Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (762)

plakát

Poslední taxi do Darwinu (2015) 

V poslednej dobe ma austrálske filmy milo prekvapili. Tento film je adaptáciou rovnomennej divadelnej hry Rega Cribba z roku 2003. Toto malé zamyslenie sa nad prognózou smrti veľa nevysvetľuje o postavách a ich motivácii. Skrátka každý reaguje na to, čo mu život prinesie. Rex sa dozvie, že čoskoro zomrie a rozhodne sa vycestovať za smrťou, vlastne po prvýkrát v živote opustí svoje mesto. Polly zdedí dom, ale stratí priateľa, Tilly opraví auto tomu správnemu človeku, ktorý mu môže pomôcť so životom, Julie chcela iba vidieť slnko, ale získa nezabudnuteľný zážitok. Doktorka Farmerová kvôli Rexovej tvrdohlavosti postúpi v schvaľovacom procese pre svoj prístroj na eutanáziu. Malé osobné príbehy, zamyslenia sa a rozhodnutia už boli spracované, ale v austrálskom kontexte získavajú zase iné zafarbenie. Možno trochu drsnejšie, úsečnejšie a samostatnejšie, ale stále zaujímavé.

plakát

Králové léta (2013) 

Úsmevný príbeh jedného leta, keď sa traja dospievajúci chlapci rozhodli osamostatniť sa od rodičov. Život osamote v lese zvládajú prekvapilo ľahko. Toto odlúčenie však ťažšie prežívajú ich rodičia, kterí sú najprv prekvapení zmiznutím chlapcov a potom sa snažia pochopiť ich pohnútky. Priateľstvo Joea (Nick Robinson) a Patricka (Gabriel Basso) sa dostane do krízy kvôli ich citom ku Kelly (Erin Moriarty). Momenty prekvapenia vnáša do príbehu postava nekonformného až podivného Biaggia (Moises Arias). Niekedy rodičia pod vlpyvom svojich skúseností nedávajú deťom dostatok priestoru na život. Priateľsky alebo autoritatívne sa ich už dopredu snažia vmanévrovať na cestu životom. Ale niekedy stačí i krátky oddych jeden od druhého a obe strany získajú odstup, či nadhľad.

plakát

Myšlenka (1932) 

Myšlenka, krásná a naze jednoduchá, byla poslaná zodpovědným lidem. Ti ji chtěli obalit i soudit. Pronásledovali ji, když se chtěla dostat na svobodu. Alespoň její autor byl tedy potrestán. Myšlenka se však dostala mezi lid a ten za ni bojoval. Černobílá poetická animace s črtami socialistického realismu beze slov.

plakát

Begone Dull Care (1949) 

Barevná imaginace s různými technikami malby v proměnlivém rytmu džezu.

plakát

Škeble a kněz (1928) 

Černobílý, němý film, bez jasného děje. Představy kněze, scény bez souvislostí, snové, symbolické. Hra s optikou, světlem, kolážemi a gesty.

plakát

Alone. Life Wastes Andy Hardy (1998) 

Jestli máte temperament Nicholsonova Jokera, raději nekoukejte. Museli byste obrazovce vrazit pěstí.

plakát

Ohnivá sedla (1974) 

Typický humor Mela Brookse. Sprostá slova (shitload of dimes), politicky nekorektní slova (nigger), legrace z historických (prezidenti) i žijících osob (Hedy Lamarr), absurdní řeči (indiánský náčelník se židovským přízvukem; "You men are only risking your lives, while I am risking an almost-certain Academy Award nomination for Best Supporting Actor!") i logika (odjezd taxíkem či limuzínou), parodie (guvernér), protiklady (černoch šerif v městě bělochů; německá armáda na Divokém západě) a přehánění (kat jako ze Shakespeara). Když se spolu objeví šerif Bart a pistolník Waco Kid (Gene Wilder), hned se vnukne myšlenka, proč šerifa nehraje Richard Pryor. Ten byl tehdy, bohužel, nespolehlivý kvůli drogám, a tak jenom zůstal jedním ze scénaristů. Před závěrem se uskuteční pravděpodobně největší bitva ve filmu – pobili se v ní dva filmy a celá herecká kantýna. Bitva pak pokračovala i na ulici před studiem. Pro Mela Brookse žádná blbost nebyla dost absurdní a všechno našlo své místo ve scénáři. Kdo by nechtěl být scénáristou u něho?

