Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (504)

plakát

Ex Machina (2014) 

Konečně někdo z vysoka položil kabel na Marvel, Paula Walkera, Liama Neesona, Vina Diesela, Marka Wahlberga a další podobné případy, které zabraňují už pěknou řádku let vzniku kvalitních filmů, a obohatil kinematografii o inteligentně napsaný žánrově bezkonkurenční masterpiece, k jehož autorovi chovám obrovský respekt za to, že si na rozdíl od výše zmíněných moc dobře uvědomuje, že kvalita filmu nespočívá v hypu, rozpočtu, efektech a rozhodně ne Dwaynu Johnsonovi (na toho jsem málem zapomněl). Ex Machinu bych mohl vychvalovat ještě dlouho, stačí podle mě ale zmínit, že jsem si kvůli tomu dokonce i napsal status na fejsbuk, to myslím bude stačit.

plakát

Equalizer (2014) odpad!

Equalizer akorát potvrzuje mojí teorii o tom, že nejhorší filmy jsou 65-75%. Když se nad tím člověk trochu zamyslí, na špatný film se nemá cenu dívat, většina normálních lidí to prostě po chvíli vypne a nic dál neřeší. Na tohle se člověk dívá a není to tak špatné, aby to musel vypínat, během poloviny filmu mu začne docházet, že by tam nejspíš ale nemuselo být nic, za co by vůbec stálo tu polovinu filmu trpět a v následujících několika minutách už si s největší pravděpodobností začne uvědomovat, že ztratil hodinu a půl života něčím, z čeho si neodnese vůbec nic, protože se jedná akorát o kompilaci těch nejprofláklejších filmových cliché, které v tomhle případě fakt nedokáže zachránit ani smrt Dana Bilzeriana, Denzelovy hodinky a nevysvětlený autismus jeho role, ani light rays everywhere slo-mo scény z Sherlocka Holmese. Když se u filmu pije, většinou to stačí k tomu, aby se i u toho nejhoršího dalo dobře bavit... Bohužel ale i po flašce jsme se všichni shodli, že pamětihodnost tohohle filmu spočívá leda tak v tom, že asi dlouhou dobu nic horšího neuvidíme.

plakát

Americký sniper (2014) 

Respekt ke Kyleovi je jedna věc, druhá věc ale ta, že se jedná o zfilmování něčeho, co se absolutně ničím neodlišuje od podobných válečných příběhů, které mi čím dál tím víc připadají, že nemají víc než jeden scénář, který už za Remarquea nikoho nemohl bavit.

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Hype je obecně špatná věc a v případě Hobbita se jedná o něco, co trilogii rozhodně nepomůže. Za rok asi jediné, co si z třetího dílu odnesu, bude nečekaný instant kill draka po deseti minutách a Gandalfovo závěrečné pálení fajfky po skončení bitvy. Po otřesném druhém díle jsem ale od pokračování nečekal vůbec nic, takže mě trojka aspoň mile překvapila, že na rozdíl od obou předchozích dílů dohromady se tam toho stane tak 100x víc a i přestože to ani zdaleka není tak "deep", jak by asi mělo podle knihy být, vizuálně se jedná o vrchol moderní doby, díky kterému nenudí ani okamžik z dvou a půl hodinové stopáže.

plakát

John Wick (2014) 

Keanu Reevesovi zabije Theon Greyjoy psa, tak se nasere a jde na oplátku zabít úplně všechny, co s ním mají něco společného, a já tomu dávám 4*, které mohly ještě před 2 hodinama být 5*, kdyby ze mě nevyprchala euforie z toho, co jsem právě viděl... Nechápu. Jestli jsem něco fakt nečekal, tak že ještě někdy uvidím old school revenge thriller s dokonalým soundtrackem, který v kombinaci s atmosférou dá dohromady jeden z nejlepších filmů roku 2014.

plakát

The Guest (2014) 

Mít to tak o několik minut víc, během kterých by se člověk mohl dozvědět ten celkový bigger picture, který tu docela výrazně a hned na první pohled záměrně chybí, asi bych neváhal a těch 5* tomu dal. Bohužel takhle to ale po zahájení závěrečné akční pasáže ztrácí téměř všechno, co si to celou dobu budovalo a ke konci už musí být každému naprosto jasné, že si všechny nevysvětlené okolnosti budete muset leda tak domyslet. Každopádně i přes těchto pár detailů mám po zhlédnutí ten skvělý pocit, že ještě s akčními thrillery není všem dnům konec.

