Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (8 222)

plakát

Bourneův odkaz (2012) 

Bourne - zní vám to unaveně, Mě vlastně už původní trilogie s Mattem Damoen moc neoslovila. Když však chci něco kritizovat nebo komentovat, musím to nejdříve vidět. Tak snad to vydržím. Hned na úvod mě překvapil jeden kamerový záběr. Kamera se zde točí okolo doktorů v laboratoři společnosti Sterisyn Morlanta. Tyhle záběry mám rád, někdy se z nich točí hlava a abych řekl pravdu, upoutalo to mou pozornost. Všichni jsou zde oddáni své práci, vědí co to obnáší být špionem a stejně si několik lidí pustí hubu na špacír. A tak organizace, co se v původní trilogii snaží zabít Bournea, získá další nepřátele. Tolik nepřátel, až se to celé zhroutí. Pak budou další zrádci a další co se jen chtějí pomstít a další a atak dále. A to je to teprve čtvrtý film. Snad se to nebudou snažit natáhnou do délky 007. CITÁT - Jdu pro batoh, musíme pryč.......... Prášky zvyšující IQ, odolnost, rychlé řešení úkolů, prostě superšpioni. Co bude příště? Neviditelnost? Levitace? Na mě je to už moc špiónský a některým doktorským frázím jsem vůbec nerozuměl. Vše veden jen k dalším špionům. Parkourová skákačka a posléze i honička okolo 110 minuty byla však povedená - to musím uznat. A co dál? Tak že další trilogie? Je to lepší než ten příběh s Mattem Damonem a to když říkám já, tak je to co říct. Jeden z mála filmů, kde Rachel Weisz nehraje opilou, ale možná ještě dostane šanci na svou nejlepší uměleckou scénu.

plakát

Terminator Salvation (2009) 

CITÁT - Trápí mě budoucnost celého lidstva.......... Film začíná soupisem událostí předešlých příběhů a jeho datum nese rok 2018. CITÁT - Jest-li tohle vyjde, vyhrajeme válku....... Tady se ze skrytu budoucnosti vynořují pásky, které nahrála Sarah Connor pro svého syna Johna. Okolo 23 minuty zazní známá věta, často používaná v této sérii. Věta zní "Pojď se mnou, pokud chceš žít". Jo a zazní i jedno otřepané klišé z filmů o cestování časem "Jaký je den? A rok?......... Scéna okolo 38 minuty lehce připomíná svým dějem Transformers. Na scéně se poprvé objevují Mototerminátoři. Sbírání lidí zase nese náznaky filmu Válka světů. V tomto příběhu figuruje postava Marcuse (Sam Worthington) a zatím nikdo netuší, kam ji zařadit. CITÁT - Mě už smrt neděsí......... Vůbec jsem nepochopil situaci okolo 50 minuty. Marcus a Blair Williamsová (Moon Bloodgood) dojdou v děšti na nějaké opuštěné místo plné kaluží vody a stejně tam na několika místech hoří lokální ohně. Jak můžou v té smršti hořet? Na scéně se tu také ukazují vodní roboti zvaní Hydroboti - opravdu to není Transformers? Ne, je to Terminátor, tedy zatím. Hydroboti mají málo prostoru a rychle scénu i film opouštějí. Michael Bai alias John Connor převzal legendární větu Arnolda Schwarzeneggera v T -80 minut "Já se vrátím" a odešel nakopat Skynet do řiti. Malé cameo si zde zahraje i Arnold Schwarzenegger v digitální podobě. Nepromluví, ale alespoň se na chvilku dotkne zbraně zvané "Bezbolestná" proslavená nejen filmem Predátor. V jedné scéně dokonce odhalíme tajemství vzniku jizvy Johna Connora, viděné již ve třetím díle této série. CITÁT - Co dělá člověka, člověkem?......... I v režisérské verzi je tohle nejkratší Terminátor v dějinách filmu. Tento příběh je věnován "in Loving Memory" Stanu Winstonovi. a Josephu R. Kibicekovi. CITÁT - Osud je jen takový, jaký si ho uděláme............ Tento film je bohužel nejhorší z celé série, hlavně díky tomu, že se z velké části odehrává ve tmě nebo pološeru. Ve filmu zazní píseň Rooster od Alice in Chance nebo You Could be Mine od Guns'n'Roses.

plakát

Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003) 

