Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Romantický

Recenze (144)

plakát

Velké vítězství (2022) (seriál) 

Když jsem viděla trailer a v něm zase lesbické pnutí (jako teď skoro ve všem), tak mě to normálně nas*alo, protože Velké vítězství je filmová klasika a přišlo mi, že se tam násilně cpou současné progresivní motivy.  Ale. Nastudovala jsem si něco o tom, jak to bylo doopravdy - takže hráčky hrály v sukních, aby nebyly tak "queer". Musely povinně nosit rtěnku, ať vypadají žensky. Časové vytížení profi kariér měly tak vysoké, že na randění nebyl čas, tudíž mezi mladými a nadrženými lidmi stejného pohlaví vznikaly často románky jen z fyzické potřeby. Ve 40. letech byl sport pro ženy v plenkách, a tak není divu, že tam často vystupovaly "tomboys" (babochlapi). Ženské sportovní týmy mají vždycky, i teď, aspoň jednu takovou hráčku (říkám jako bývalá volejbalistka, heh). To by byl kontext, teď k seriálu. Výprava super, oceňuju realistickou neforemnost kšiltovek. Hudba dobrá, baseballu taky vcelku dost, hlavně síla úderů je dobře natočená. Fyzično tam vystupuje hodně, tak jak si to u sportovního seriálu představuju. Hlavní postavy fajn, linka Carson - Greta je top v rámci lesbian ships, které jsem měla možnost vidět a užít si. Obě postavy živelné, dobře napsané i zahrané. Greta neskutečně sexy, i když nejde o prvoplánově hezkou herečku. Škoda, že tyhle seriály nebyly v době mého dospívání, mohla jsem mít i jiné ženské vzory než Xenu a Pamelu Anderson (a hádejte, v jaké fyzické oblasti jsem měla pocit, že rozměrově nedostačuju). Nebavila mě linka s Maxine, to už bylo na mě moc - věřící černá lesba ve 40. letech s tetičkou, co se obléká a žije jako muž... ehm. Tady mi to násilně vtlačené do děje přišlo a proto dávám o hvězdu dolů. Každopádně na druhou sérii, jestli bude, se moc těším. Vůbec to není svatokrádež původního filmu, ale nesmí vám vadit lesby ;-)

plakát

Vesničko má středisková (1985) 

Soudržná mouzaika minipříběhů, které velmi dobře drží pohromadě. A to nejlepší, co Zdeněk Svěrák kdy napsal. Komu čest, tomu čest!

plakát

Amonit (2020) 

Pro mě filmový zážitek roku - sice jsem si to myslela už u Portrétu dívky v plamenech, ale oproti tomuto filmu není Ammonite tak chladný a intelektuální. Herecké výkony strhující, zvlášť Kate Winslet klepe na oscarovou bránu hodně hlasitě, protože jak se z té krásné ženské dokáže stát nevrlou a zavalitou vědátorkou s lesbickou orientací v době, která ženám nepřála, to mi rozum nebere. Saoirse Ronan taky zahrála křehkou a nevyrovnanou Charlotte s přehledem a dohromady jim to krásně ladí. Nejkrásnější scéna filmu je ta jediná ve vodě, symbolizující společnou lásku a touhu překonat strach. Skvěle zahráno! Jo a poslední pátá hvězda za nejlepší milostnou scénu ever.

plakát

Portrét dívky v plamenech (2019) 

Vzalo mě to. Kostýmované drama o tajném a nemožném vzplanutí mladé bohaté dívky a nezávislé malířky, která kouří nahatá a má strašně velké oči :-) Ne, ale teď vážně. Film má pomalé tempo, nádhernou výtvarnou stránku a perfektní hudbu. Výkony obou hlavních hrdinek jsou velmi uvěřitelné, neseděla mi tam jen trochu plastiková Valeria Golino na matku. Bohužel trochu víc žhavých scén bychom asi všichni ocenili, ale bylo to cudné, tak jak jen 18. století může cudné být. Líbil se mi konec, který tam použil citaci z Oidipa a Euridiky (Otoč se) a odkaz na stránku v knize, i když se prý podobá jinému filmu, mělo to aspoň nějaké vyústění a hlavní hrdinka neodjela jen tak vlakem, což je oblíbený konec režisérů filmů s lesbičkama (Léto, Řekni to včelám...).

