Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (1 324)

plakát

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2016) 

Takhle nějak si dokážu představit zfilmování nějakého díla od Neila Gaimana, jen s větším důrazem na dětsky-hravou fantazii - obrazotvornost, a dospěle temnou formu. A Třeba i Timem Burtonem, protože tohle konečně není dílo, ze kterého Tim není hned poznat. A to spíše v tom smyslu, jako když se dítě naučí napsat své první slovo - své jméno Tim, a potom pastelkami všech barev ho zvěčňuje na všechny dostupné povrchy. Prostě až příliš. Příběh je zde vyprávěn řemeslně a pečlivě, film je skvěle obsazen a všichni se snaží, co to jde. Tohle je přesně podle prototypu pohádek balancující na hranici reálného dospělého světa a stejně reálného, ale fantaskního "dětského" světa. Ema Green je fantastická slečna Peregrinová a Sam Jackson skvělý hlavní záporák, co má trošičku plastičtější charakter než "absolutní zlo, které se musí porazit". Sirotčinec je opravdu skvělý fantasy film. A v Dolby Atmos (v Permiere Cinemas) ještě o stupínek příjemnější. Původně jsem chtěl dát jen čtyři hvězdičky, ale za zmíněné a mnohé další si o jednu více rozhodně zaslouží.

plakát

V zajetí démonů 2 (2016) 

Tak nějak se ke mě dostalo Conjuring 2 dříve než první díl. Nevím, jak se to stalo, časem to jistě napravím, ale tak či onak, jsem za to vlastně rád. Protože I bez kontextu jedničky je to velmi dobrý horor, kterých je sakra málo. Patrick Wilson je naprosto skvělý a celé to drží zdatně na ramenou, což není problém, protože režie i kamera mu jdou velmi svižně na pomoc. Jako celek to funguje dobře, je to děsivé, mysteriózní, napínavé, mrazivé a zkrátka má to všechny prvky dobrého hororu. Děsivé rozplétání prokletého domu, provázek za provázkem, je opravdu působivé, krásně eskalující a tajemné. Na temnou strašidelnost, co jsme poznal třeba z Woman in black, to sice nemá, ale i tak je to směs právě tohohle typu děsivosti a boje s démonem ala Vymítač. Za mě rozhodně hororové doporučení.

plakát

Děda je lotr (2016) 

De Niro v komediální poloze je skvělý (obecně), a Efron je mnohem lepší cíl vtípků, než jejich zdroj. Plaza jede svou klasickou formu a zbytek tak nějak přihrává na odpal De Nirovi, na kterém to prostě celé stojí. Zápletka je bohužel plytká a za vlasy přitažená a tak film stojí na řadě gagů a De Nirovi. Tohle tudíž také není komediální zlato a obecně kvalita snímku je pod De Nirovu úroveň. Ale pokud si připadáte jako cílová skupina tohohle typu filmů, pak zklamaní nebudete. Zbytek nabádám k ostražitosti.

plakát

Café society (2016) 

Klasická tonická dikce Jesseho tentokrát v prostředí smetánky zlaté éry Hollywoodu. Je to tak nějak vtipné a otravné jako všude jinde. Zbytek herců podává tak nějak přiměřený výkon své kvalitě a ač je příběh zajímavý, nemá to obecně velký WOW faktor, natož na poměry Woodyho Allena. Největší problém mám s tuctovými obyčejnými charaktery, které jsou tak mdlé, že si pár dní po shlédnutí nepamatuji více jak ústřední trio a bratra mafiána. Natož číkoli jméno. Celé je to hezké a řemeslně zdatné, ale tak tak obyčejné. Co na závěr - shlédnutí vás nezničí, naopak, bude to přijatelný zážitek, ale pokud opomenete, vůbec o nic nepřijdete.

plakát

Mike i Dave sháněj holku (2016) 

Tohle vypadalo zajímavě a tak jsem se docela těšil, až se k tomu někde dostanu. A musím říct, že nejsem zklamaný. Bohužel ani nadšený - comedy gold se nekoná, tahle parta jede komediální klasiku, jejíž variaci vidíme v kde jaké komedii a příběh je šablona více jak tucetkrát jetá. Ale primární záměr - odpočinková zábava - to splní. A to bez výrazného použití násilí na dobrý vkus diváka. Za mě velké splachovací OK.

plakát

Ulice Cloverfield 10 (2016) 