Jmenuji se John Connor, snažili se mě zabít, ještě než jsem se narodil, pak to zkusili znovu, když mě bylo třináct let, stroje z budoucnosti - Terminátoři. CITÁT - Soudný den. První Terminátorova slova ve filmu zní - CITUJI - To auto se mi líbí.......... Naprosto úžasná a nádherná Kristanna Loken pokazí své nádherné image tím, že si dá své Boží vlasy do "ohonu". Tentokráte má Skynet trochu jiné plány, krom primárního cíle. Má prostě cílů víc. Podaří se mu to, je osud jen takový jaký si ho uděláme? První věta Arnolda Schwarzeneggera ve filmu zní CITUJI DIALOG: A.S. - Svlékni se! TRANSVESTITA - Trpělivost, zlato. Počkej na svoje číslo, prdelko. A.S. - To oblečení dolu! TRANSVESTITA - Řekni to mé ruce. A.S. (uchopí transvestitu za ruku a povídá) Dělej!!!.......... Jako doplněk a pokus o sebeironii si bere Terminátor sluneční brýle. Opět něco rozšlápne a opět rozbíjí okno u auta. Ve městě a posléze v celé zemi začne řádit podivný počítačový virus. Okolo 27 minuty začíná zatím jedna z nejdelších automobilových honiček, co jsem viděl. Je dech beroucí, výbušná, akční a prostě Boží. A opět jsou použity fráze jako "Musíš žít" nebo "Vypadni!". Tentokrát řidič nemá vypadnout z náklaďáku (Terminátor 1 ) ani z helikoptéry (Terminátor 2), ale z motorky. No a ještě někdo má vypadnout, tentokrát je to zase náklaďák. CITÁT - Vypadněte! Budu řídit........... Jako protivník tu funguje stroj zvaný T-X, je rychlejší, silnější a inteligentnější, než jeho předchůdci. CITÁT - Je tady antiterminátorový terminátor?.......... Film je vtipnější než jeho předchůdci, je akčnější a má víc humoru i ironie. CITÁT - NO FATE BUT WHAT WE MAKE........ Události na hřbitově jsou velmi povedené a opět plné humoru. CITÁT - Odložte zbraně a......rakev!!??............ V této scéně si malé cameo zahraje i doktor Silbrman (Earl Boen). A opět zazní klišé věty "Pojď se mnou pokud chceš žít" - známé věty, řečené v obou předcházejících filmech jsou zde řečeny ne jednou, ale dvakrát a některé i třikrát. Minulost a budoucnost se tu pěkně promíchají. Někdy se v tom dá i ztratit, ale není to tak hrozné. Nakonec to přece dá smysl. Legendární věta Arnolda Schwarzeneggera "Il be Back" "Já se vrátím" zazní v 72 minutě. Má trochu změněnou formu na "Ona se vrátí". I zde se Arnold Schwarzenegger dostává ke zbrani zvané Bezbolestná, proslavená již filmem Predátor. A následuje ona legendární věta "Já se vrátím" - nebudu psát kdy, ale je tady. I zde se po vzoru předešlého příběhu snaží polovina Terminátorova těla zničit primární cíl. Mrazivá scéna. Ke konci jsem pocítil velký smutek. CITÁT - Bitva právě začala.............

plakát

Vetřelcátor (1989) 

Je to příšerná vykrádačka, ale má to něco do sebe.

plakát

Terminátor 2: Den zúčtování (1991) 

Příběh začíná 11. července 2029 v Los Angeles. Ale nepředbíhejme. První věta Arnolda Schwarzeneggera ve filmu zní - CITUJI - Potřebuju tvoje kalhoty, boty a taky motorku............ Zde se zformovalo Terminátorovo image. Jo a nesmím zapomenout na brokovnici a brýle. A situace? Terminátor je zpět, Sarah Connor je zavřená v blázinci a její syn John Connor je u pěstounů. Koho hledá Terminátor se brzy dozvíme. CITÁT - Prý ji pronásleduje stroj zvaný Terminátor a má samozřejmě lidskou podobu........... Ve filmu se zahraje velké cameo Michael Beihn (Kyle) ten z prvního příběhu, respektive otec Johna Connora. Příběh může začít. CITÁT - Budoucnost není daná, jen osud, který si sami uděláme............ POZOR SPOILER - CHYBA VE FILMU - Když Terminátor (Robert Patrick) skočí s tahačem z mostu (34 minuta), je jasně vidět ulomená přední náprava vozu. Je ulomené přední pravé kolo. Po malém střihu je však náprava bez poruchy a auto pokračuje v jízdě KONEC SPOILERU............ Poskočme trochu do budoucnosti. Scéna při které T2 (Strýček Bob) bere do rukou zbraň zvanou Bezbolestná a při tom se usmívá je vlastně malé připomenutí filmu Predátor. CITÁT - Vy dva, postarejte se o zbraně......... Sledovala jsem Johna s tím strojem a bylo to jasné. Terminátor se nikdy nezastaví - NO FATE? CHYBA VE FILMU - (94minuta) Když Miles Dyson (Joe Morton) leží na podlaze, je vedle něho vidět na stole štos časopisů. Mezi různými střihy mění časopisy své pozice, aniž by je zjevně někdo bral do ruky............. Následující události jsou velmi výbušné. CITÁT - Mám svůj kód........... Legendární věta Arnolda Schwarzeneggera "Il be Back" "Já se vrátím" zazní v režisérské verzi tohoto příběhu ve 113 minutě. Scény v ocelárně pak už jednoznačně vedou k možnému dalšímu osudu. Trikově špičkové, až na některé zjevné chyby, někdy i s trochou humoru a dobrou hudbou. Nejeden divák uroní na konci slzu - ať tak nebo tak. A pár ZAJÍMAVOSTÍ na konec - 1 - Náklaďák International ve kterém jede T-1000 je stejný jako model autíčka náklaďáku, který T-101 přejede svým autem v prvním filmu. 2 - V obou filmech zazní věta "Pojďte se mnou, pokud chcete žít. V prvním filmu jí říká Kyle (Michael Biehn) v tomto jí říká Strýček Bob (Arnold Schwarzenegger). 3 - Terminátoři v obou filmech rozbijí sklo auta za účelem vniknutí do auta. 4 - V obou filmech zazní rozkazovací věta "Vypadni!!".