Reklama

Reklama

Jmenuji se Khan

  • Indie My Name Is Khan (více)
Trailer

Muslim a muž trpící Aspergerovým syndromem se zamiluje do indické emigrantky. Usadí se společně v San Franciscu a založí rodinu. Jenže po tragických událostech 11. září se rodina stává terčem anti-muslimského násilí. Rizvan Khan, muslim z Indie, se přestěhoval za bratrem do San Francisca a žije spolu s ním a jeho manželkou. Rizvan trpí Aspergerovým syndromem. Ve městě potkává Mandiru a zamiluje se do ní. Přes protesty rodiny se s ní ožení a společně si založí malý rodinný byznys. Žijí šťastně a spokojeně, ovšem pouze do té doby, než přijde 11. září a s ním teroristický útok na newyorská dvojčata – muslimové se z rázu stanou veřejnou hrozbou. Mandira je zděšená a svého manžela opouští. Rizvan je zmatený a nechápe, proč ho láska jeho života opustila. Ve snaze získat svou manželku zpět, se vydává na dojemnou a inspirující cestu napříč Amerikou. Toto je triumfální příběh o netradičním hrdinovi, jež se snaží překonat nesnadné překážky ve jménu lásky. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (236)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jmenuji se Khan je opravdu tak trochu indický Forrest Gump. Jedná se o snímek, kterému nechybí vynikající herecké výkony, obzvláště pak hlavní hrdina je perfektní, příjemná hudba, poutavý příběh a řada emotivních scén, přičemž je nutno podotknout, že někdy tvůrci možná až moc s emocemi tlačili na pilu, avšak celkově na mě film nepůsobil lacině a rozhodně bodoval ve všech aspektech, které chci vidět u filmu na 5*. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Uff, vypořádat se s tímhle filmem dá docela zabrat... ta téměř tříhodinová délka, epicky neuvěřitelně rozmáchlý děj, brutální ždímačka emocí, moře patosu, kýče (už jenom ten plakát...), a megadojemný závěr (který je samozřejmě dokonale předvídatelný)... Karan Johar se prostě vůbec nebojí dávat tam srdíčko a neváhá použít cokoli, aby dostal diváka tam, kam chce, včetně velmi emotivního soundtracku, kterým si pomáhá takřka v každé scéně. Ačkoli mi způsob, jakým je ten film vyprávěný (a sestříhaný), přijde do jisté míry amatérský, až naivní, přesto se mu nevysmívám a rozumím tomu, proč si zde vysloužil tak vysoké hodnocení (navíc ho podle všeho vidělo docela dost lidí, na to, že to nikdy nešlo u nás v kinech, což mě docela překvapilo). Ostatně přišlo by mi pokrytecké se tomu filmu cynicky pošklebovat vzhledem k tomu, že i mně dojal k slzám, ale té emoční razanci prostě nejde vzdorovat, pokud má člověk v sobě aspoň kousek citu a pokud má podobné filmově nepravděpodobné příběhy v oblibě (osobně jsem si u toho vzpomněl na Benigniho snímek Tygr a sníh, který mě podobným způsobem zasáhnul). Přesto ten film beru spíše jen jako takové rozšíření obzorů, jak vypadá současná bollywoodská tvorba, a osobně mě tento - na můj vkus až příliš - exotický styl neoslovuje, protože je na mě příliš intelektuálně nekomplikovaný a celkově nezajímavý tím, jak je divácky přístupný - osobně dávám přednost, řekněme, rafinovanější filmové produkci. ()