Wow, tak tohle bylo skvělé. Zde se snoubí několik žánrů, zápletka se vyvíjí a ukazuje nám jen tolik, kolik sama chce. Já jsem se stihl vyvarovat marketingu filmu, takže jsem do toho šel s absolutním nevědomím a díky tomu si to postpné vipointování i záveřečné rozuzlení užil, ač tedy nebylo úplně fér, podle mého gusta a trochu mě pointa naštvala. Creepy sklepní začátek, přesunující se do paranoidního preppera, pak do kontrolujícího preppera, pak do pravděpodobně psychopata, ponorková nemoc umocněná Michelle, která za každou cenu sleduje svou agendu "únikové hry" a tím dospěje až k závěrečnému vyostření a následnému vytříbení, jak to tedy je. Tak či tak, 10 Cloverfiel Lane je fajn a přinesl mi unikátní zážitek obecné nejistoty, bitches are crazy a člověk by měl docenit útulný vault, dokud nějaký má.

plakát

Pan Dokonalý (2015) 

Pokud moc nemusíte rom-comy, tak pozor, pokud nemusíte Annu Kendrick, tak rovnou rychle pryč. Tahle veselost je totiž postavená kolem ní velmi úzce. Za mě jen Pan Dokonalý taková oddechová jednohubka, u které vypnete, pobavíte se, smažete (z hlavy) a jedete dál. A pokud bych od toho čekal cokoli více, byl bych zklamán. Ale takhle to prostě stojí pevně v mantinelech. Rozjezd je sice takový pomalejší a odpudivý, ale po setkání hlavních "hrdinů" je to již jen lepší, zejména co se týká akce a zábavy. za mě OK, oddechový nedělní tip. A připojuji se k tomu, že pokračování tohohle kousku by mohlo být vlastně zajímavější jak sám první film. Třeba jednou...

plakát

Smrt ve tmě (2016) 

Jako spíš Thriller jak horor, ač okrajové části Detroitu jsou horor samy o sobě. Klasická lekačka, kde slepý ale odhodlaný maník ve svém domě nahání partu mladých zlodějíčků (abychom si definovlai, kdo je tu "kladná postava", tak si na začátku to jejich zlodějíčkování dojemně odůvodníme, a pak vymyslíme, jak z oběti udělat ještě většího zločince). Natočené je to poměrně zdařile, takže hodnocení nemůžu úplně shodit, ale mám dva zásadní problémy: 1) Zanedbatelná invence 2) WTF efekt. Mechaniky zápletky jsou naprosto průhledné, stejně jako lekaček a jiných věcí. Ani jedna věc u které bych si řekl - "to je dobrý!" nebo "To jsem teda nečekal!" To, že jsem krok napřed v ději je OK, ale jsem rád když prostě párkrát "odbočím špatně". Ale předpovídat souběh událostí jak kdybych četl scénář, to se nejpozději po hodině zají a začne se to příčit v krku. Druhá věc je (a v tom beru ohledy na aktuální stav zúčastněných) WTF efekt, o kterém se sem tam zmiňuji. Bohužel jeho přítomnost je vysoká a ač dokáží postavy občas svou invencí překvapit, většinu času je to nahrávání tomu, aby jejich útrapy jely dál a dál. Za mě kinofilmové zklamání.

plakát

Camp X-ray (2014) 

Původně tady byl komentář, ale z nějakého vyššího pohnutku ČSFD byl smazán (a to pochybuji, že z důvodu nějakého nevhodného obsahu, protože se mi film líbil, ač mám několik menších výhrad). Škoda.

plakát

Čarodějnice (2015) 

Je to nějaká analogie? Křesťanská pašije? Apel na sektářskou puritánskou morálku? Horor? Fantasy? Historické ztvárnění, na které se odkazují v titulcích - ale čeho? Oceňuji koncept a pojetí, ten potenciál tam byl neskutečný, ale je to nehorázná blbost. Je fajn, když film vyvolává otázky. Ale ne, když vyvolává otázky, založené na vyvolaných otázkách a to v podstatě o čemkoli, co se tam zjevilo. Vizuálně je to syrové a opravdu svírající, jenže možná bylo lepší tohle vzít a vyrazit jen jednou cestou. Cestou fantaskního hororu známého zla, či cestou neviděného zla, které poznáváme skrze protagonisty a události. A ač se tady z toho polovina lidí může pochcat blahem, já v tom vidím, že si fotí a obdivují špinavý ručník na zemi v galerii moderního umění, který tam nezodpovědně upadl uklízečce. To je přesně důvod, proč ten hadr má něco přes padesát procent, ale honorace tu stříká čtyřmi a pěti hvězdami. Za mě prostě něco, co člověka nutí obětovat černou slepici jen pro to, aby už ten film konečně skončil, nestojí za zlomenou grešli. Eggers si to napsal, zrežíroval a ještě si to mohl natočit, zahrát si v tom a hlavně si to pak pouštět jen doma. Mohl nám všem dát solidní psycho-thriller o puritánské ostrakizaci v nehostinné divočině. A krásný! Ale on prostě řekl ne. Tenhle film nepotřebuje čarodějnici nebo nějakého kozla Filipa, tenhle film je čisté zlo sám o sobě.