Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (762)

plakát

Povolení zabíjet (1989) 

16. Florida a Mexiko. První bondovka, která nemá název podle příběhu Iana Fleminga a druhý a poslední James Bond Timothyho Daltona. Boj o autorská práva prodloužil produkci dalšího filmu na šest let a Dalton se rozhodl už se nevracet. Bond chce pomstít své přátele, a tak na Floridě bojuje se žraloky a v Mexiku s narkobaronem Franzem Sanchezem (Robert Davi) a v podstatě s každým, koho tam potká. jedním z mafiánů je i mladý Benicio Del Toro. O Bonda se strachují dvě bondgirls - Sanchezova milenka Lupe Lamora (Talisa Soto) a agentka CIA Pam Bouvier (Carey Lowell). Musím říct, že tato bondovka má šmrnc, myslím, že udělala velký skok v Bondově stylu. Souboj kamionů na kamenité cestě je akční.

plakát

Dech života (1987) 

15. Hra ruských generálů. 'The Living Daylights' je na dlouhou dobu poslední název Bondova filmu, který byl přebraný z příběhu Iana Fleminga. Nový James Bond (Timothy Dalton) se octne v podobné hře ruských generálů jako zažil s řeckými podnikateli ve filmu 'For Your Eyes Only' (1981). Tady si ho generál Koskov (Jeroen Krabbé) vybere jako smrtící zbraň pro odstranění generála Pushkina (John Rhys-Davies). Jenomže Bond je přemýšlivý agent a s pomocí Kary Milovy (Maryam d'Abo), Koskovovi přítelkyně, intriky odhalí. Všimla jsem si, že část filmu se odehrává v Československu, v Bratislavě, která se na sebe vůbec nepodobá, v rádiu mluví zásadně česky, slovenský violončelistka má divné jméno, slovenská operátorka plynovodu má slovenštinu jako po lobotomii. Ještěže ta policejní auta vypadala dobře. Chudák Bond, na závěr v Afgánistánu opravdu multitaskinguje o život.

plakát

Vyhlídka na vraždu (1985) 

14. Koně a doly. Poslední film pro Rogera Moorea jako Jamese Bonda (Rogere, byl jsi dobrý!) a pro Lois Maxwell jako Miss Moneypenny. Nelítostný Max Zorin (Christopher Walken) chce zničit Silicon Valley a na cestě za svým cílem se zbavuje všech, i svých spojenců. Těžké to s ním bude mít i May Day (Grace Jones), a tak nakonec se i ona přidá na Bondovu stranu. Toho však zaujme jiná žena, Stacey Sutton (Tanya Roberts). Po všech těch agentkách a zocelených ženách přišla tato upištěná primadona. Moc se necestovalo, jenom Paříž a San Francisco.

plakát

Chobotnička (1983) 

13. Indické koření versus Východní Německo. James Bond (Roger Moore) nemá jednoho protivníka, ale musí rozmotat komplot. je do něj zapojeno několik lidí, každý s jinými zájmy. Generál Orlov (Steven Berkoff) chce ukončit mírové rozhovory, Kamal Khan (Louis Jourdan) se chce zbavit všech společníků a získat bohatství a Octopussy (Maud Adams) jenom pašuje šperky. Kamalův pobočník Gobinda (Kabir Bedi, jinak Sandokan) nemá Bonda rád od prvního setkání. Příběh v Indii se jakoby vznáší na růžovém obláčku a zapadá do pohádek tisíc a jedné noci. Po přesunu do Východního Německa spadneme na břicho do bláta. Je příjemné se v závěru opět vznést na obláček. Z folklorem se podíváme na indický trh a do paláců i do evropského cirkusu.

plakát

Jen pro tvé oči (1981) 

12. Lyžování a potápění. James Bond se konečně zbaví Ernsta Stavrose Blofelda. A pak se vydá do olympijské Cortiny d'Ampezzoa do Řecka. Tento film je více detektivka než předcházející 'Moonraker' (1979) a James netráví až tolik času se ženami. Musí se rozhodnout, komu bude věřit. Musí si vybrat mezi dvěma řeckými 'podnikateli' - Aristotle Kristatos (Julian Glover) nebo Milos Columbo (Chaim Topol). Skvělá potapěčka Melina Havelock (Carole Bouquet) mu bude užitečná na zemi i ve vodě a pomstí tak smrt svých rodičů. A tentokrát se potkáme s řeckým folklorem.

