Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (278)

plakát

La cara oculta (2011) 

Naprosto perfektní záležitost. Úžasně zahrané Quimem o kterém jsem si nejdříve myslel, že hraje toporně, což naprosto dokonale zapadalo do klišovité verze o vrahovi. Cokoliv dalšího bych řekl, by byl spoiler čili kurevskej hřích. Rozhodně doporučuji každému milovníkovi dobrých thrillerů.

plakát

Vzpoura ve věznici Carandiru (2003) 

Určité části filmu byly zajímavé, některé pasáže zábavné, ale na můj vkus moc vleklé a největší problém je v tom, že ať chtěl film sdělit cokoliv navíc, než jen to, co ukázal pouhému oku, jsem nějak nepostřehl. Filmu chyběl spád. Rozhodně prostory věznice a odporné podmínky mě šokovaly asi jako každého, kdo to viděl( mám dojem, že stejný model věznice byl použit v seriálu Prison break ve třetí sérii), ale filmu chyběla surovost. Je sice hezké ukázat, že i v takové odporné díře, jakou Carandiru byla se muklové dokázali krásně asimilovat a dokonce si tam bez bachařů vytvořili vlastní fungující řád. Na druhou stranu tam nebyl žádnej pořádnej big boss a já prostě nevěřim, že při podobnejch podmínkách by nedocházelo k vraždám každou minutu, ikdyž film ukazuje jak tam byly všichni jedno velký bratrstvo. Stručněji moc dlouhé, beze šťávy a bez emocí. 3*

plakát

Prorok (2009) 

Vynikající vězeňské krimi, až jsem skoro nepostřehl, že má dvě a půl hodiny. Naopak jsem byl vtažen do lehce plynoucího děje natolik, že mě celkem mrzelo, když se objevily závěrečné titulky. Na kvalitě filmu se podepisuje jak kvalitní neokoukané herectvo, tak i zajímavost a gradování děje a vývin našeho protagonisty. Líbí se mi, že mě film nenutil přiklánět sympatie k nějaké rasové skupině, stejně tak mi nebyl nesympatický někdo vůči někomu a jediný, koho mi bylo trochu líto, byl zrazený exboss stařík. Co mě překvapilo, ale rozhodně nijak zvlášť nezasáhlo, byl konec filmu, který jsem si představoval trochu nemilosrdněji k hl. hrdinovi. Ale čert to vem. Dobrých filmů ubývá a s touto stopáží to platí dvojnásob. za mě plnej počet.

plakát

Cela 211 - Vězeňské peklo (2009) 

Ať už akčněji či komorněji laděné vězeňské drama, rád si přičichnu k obojímu. Mám je totiž nad míru rád, baví mě sledovat jak to v takovém mraveništi a zdánlivě lehké hierarchii funguje. Toto bych řekl, je velice dobře sladěné komorně/akční prison drama, kde každý odvádí ve své roli to nejlepší. Celkový děj je velice zajímavý a i když ani na vteřinu nudný, jsou místa která působí laciněji. Na druhou stranu film disponuje několika velice silnými scénami( smrt manželky hl. hrdiny, posledních 10 min.), které mohly být o mnoho více vypjaté, za což se dá režisérův přístup ocenit nebo naopak s tím nesouhlasit. Podle mého názoru by se tam dala naroubovat i dojímavější verze a filmu by to neuškodilo, ale surovost také není na škodu. Zajímavá mi přišla postava Josého Utrily, který nejprve naznačil, že je někdy třeba vykonat menší zlo v zájmu většího dobra, takže z počátku bych řekl, že byl víceméně sympatická a morálně vyrovnaná osoba. Ale o chvíli později nám ho pan tvůrce neutralizoval a přetransformoval na pěkně sadistického a v samém konci i zbabělého hajzlíka, co se chtěl jen dožít tučné penze a měl co vyprávět někde u sklenky whiskey ostatním důchodcům na baru. Ostatní postavy jsou dobře zahrané, ale nijak vyjímečné. Dál není co dodat- pěkně strávených 110 min. času. Vřele doporučuji všem, co mají rádi vězeňské filmy.

plakát

Jump street 21 (2012) 

