné, co tu musím vytknout je odfláknutí toho, jak se ocitl v teseraktu. To jediné mi tam nehrálo. Každopádně úžasný film, rozhodně jeden z nejlepších počinů roku 2014, za který se Nolan v rámci své tvorby nemusí vůbec stydět. Soundtrack měl některé silné motivy, ale decentnost naopak přidávala na velkoleposti vesmíru, takže by se dalo říct, že to sedlo perfektně. Určitě si to někdy zopakuji.

plakát

Výchozí bod (2014) 

Pro mě jeden z nejzajímavějších počinů roku 2014. Jen mě trochu štvala rozpolcenost filmu. Zatímco začátek působil jako osudový romantický film s příměsí nadpřirozena, druhá půlka je naopak vědecky strohé drama vyúsťující ale v silný konec. Mám přesně rád příběhy, kde se střetává věda a nadpřirozeno, ale zde mi něco chybělo. Film měl našlápnuto jakousi zajímavou elegantní cestou, kterou pak bohužel nezvládl udržet. Škoda, tvůrci to asi neměli tak promyšlené, jak se to divákovi snažili prodat.

plakát

Requiem za sen (2000) 

Tohle pouštějte děckům ve škole místo těch besed o drogách, a garantuji vám, že drogoví dealeři budou muset změnit kšeft. Aronofsky se tímto snímkem trefil do černého a využívá svou zkušenost s navozováním stísněnosti, psychických problémů a obecně prostě hnusu. Jenže tentokrát to zabalil do zajímavého příběhu a na pomoc si povolal dobré herce. Výsledek? Jeden z nejlepších filmů, které už nebudete chtít nikdy znovu vidět.

plakát

Černá labuť (2010) 

Temné psychologické drama představuje Aronofskyho v nejlepší formě. Pokud jste se se stylem režiséra už setkali, tak se připravte, že všechny zneklidňující a nervy drásající prvky, které znáte z jeho filmů, jsou zde dotaženy k dokonalosti. Vyvtoření takto mrazivého příběhu z pohledu baletky si vyžaduje um a skvělou hlavní herečku, tento snímek se můžu pyšnit obojím.