plakát

Mroží muž (2014) 

Po Red State by mě ani ve snu nenapadlo, že bych ještě někdy v životě měl chuť koukat na další Smithův pokus o zásah do hororového žánru. Naštěstí se ale nedá nic dělat, po všech jeho ostatních filmech bych se choval jak uražená patnáctiletá holka, kdybych mu nedal šanci na druhý pokus. Podle mě nemá cenu vyzdvihovat Smithův humor a vynikající postavy, to je samozřejmost pro každý jeho film, a v Tusk to je ještě něco navíc, díky čemu se v mých očích posouvá kvalita hned o nespočet úrovní výš, než by měly ostatní filmy s podobnou tématikou. Každopádně se jedná o učebnicový příklad toho, jak zdejší hodnocení stojí za hovno a jak by si každý měl radši udělat svůj názor, než soudit podle hejtů z omezenosti 90% lidí, pro které je film of the year jednoznačně Guardians of Galaxy (ale to já nepochopim, když jsem na tom nebyl v kině... kokoti :D).

plakát

Strážci Galaxie (2014) 

Tak nějak nevím, jestli je horší, že všechny tomuhle podobné filmy jsou podle jednoho scénáře, který se jen tak trochu upraví, aby se neřeklo, nebo fakt, že cokoliv s takovýmto hypem a rozpočtem pro vydělání co největšího množství peněz se zásadně musí přizpůsobit co nejširšímu obecenstvu, což znamená lidem, kteří po večerech se sklopenou zarámovanou fotkou Paula Walkera a nasazenými 3D brýlemi masturbují nad slow-mo 2160p 60fps záběry gravitaci popírajícího Vina Diesela, než si konečně před spaním ve svém Avengers kalendáři mohou odškrtnout další zbývající den do vydání nového Fast & Furious. Každopádně obě alternativy jsou něco, nad čím by se konečně měl někdo zamyslet, pokud chce natočit kvalitní film.

plakát

Úsvit planety opic (2014) odpad!

Tak tohle by fakt nešlo. Nedávno jsem viděl Hercula, a už jen kvůli tomu, že ho hraje The Rock, jsem to odsoudil jako každý další hollywoodský akčňák, který už jenom z principu nemůže být nadprůměrně hodnocen nikým, kdo se aspoň trochu zajímá o filmovou scénu. Pak jsem ale viděl tohle a z hloubi duše se musím omluvit všem akčním hvězdám, ve které jsem už ztratil naději, že by do konce života mohli hrát v něčem kvalitním. Tenhle film je totiž definicí stereotypu a neoriginality. Všechno, co se v něm stane, tak každý člověk, co má jen trochu rozumu, dokáže předvídat na minimálně 10 minut dopředu, nemluvě o tom, že když spolu mluví opice, tak není nejmenší problém si přesně domyslet jejich dialog slovo od slova. Opravdu nevěřím tomu, že by ještě někdo mohl tento rok natočit něco horšího a napsat k tomu horší scénář i kdyby chtěl. Pro mě jednoznačně ztráta 130 minut života nejhorším možným způsobem za rok 2014.

plakát

Rohy (2013) 

Kniha se mi na Kindle válí už tak 2 roky, ale já prostě nejsem schopný si jí přečíst, protože pan Martin a jeho každým dílem zhoršující se popis totálních zbytečností na 900 stránek mi v tom celkem úspěšně zabraňuje. Naštěstí ale s filmovým zpracováním jsem naprosto spokojený. Je mi sice jasné, že bych z knihy měl zážitek o něco lepší, v závěru mi to ale ani tak moc nevadí, protože i filmová podoba si u mě zasloužila na posledních pár let hodnocení, které se možná i více než 90% filmům už udělit nedá. Tímhle se ale Joe Hill u mě dostal na úroveň jeho otce, a stejně jako u něj už nedám dopustit, že bych si nově vydaná díla šetřil na později. Každopádně nevím proč, ale na závěr musím zmínit, že ta 5. * je za ten luxusní záchvat smíchu z headshotu brokovnicí, dokonalá scéna.