plakát

Moonraker (1979) 

11. Souboje a cestování. Z Kalifornie do Benátek a pak Rio de Janeiro, amazonský prales a vesmír. Hugo Drax (Michael Lonsdale) chce založit novou civilizaci ve vesmíru a tu starou na Zemi zničit. James Bond (Roger Moore) se spojí s agentkou CIA Holly Goodhead (Lois Chiles) a plán mu překazí. Bond se bude muset poprat na střeše lanovky i o padák ve vzduchu při volném pádu. Na špinavou práci si Drax najme zabijáka Jaws (Richard Kiel), známého z předcházejícího filmu 'The Spy Who Loved Me' (1977). Tentokrát je tu však více pro legraci v ději. Zaznějí půjčené melodie např. z filmů 'The Magnificent Seven' (1960), '2001: A Space Odyssey' (1968) nebo 'Close Encounters of the Third Kind' (1977). A potřetí a naposledy se vrátí Shirley Bassey, aby zazpíval píseň 'Moonraker'.

plakát

Špion, který mě miloval (1977) 

10. Egypt a Sardinie. Karl Stromberg (Curd Jurgens) má krásný dům Atlantis v moři. A tak jako ve filmu 'You Only Live Twice' (1967) Blofeldova raketa hltala ostatní vesmírné rakety, tak tady Strombergova obří loď zhltává ponorky. Také se nám představí nezničitelný Jaws (Richard Kiel) s ocelovými zuby. /Jenže jak MythBusters (2003) ukázali, s těmi zuby by ve skutečnosti nic neukousl, protože by nevyvinul dostatečný stisk./ Ale James Bond (Roger Moore) má tentokrát superauto/ponorku a po boku ruskou agentku Anyu Amasovou/Triple X (Barbara Bach) a s nimi to všechno zvládne. Porozhlédneme se po Egyptě a pod mořskou hladinou. Poprvé se hlavní píseň jmenuje jinak než film - 'Nobody Does It Better'.

plakát

Muž se zlatou zbraní (1974) 

9. Bangkok. Francisco Scaramanga (Christopher Lee), muž se zlatou zbraní a třemi bradavkami. Má malý ostrůvek, solární zbraň 'Solex agitator', létající auto a malého pobočníka jménem Nick Nack (Hervé Villechaize), se kterým si hrají ve studiu s efekty. Tentokrát je to Mary Goodnight (Britt Ekland), Bondova asistentka v Bangkoku, která to s ním přežije až do konce. Opět se objeví žoviální šerif J.W.Pepper (Clifton James) při honičce a skoku autem ponad řeku. Kvůli folkloru s Bondem navštívíme 'dojo', výcvikové centrum pro samuraje.

plakát

Žít a nechat zemřít (1973) 

8. Legrace a woodoo. Nový James Bond (Roger Moore) se mi zatím líbí nejvíc. Ženou po jeho boku se stane Solitaire (Jane Seymour - jinak doktorka Quinnová). Padouchů je celá skupina. Diktátor, Dr. Katanga (Yaphet Kotto), Tee Hee Johnson s hákem místo ruky (Julius Harris) a šaman Baron Samedi (Geoffrey Holder). Legrační figurkou je místní šerif J.W.Pepper (Clifton James). Parádní je honička na motorových člunech i návštěva krokodýlí farmy. Z folkloru se nám ukáže karibské woodoo a New Orleans. S písničkou 'Live and Let Die' se pochlapil Paul McCartney.

plakát

Diamanty jsou věčné (1971) 

7. Las Vegas. Sean Connery se vrátil jako James Bond. Naopak Ernst Stavro Blofeld se ukázal už s třetí tváří, tentokrát Charlese Graye. Gray hrál už v 'You Only Live Twice', ale tehdy na straně dobra (jako Dikko Hendersen, agent MI6 v Tokiu). Bond získá na svou stranu Tiffany Case (Jill St. John), která pracovala pro Blofelda. Jako nájemní zabijáci se představí dva exoti Mr. Wint (Bruce Glover) a Mr. Kidd (Putter Smith). S příjemnou písní 'Diamonds Are Forever' se vrací Shirley Bassey. Místo místního koloritu se toho dozvíme hodně o satelitech.