plakát

Vražda na večeři (1976) 

Komu se líbí série ´Růžového pantera´, ten zajisté přijde na chuť i tomuto filmu. Je to konverzační komedie s exxcentrickými postavami, nečekanými zvraty a trapným humorem. Hlavními postavami jsou variace na slavné detektivy – inspektor Sidney Wang je původně čínský detektiv Charlie Chan Earla Derr Biggerse, Dick a Dora Charlestonovi jsou postavy Dashiella Hammetta Nick a Nora Charlesovi, Milo Perrier je samozřejmě Hercule Poirot Agathy Christie, Sam Diamond je parodií Sama Spadea od Dashiella Hammetta a Jessica Marbles je parodií Miss Marplové od Agathy Christie. Herci ve všech postavách bývají jinak sólisté. Jako hostitel Lionel Twain se představí slavný spisovatel Truman Capote. Všechny postavy mají specifickou charakteristiku a není potřeba je brát vážně. /Was there a murder? Yes, killed good weekend!/

plakát

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů (1983) 

V tomto, třetím, filmu se všechno, co jsme poznali dříve, propojí. Celá parta se vrací na planetu Tatooine, aby zachránili Hana Sola z nechutných spárů pána zločinu zvaného Jabba the Hutt. Princezna Leia má u Jabby několik dosti nahých scén. Luke bude muset bojovat s jeho domácím monstrem. Závěrečný boj s Jabbou se odehraje nad propastí pouštní stvůry Sarlacc. Luke se vrací na planetu Dagobah k Yodovi. Konečně uvidíme Emperora (Ian McDiarmid) v plné kráse. Je to spíše zapšklý stařík, čekala jsem někoho charismatičtějšího nebo spirituálnějšího. Také jeho smrt byla celkem směšná. No, ale teď staví novou Death Star a to musí Rebel Alliance překazit. Na měsíci Endor je prozatimní operační centrum Hvězdy smrti. A tak se tam hrdinové vydají. Najdou tam kmen malých a přátelských Ewoků. Po konečném boji s Emperorem a Darthem Vaderem bude mít Luke čas promluvit si s otcem. V tomto filmu už se příběh cítí pevný v kramflecích, a tak si dovolí i více rozvíjet vztahy mezi postavami. [‘Star Wars: Episode IV – A New Hope’ (1977), ‘Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back’ (1980), ‘Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi’ (1983), ‘Star Wars: Episode I – The Phantom Menace’ (1999), ‘Star Wars: Episode II – Attack of the Clones’ (2002), ‘Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith’ (2005), ‘Star Wars: Episode VII – The Force Awakens’ (2015)]

plakát

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) 

Příběh přímo navazuje na předcházející film a zůstává otevřený pro další film. Nyní pokračuje na zamrzlé planetě Hoth, v pralesním porostu s mistrem Yodou, v červí díře a v Cloud City na planetě Bespin. Tam Han Solo (Harisson Ford) hledá pomoc u svého dávného přítele Landa Calrissiana (Billy Dee Williams). Princezna Leia (Carrie Fisher) je už uvolněnější a škorpí se s Hanem Solem, ale líbá Luka Skywalkera (Mark Hamill). Chewbacca (Peter Mayhew) má rád všechny a stále něco nebo někoho spravuje nebo z toho všeho šílí. Darth Vader se utká v boji s Lukem a podstatně ho zraní. Luke je už však pokročilý Jedi a několik kousků už dokáže sám. [‘Star Wars: Episode IV – A New Hope’ (1977), ‘Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back’ (1980), ‘Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi’ (1983), ‘Star Wars: Episode I – The Phantom Menace’ (1999), ‘Star Wars: Episode II – Attack of the Clones’ (2002), ‘Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith’ (2005), ‘Star Wars: Episode VII – The Force Awakens’ (2015)]