Reklama

berusche 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman sice zůstal nepřekonán, ale svým způsobem Shahrukh Khan předvedl vskutku solidní výkon. Já bych mu jeho autismus věřila. Viděla jsem tu dlouhou verzi a upřímně jsem byla trochu nevrlá, když jsem zjistila, že u toho budu muset tak dlouho sedět. Nakonec se děj ale netáhl tak, jak jsem se bála. Vcelku příjemně vás provedl po jednom z dalších romantických příběhů, které berou za srdce (cíleně přátelé, cíleně, takže tu slzu z vás prostě vymáčknout tvůrci chtějí). Nakonec, Khan je tak dobře napasovaná role, že mě to za srdce vzalo. Ale to bude taky tím, že můj vztah k menšinám je vcelku profláklý. Rozhodně nemůžete od snímku čekat podívanou pro všechna oka, možná i nároky musí být k promítání něčeho takové přizpůsobeny jiným parametrům. U mě se zadařilo. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektná mierne romanticky ladená dobrodružná dráma. Má výborný príbeh o mužovi, muslimovi so zvláštnym syndrómom, ktorý po smrti svojej matky prichádza do Ameriky, aby tu žil so svojim úspešným bratom a jeho ženou, pričom vďaka nemu získa aj prácu obchodníka s kozmetickými prípravkami. Čoskoro sa zoznamuje s očarujúcou kaderníčkou, do ktorej sa hneď zamiluje a ona jeho city opätuje, takže žijú úplne ideálnym životom, ale všetko sa pokazí, keď po jedenástom septembri začnú v Amerike nenávidieť všetko arabské, čo sa ich dotkne aj priamo a prakticky im to zničí život. Ale muž sa nikdy nevzdá a urobí všetko preto, aby bolo zase približne všetko tak, ako predtým. Spracovanie je ale skutočne skvelé, ešte spočiatku to pôsobí tak pomerne nevinne bez väčšieho potenciálu byť niečím viac, než lepšou žánrovkou, ale s tým som nemal problém, hlavný hrdina je skvelo podaný po všetkých stránkach, takže ma neustále bavil, jeho vzťah ku kaderníčke mi síce prišiel trochu nedôveryhodný, ale nad to sa dá ľahko povzniesť a tak sa mi to aj v tejto fáze skutočne páčilo. Lenže potom sa to už začne meniť, pribudne pár nových dôležitých prvkov a film úplne zmení žáner, čo ale rozhodne nie je zápor, práve naopak, toto mi sadlo ešte viac. A aby toho nebolo málo, nezostane to ani pri tomto a tak celá posledná štvrtina síce nepôsobí práve najdôveryhodnejšie a plno scén je rozhodne dosť samoúčelných, ale s tým nemám v tomto prípade ani najmenší problém, toto si ma už úplne získalo, tu jedna nezabudnuteľná sekvencia strieda druhú a pociťoval som z toho len nadšenie. Jedine ma trochu mrzí, že to často pôsobí až moc americky, takže by som ocenil trochu viac indickej osobitosti, ale našťastie mi to výborne sadlo aj v tomto prevedení. Takže skvelo zvládnuté sú aj jednotlivé žánre, komédia ponúkne viacero dobrých vtipných scén, romantika aj napriek nedôveryhodnosti pôsobí príjemne a postavám som to prial, ale najviac si ma aj tak získala dráma. síce sa miestami snaží až moc pôsobiť na city, ale vyšlo jej to a miestami to na mňa dosť zapôsobilo. A chválim aj hudobnú stránku, síce tu chýbajú tradičné tanečné vystúpenia, ale aj tak sa mi všetky tie sprievodné piesne páčili a svoje scény príjemne osviežili. Herecké obsadenie je výborné, Shahrukh Khan to zvládol perfektne a môže bez problémov konkurovať aj tým najznámejším postávam svojho typu, veľmi sympatická postava kaderníčky a mnoho skvelých vedľajších postáv, tu mi jednoducho sadli úplne všetci. A čo sa týka réžie a technickej stránky, tu skutočne môžem vytknúť iba ten prílišný americký štýl, ale inak vizuálna stránka je veľmi dobrá a emócie fungujú bez problémov, takže v rámci žánru si nemôžem sťažovať. Už od začiatku mi bolo jasné, že ma to bude baviť, ale že ma to až tak nadchne som už teda nečakal. A hlavne kvôli tej poslednej fáze o plnom hodnotení ani trochu nepochybujem, jeden z najlepších filmov, aké som videl za veľmi dlhú dobu. 87% ()

Ant 

všechny recenze uživatele

On tomu někdo dal pět hvězdiček? Děláte si ze mě prdel? Dvě a půl hodiny citového vydirání je fakt můj rekord. I když teda první polovina je v podstatě normálně dívatelná a patos se drží na hraně. Jenže po 11. září to jde hodně strmě do háje. Film hraje na úplně všechny strany. Snaží se být tak objektivní, až je to někdy na facku. Nespočet zbytečných zvratů na konci to zakopává ještě níž. Co mělo dojmout, mě pomalu rozbrečelo smíchy. Tohle není Bollywood, ale Hollywood jako vyšitý. Spielberg by měl radost. A ano, dále si obhajujme náboženství, které nutí ženy nosit šátek a dělá z nich méněcenné bytosti. A srovnávání s Forrestem Gumpem by mělo být trestné. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Stejně jako filmového Rizwana Khana, i herce Shah Rukha Khana v roce 2009 zatkli kvůli muslimskému jménu lidé z imigračního úřadu na letišti v New Jersey, když letěl propagovat film. Byl podroben dvouhodinovému výslechu, a to i přes to, že ho na letišti několik fanoušků poznalo a chtělo od něj podpis. Prý si ho spletli s hledaným zločincem. Byl propuštěn až poté, co mu by povolen jeden telefonát a zasáhli úředníci z místního konzulátu. Někteří lidé si prý mysleli, že je to reklamní tah. Ovšem filmaři byli velice rozzuřeni, že se něco takového vůbec mohlo stát a jak se kontrola chovala k mezinárodní superstar, jakou Shah Rukh je. Kromě toho, že incident rozpoutal mnoho debat mezi indickými politiky a herci, vypukly také demonstrace v Indii. Shah Rukha Khana později pozval kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger na večeři ve snaze urovnat, co se stalo. (MJackie)
  • Po premiéře v Bombaji film putoval do 70 zemí po celém světě a získal si mnoho úspěchu. (MJackie)
  • V samotné Indii provázely uvedení filmu výhružky extremistické nacionalistické strany a kina musela hlídat policie. (cunicekb)

Reklama

Reklama