Nemám rád tohle boření klišé v podobě jeho parodování v nejčirejší podobě. První půlka filmu je prostě šíleně nudná a nad trapností jsem přivíral oči. Ale na druhou stranu od druhé půlky jsem se ze srdce pár scénám zasmál a to je u podobné ptákoviny celkem vzácné. Navíc mají mé uznání za to, že jim narostla určitá sebereflexe a zparodovali konečně to, co je nejparodováníhodnější- totiž jejich béčka a rádoby sociální dramata z prostředí škol. Za mě lepší 3*.

plakát

Diplomová práce (1996) 

Snaha o poctivé gradování atmosféry, ale bohužel místy se mi to zdá až zbytečně natahované. Herci byli dobří, zejména Dean Corso( téměř totožná podoba s Johny Deppem ve filmu Devátá brána). Je až s podivem, co všechno zařadí Španělé mezi horor i přesto, že už je to starší film a mezníky hororu byly jinde, nebo spíš technické možnosti. Nicméně tady se mi zdá, že to podtitul hororu získalo jen díky občasnému výskytu slovíčka Snuff, což samo o sobě je odpornej humus, kterému se já osobně vyhýbám. Navíc je škoda, že se tvůrci zabývali právě více atmosféře, než-li větvenější zápletce, bez které ona atmosféra nemá moc co nabídnout. Ale abych jen nekritizoval, film sympaticky utekl bez jediného zastavení- čili pobavil a to je hlavní. Navíc je tam pěkný náznak toho, čeho lidé byli schopni pro prachy a pro překonání americké tvorby.

plakát

Zatímco spíš (2011) 

Nejoriginálnější thriller společně s Ojos de Julia co jsem měl tu čest za poslední dobu vidět. Skutečně jde vidět, že mimohollywoodská produkce si vystačí s málem. Na celý film stačil jediný dům a troufl bych si říci, že ani komparz nebyl nijak obsáhlý a těch málo rolí bylo vybráno s perfektní pečlivostí. Díky několika snímkům od del Tora + tomuto musim zatím konstatovat, že Španělé rozhodně také nejsou žádní amatéři a že se s vybraným tématem perou s obrovskou kuráží.

plakát

Los ojos de Julia (2010) 

Musim se přiznat, že začínám lehce diskriminovat jisté subžánry hororu aneb jejich jednotlivé prvky jako doplněk k vygradování atmosféry žánrů, které je takto využívají. Stručněji- pro mě to horor není, byť prvky obsahuje. Jako thriller funguje velice dobře a originálně. Herecké obsazení neznámé, což je v tomto případě dobře. Film uplyne celkem rychle a zábavně, ale až na pár vyjímek nijak zvlášť nevyžene tep. Za mě 4* , pač jsem se těšil na větší kus hororového koláče, ale nedostalo se mi ani jedné pořádné scény. Každopádně Del Toro na to dobře dohlédl.

plakát

Jmenuji se Khan (2010) 

Takový arabský Forrest Gump. Příběhová linie a zápletka jdou sice jinym směrem, ale scény a citové útoky na diváka jsou mířeny stejným způsobem. Osobně bych dal přednost vyobrazení mentálně zdravého člověka a trochu surovější realitu, ikdyž chápu, že by to režisér neměl tak jednoduché s těmi emocemi a musel by se zabývat mnohem důkladněji oběma stranami, než jak jednoduše nám předvedl ty zlé rasisty. Na druhou stranu se to dost křížovalo s romantikou a ve výsledku z toho vznikl sice lehce moralizující počin, který však vyšel s čistým štítem a vztyčenou hlavou a měl by nasměrovat každého zdravého člověka na to správné zamyšlení.(nechtěl bych tu definovat ani zdravého člověka, ani správné zamyšlení) Za mě lepší 4*

plakát

Vanilkové nebe (2001) 

Už si začínám pomalu zvykat, že filmy s T. Cruisem mají vždy své kouzlo. Penelopu moc rád nemám, protože její herecké schopnosti jsou téměř vždy spojeny jen s romantikou nebo erotikou. Zápletka velice originální. Mam pocit, že se tímto filmem celkem dost inspiroval novější film Gamer, ikdyž měl v závěru jinou pointu. Já osobně bych tedy dal přednost realističtějšímu rozuzlení. Tedy ne firmu, která za těžký prachy navodí v hybernaci pohádkový život, nýbrž jen pouhý psychický kolabs po vážné nehodě. Nebylo by to sice tak originální to je fakt, ale vem to čert s takovýmto hercem v hl. roli.