Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Krimi
  • Thriller

Recenze (2 502)

plakát

Pitbull: Nové pořádky (2016) 

Neúplatný policista s kohoutem na hlavě (Piotr Stramowski) kontra nelítostný a všeho schopný mafián v podální Boguslawa Lindy. Několik nechutných vražd, něco stejně nechutných policejních praktik a výsledek - slušná polská kriminálka.

plakát

Pitbull (2005) 

Průměrná kriminálka ze začátků skvělého režiséra Patryka Vegy. Marcin Dorociński v hlavní roli se zamiluje do dcery arabského mafiána, po kterém pátrá policie celého Polska. Kromě toho se zde řeší osobní životy a problémy několika policistů a jejich rodinných příslušníků. Dále samozřejmě korupce, korupce a korupce.

plakát

Cesta hlubokým lesem (1963) 

Film o počátcích budování socialismu v naší zemi, o násilné kolektivizaci zemědělství a o likvidaci třídních nepřátel. Doba, kdy proti sobě byli stavěni členové rodiny, příbuzní, sousedé, kamarádi. Tak jako ve filmu, dva kamarádi na život a na smrt se nakonec rozešli ve zlém a stali se z nich nepřátelé. Proč? Protože jeden z nich dal přednost Straně a kariéře. Na svou dobu velmi otevřený snímek, který ukazuje, že ne všechno bylo v budování světlých zítřků růžové. Ba ne všechno bylo čisté, čestné, spravedlivé. Jan Kačer v roli fanatického soudruha vynikající, stejně tak Ilja Prachař, jakožto zatvrzelý kulak.

plakát

Občan Brych (1958) 

Bravo, pane Otakare Vávro ! Neznám žádný jiný film, ze kterého by tak sálala beznaděj, nedůvěra a strach, které doprovázely tzv. Únorové vítězství pracujícího lidu. Myslela jsem si dříve, že aspoň samotný 28. únor 1948 byl radostný, že se všichni těšili na budoucnost a problémy přišly až později. Ale ne, ten všudypřítomný strach je cítit už ze samotného převratu. Za optimistický konec jsem chtěla hvězdičku srazit, ale neudělám to, protože poselství filmu je velmi silné. Kdo z vás by chtěl, aby se socialismus vrátil, pusťte si tento Vávrův film a přejde vás chuť.

plakát

Persona non grata (2005) 

Polský velvyslanec v Uruguayi, Wiktor, je bývalý disident a velmi poctivý člověk. Lidé kolem něho však zdaleka tak poctiví nejsou. Ať jde o lidi, kteří se na ambasádu obracejí zvenčí, nebo o zaměstnance velvyslanectví, nebo o ostatní politiky z Polska. Wiktor přijme mladého zaměstnance, který se nedávno oženil s Ruskou. Brzy nato vznikne podezření, že Oksana pracuje pro ruskou tajnou službu. Narušeno je i dlouholeté Wiktorovo přátelství s Rusem Olegem, kterého podezřívá z poměru s jeho nedávno zemřelou manželkou. Podezření narůstají, Wiktor mnohé z bezesných nocí řeší alkoholem a je jen otázka času, kdy problémy překročí únosnou mez.

plakát

Fízlové 3: Ve jménu zásad (2020) 

Mezi dva hlavní hrdiny v podání Boguslawa Lindy a Cezaryho Pazury přibyla další hvězda polské kinematografie, Marcin Dorociński. Hraje jediného nezkorumpovaného policistu v celé sérii. Franz Maurer se vrací po 25 letech z vězení a hledá svého přítele z dávných dob, Noweho. Ten zase hledá syna, který zmizel a nikomu se neozývá. To oba přátele spojí a o pomoc požádají právě onoho jediného nezkorumpovaného policistu. Jenže tak trochu už tvůrci vaří z vody a přestože je i v tomto díle hodně akce i násilí, myslím si, že už stačilo a Psů bylo dost.

plakát

Atentát (1964) 

Velmi dobře zpracovaný film o atentátu na Reinharda Heydricha. Zodpověděl mi mnohé otázky, které jsem si vždycky, při myšlence na atentát, kladla. Například, jestli si londýnská vláda uvědomovala, jaké následky atentát bude mít na obyčejné lidi. Kolik nevinně zavražděných přinese. A bylo jim to, jak vidno, jedno. Litovala jsem Josefa Vinkláře, že dostal tak ošklivou roli zrádce Čurdy.

plakát

Chodník přes Dunaj (1989) 

Příběh o dvojici mladých pošťáků, kteří prchají před Němci, a poté i před Maďary, aby se dostali na jih Evropy a nechali se najmout do francouzské armády. Posílali říšské zásilky jinam, než byly adresovány a šlo po nich Gestapo. Cestou nedopatřením zastřelí policistu, takže jejich útěk je teď hotovou věcí. Jeden z pošťáků je Slovák, druhý český Žid a čím dál tím víc jim hrozí smrt. Pro Slováka od Maďarů, pro Žida ode všech. Na cestě potkávají různé lidi, někdo jim chce pomoci, někdo je chce okrást nebo udat. Ve filmu je jasně znát, jaké vztahy byly za války Slováků k Čechům, Maďarů ke Slovákům a obou vůči Židům. Přes Dunaj existovala cesta, kterou znali jen místní, a kde se dalo přejít hranice suchou nohou.

plakát

Musíme si pomáhat (2000) 

Češi ve filmu vyobrazeni jen jako zbabělci, kolaboranti, zrádci. Žid, kterého s nasazením života dva roky ukrývali, nakonec vychází jako jejich zachránce, oni jako lůza. Ne to, že dva roky riskovali život svůj, celé rodiny, ba i celé ulice. Vymyšlený příběh jen proto, aby si autoři (známé firmy) zase mohli kopnout do Čechů. Jedna hvězda je za Annu Šiškovou, která jediná měla ve filmu slušnou roli.

plakát

Děvčica z Beskyd (1944) 

Mladá děvčica z hor zachrání majetek i čest své rodiny. Patří mezi nejkrásnější dívky z Beskyd a ucházejí se o ni rovnou dva nápadníci. Jeden hodný, ale chudý, druhý bohatý, ale zlý. Do všeho se zapletou peníze, směnky a kradené dřevo. A navíc je v okolí žhář.