Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (1 461)

plakát

Mimořádná událost (2022) 

ne zcela nezajímavá studie několika charakterů a jejich reakce na "mimořádnou situaci". Přiznám se, že jsem jejich hodnověrnost posuzoval zejména podle hereckých typů, které režisér Havelka obsadil. A v nich mu to, až na výjimku, docela vyšlo

plakát

Vdovy (2018) 

Bylo by to ještě lepší, kdyby mezi těmi Afroameričany nebyl občas trochu zmatek Who is Who. Ale i tak napínavý thriller s (částečně) nepředvídatelným průběhem a koncem. Zápletka s předvolebním soubojem dvou padouchů je zbytečná a nevyjasní pozadí celé akce.

plakát

Rána na oplátku (1956) 

John Sturges natočil během své bohaté kariéry desítky westernů, první roku 1949, poslední roku 1973. Z toho období druhé poloviny 5O. let patří zřejmě k jeho nejlepšímu tvůrčímu období (šest skvělých westernů, zakončených The Magnificent Seven.  Backlash ale patří k nejméně známým). Richard Widmark v hlavní roli je skvělý

plakát

Backbeat (1994) 

Film jsem viděl v Corku v Irsku v roce jeho premiéry. Zachycuje období slavné kapely, o němž mnoho Britů (i Irů, jak jsem mohl zjistit), až tolik nevědělo. A pokud nesledovali dokumenty, jež v té době o Beatles vznikaly, tak se o nich touto formou dozvěděli opravdu něco nového

plakát

Bílá tma (1948) 

Viděl jsem hodně dávno v televizi a některé dramatické scény mi dodnes utkvěli v paměti. Na to, že po tomto filmu František Čáp emigroval, se jedná o dost tendenční a politicky patetické dílo.

plakát

Noční motýl (1941) 

Drama o  tragickém osudu vychovatelky Marty pracující v posádkovém městečku. Na svoji dobu má film neobvyklou (pro československou kinematografii) snovou a smyslnou atmosféru a zaujal mě zejména hereckým výkonem Hany Vítové

plakát

Babička (1940) 

Na dobu svého vzniku nepochybně úžasný počin, který posílil národní hrdost českého lidu v kontextu české literatury. Expresivní herecké výrazy už patří k době. Většina filmů z té doby proto dnešnímu divákovi má jenom málo co říci. Babička je nepochybně výjimkou.

plakát

Děti v zemi hraček (1934) 

Dlouho nedoceněná veselohra L a H. Stop-motion animaci pro scénu pochodu dřevěných vojáků vytvořili režisér speciálních efektů Roy Seawright a kameraman Art Lloyd s použitím stovky metrových dřevěných vojáčků, natáčených záběr po záběru (dodnes se dochovalo jedenáct vojáčků z těch, kteří jsou v této scéně vidět). Šest minut, které původně ve filmu chyběly, bylo restaurováno a kompletní a nesestříhaná původní verze je k vidění na Turner Classic Movies. Restaurované části zahrnují píseň "Go To Sleep" a nádherně nasnímanou sekvenci v podzemních jeskyních.

plakát

Až přijde kocour (1963) 

Bohužel, když jsem viděl poprvé jako desetiletý kluk, jsem z filmu moc rozumu nepobral. Ale poté jsem viděl ještě vícekrát a stále (znovu) objevuji skryté půvaby této satiry Vojtěcha Jasného. Svým způsobem Werichova labutí píseň v celovečerním filmu.

plakát

Den zamilovaných bláznů (1969) 

Dobré a vtipné dialogy od spisovatele a příležitostného scénáristy Hal Dresnera. Role Catherine byla původně zamýšlena pro Shirley McLainovou.