Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Krimi

Recenze (1 162)

plakát

Kdopak to mluví (1989) 

Další z devadesátkových VHSkových klasik.

plakát

Občan Kane (1941) 

Nejpřeceňovanější film všech dob.

plakát

Baba na zabití (2003) 

V tomto dnes již provařeném a ztřeštěném příběhu o jedné staré paní, která ne a ne umřít, Danny DeVito potvrdil pověst slušného komediálního režiséra. Samozřejmě ne tak dobré, jako klasická Válka Roseových, ale přesto poměrně zábavné. A ani ten Stiller mi tady výjimečně nevadí a Drew Barrymore to moc sluší.

plakát

Cable Guy (1996) 

Nesnesitelný, slizký, otravný, nechutný, vlezlý, ušišlaný - takový je tady Jim Carrey. Je přímo na zabití, bohužel. Po mnoha a mnoha letech jsem dnes na film náhodou narazil na Paramountu a utvrdil se v tom, že mě Cable Guy prostě nikdy nebavil a nebaví. A to právě kvůli trapnému Carreymu, kterého jinak uznávám. Homer v Simpsonech tenhle scénář roztrhal. A měl recht. Nejslabší Carreyho snímek.

plakát

Příště budeme chytřejší, staroušku! (1982) 

To je hrozný, jak se dneska krade! I dnešním pohledem velmi povedená komedie o dvou nenapravitelných zlodějíčcích, které si s chutí střihli výborní František Peterka a Karel Augusta. Jejich plány, jak rychle a hlavně bez námahy zbohatnout, jsou celkem originální a mají pouze jednu vadu - jsou nezákonné. Povedený humor a několik vynikajících hlášek hlavních představitelů spolehlivě pobaví i dnes. Z komediálních crazy filmů Petra Schulhoffa rozhodně můj nejoblíbenější.

plakát

Temná hvězda (1974) 

Haló, bombo? Zábavná sci-fi komedie, kterou si John Carpenter natočil pro radost s partou svých kamarádů (jedním z nich je budoucí scénárista kultovního VETŘELCE či TOTAL RECALL - Dan O'Bannon) a odstartoval tak svou hvězdnou režisérskou kariéru. Za nuzný rozpočet hodně muziky, ovšem jen pro toho, kdo je na film ideálně naladěn a nečeká nějaký ultimátní horor s vesmírnou příšerou přítomnou na palubě Temné hvězdy. Největším plusem snímku je jeho ideální stopáž a též až bizarní dialogy poněkud netypické posádky (nejvíc pobaví již výše zmíněný O'Bannon, který působí opravdu sympaticky).

plakát

Bitva o Planetu opic (1973) 

Opice nikdy nezabije opici! Poslední díl série už je o něco slabší, přesto i ten hodnotím příznivě. Líbí se mi taková ta správná natvrdlost agresivních, bojechtivých goril, které Caesar převyšuje svým intelektem. Ten kontrast mě vždycky baví. Jinak - bitva je až v závěru a trvá jen pár minut, ale o to nejde. Celý film se nese v zábavném sci-fi duchu a nenudí (podzemní laboratoře, zjištění pravdy o rodičích), pořád tady je takové to béčkové kouzlo, předchozích tří filmů. Za mě tři a půl hvězdičky. P.S. Je zajímavé, že na IMDb mají jednotlivé díly série o dost vyšší hodnocení, než zde. Paradoxně všechny, až na ten první, nejlepší. :-)

plakát

Dobytí Planety opic (1972) 

Čtvrtý díl ságy a opět naprostý odklon od originální myšlenky prvního dílu. Ale zase si snímek šlape svou vlastní cestou a ta je velmi ponurá a zajímavá. Je to film, jenž bohužel tehdy neměl tak vysoký rozpočet, což je vidět hlavně v závěru, v akčních scénách, kde by se v ulicích hodilo o pár stovek/tisíc opičích komparzistů navíc. Jinak je zde skvělý Ricardo Montalban, futuristické lokace a několik výborných scén (výslech, mučení, povstání), nad nimiž ční ta závěrečná, kdy má revolucionář Caesar, až děsivě plamenný a naléhavý proslov v kulisách hořícího města.

plakát

Útěk z Planety opic (1971) 

Tak pozor, ÚTĚK Z PLANETY OPIC už nemá s prvním filmem prakticky nic společného (vyjma dvou hlavních představitelů, samozřejmě). Je to však obrovská zábava! Líbí se mi už úvodní zděšení vojáků, když si na pláži trojice kosmonautů sundá přilbu skafandru. Film, který natočil chlapík jménem Taylor (Ostrov doktora Moreaua, Tajemná záře nad Pacifikem), je poměrně drsný, po počáteční selance a oblibě hlavních hrdinů se karta otočí, to když si zástupci lidského pokolení uvědomí nebezpečí, které sebou Zira a Cornelius přináší. Podle toho je pak také s opičí dvojicí naloženo... Několik opravdu zajímavých momentů a pro mě nejen nostalgická vzpomínka, kterou si s chutí pustím i dnes. Jednu hvězdu si však klidně z mého hodnocení odečtěte.

plakát

Do nitra Planety opic (1970) 

To je město opic! První pokračování slavné PLANETY OPIC, které chtě nechtě, po obrovském úspěchu originálu, muselo následovat. V první polovině je to vlastně taková kopie legendárního původního filmu a i představitel hlavní role je trochu podobný Charltonu Hestonovi (ten si ve filmu střihne malou roli). Druhá polovina je, stejně jako první díl, apokalyptická a poněkud temná a závěr vyloženě drsný. Režisér Ted Post (např. Magnum Force), si zkrátka natočil svou vizi opičí ságy a mně se tohle pokračování líbí. Velkou roli však hraje také nostalgie.