plakát

Léto (2015) 

Nudnější první půlku bohatě vynahradilo souložení v té druhé :-)) jejda, chlupů tam bylo až moc, holt 70. léta. Mezi holkama to pěkně jiskřilo a Izia Higelin umí dobře řídit traktor.

plakát

Gentleman Jack (2019) (seriál) 

Za mě naprostý top. Dokonalý mix historického seriálu s pravdivými reáliemi a s úžasnou konverzačkou a charismatickou hlavní hrdinkou, která předběhla dobu o 200 let. Neskutečné, když si to uvědomíte, že to fakt nikdo nevycucal z prstu, ale že se to stalo. Taková hrdinka nám ženám prorážela cestu, abychom jednou mohly volit či studovat univerzitu. Vemte si, že tahle žena žila v době, kdy se ženy učily malování a zpěvu, aby hezky pobavily společnost. Nějaký rozhled či racionální uvažování? To se od ženy nečekalo. Nějaký názor? To už vůbec ne. Žena byla považovaná za nádobu k odnošení dítěte, se kterou si muž čas od času uleví od svých tužeb a to bylo celé. V rámci genderu mně to připadá opravdu zajímavé, protože Anne Lister se chová jako muž (racionálně, odměřeně, sobecky) a stále zůstává ženou. Ženou sice neženskou, ale smířenou se svým údělem. Protože buďte lesba v době, kdy se vás každý bude štítit a objekty vašeho zájmu odtahovat a bát. Ona si toho ale nevšímá a jede si svoje v tom svém klobouku a vestách. Krom toho je to svižné, vtipné a bavily mě i ty pohledy do kamery. "Have you done this before?" "No... of course, not." Suranne Jones je pro mě herecký objev roku, věřila jsem jí každé slovo a kdykoli byla na obrazovce, ukradla si scénu sama pro sebe.

plakát

Neposlušnost (2017) 

Dokonalé. Konečně dokonale vyvážený film, který ukazuje, jak může být pevná víra překážkou ke svobodě. Nastoluje otázky jako proč má člověk být s někým, koho nemiluje, ale kdo je pro něj lepší podle pravidel společnosti (či komunity samé). Meditace o svobodě. O odvaze o tom být sám (sama) sebou. Skvělé herecké výkony obou hlavních protagonistek, co dokáže vyzařovat Weisz z té své usilovné chůze a co dokáže sdělit McAdams vráskami kolem rtů nebo Nivola pohledem, to je fakt něco. Tak se pozná herecká špička. A jako bonus skvělá milostná scéna, ve které žádný čin není samoúčelný nebo jen pro kameru. Moc krásný film, určitě jsem ho neviděla naposledy.

plakát

Špión (2015) 

Pro mě komedie roku 2015. Kam se na Susan hrabe Bond a jeho suché Spectre... Je tu zábava, je tu akce, je tu hodně lokací a je tu Jason Statham a Miranda Hart. Vtípek s krysíma bobkama nebo s autotune mikrofonem jsou best!

plakát

Dokonalý svědek s.r.o. (2015) 

Překvapení roku - Kevin Hart může být ve filmu snesitelný. Kevin Hart je v něčem i vtipný. A Josh Gad dokáže být přitažlivý (WTF? Fakt jsem to napsala?). Tohle je slušná komedie, dobře šlape, nemá hluchá místa, ale zato dobré obsazení a zapamatovatelné gagy (zapálená babička). Dobrá buddy komedie, bude dvojka?

plakát

Zocelovací kúra (2015) 

Trapný humor, po pár dnech si z toho nic nepamatujete. Taková ta slátanina, co vámi profrčí... řeknu to naplno - S. R. A. Č. K. A.