Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (1 363)

plakát

Život a doba soudce Roye Beana (1972) 

Má to jistý styl a je to opepřeno spoustou drobných sarkasmů. Ale nějak mi to nesedlo, atmosféra mě nevtáhla, nudil jsem se.

plakát

Klér (2018) 

Smarzowski napsal a natočil obstojný politický a sociálně kritický thriller. Vyjádřil tím jakýsi názor, ale hodí se podtrhnout, že příběh je fiktivní! --- Pokud jde o všelijaké to čachrování, nejsem na pochybách, že takhle nějak to probíhá. Polská společnost je zkorumpovaná (podobně jako naše), a mocní hráči hrají podle toho. V Polsku mezi ně patří i církev, a předpokládám, že není o nic lepší nebo horší než ostatní. Například politické strany, že? --- Totéž se týká chlastu. Poláci chlastají, a jistě chlastají i polští preláti. Jasná věc. --- Pokud jde ale o hříchy sexuální, tam bych byl opatrnější. Ve světě mají lidé různé motivace k "pěstování" pedofilních skandálů církevních činovníků. V Americe je v pozadí až hysterická obrana dětí a odpor převážně protestantské společnosti proti katolicismu. V Polsku nejde o útok na víru jako takovou, leč na její "falešné proroky". Což ostatně výslovně zmiňuje motto k filmu. Pouze u nás, v bezbožném Česku, je to protináboženský argument. --- Položme si otázku: Dopustí-li se sexuálního deliktu učitel (či třeba šéf pěveckého sboru), může za to jeho povolání? Nebo snad jeho členství v nějaké politické straně? --- Je známá věc, že v kriminálech a podobných zařízeních omezujících osobní svobodu, sodomie a sexuální násilí kvete. Jistě se to týká i seminářů a různých kasárensky vedených internátů a sirotčinců; a deviantní jedinci v nich vyhledávají místa "bachařů". Ale není opodstatněné předpokládat, že mezi seminaristy či sirotky se urodí nadprůměrné procento pedofilů. --- Faráři měli odjakživa levobočky s farskými kuchařkami, takový hřích je totiž normální. Ale není žádný důvod, aby dětská oběť pedofilie v dospělosti páchala na jiných dětech totéž. Pokud by totiž platil opak, pak oběti pedofilních útoků by v dospělosti už nebyly hodny lítosti, nýbrž dozoru! --- Zkrátka, nevěřím tomu, že mezi preláty je víc sexuálních deviantů, než mezi učiteli a dalšími profesionály pracujícími s dětmi. Jestli je církev pedofilií prolezlá stvůra, pak základní školy a zájmové kroužky pro mládež taky. --- Takže, milí neznabozi, u nás je církev vyřízená. Zaměříte se teď na učitele?

plakát

Neznámý voják (2017) 

Dobrý film o válečných trampotách jedné kulometné roty. --- Můj otec ve Finsku žil a já jsem tam taky strávil nějaký čas. Mluvil jsem s Finy o jejich vztahu k těm událostem. Jako takový pokládám film za pravdivý. Akorát se opatrně vyhnul epilogu, tedy líčení osudu Finů (Karelů) na územích, která připadla Rusku. Tohle Finy bolí dodnes. Moc to do světa nevytrubují, ale konají. Mají relativně silnou armádu, povinnou vojenskou službu, a slouží dobře a rádi. --- V geopoliticky nesrovnatelně obtížnější situaci, než je ta naše, nic si o laskavosti ruské duše nenamlouvají a jsou připraveni dělat, co je třeba. Tak jako před 70 lety. Byli biti, ale cosi přece ubránili, nebojovali marně. Stalin je chtěl původně sežrat celé. A Putin řekl veřejně, že Lenin udělal chybu, když Finům přiznal nezávislost. --- Závidím jim.

plakát

El Dorado (1966) 

Tak ano, v ranku "klasických" westernů jde o relativně lepší dílo. Ale zůstávají "klasické" nedostatky - klišé, toporná černobílost charakterů, přímočará narace. --- Snad z nostalgie...

plakát

...a jitra jsou zde tichá (2015) odpad!

Ruská civilizace je velmi zakomplexovaná. Jednou z jejích obranných reakcí je klišé, že čeho se Rusům nedostává (tedy vlastně všeho), to mohou vynahradit heroismem. A tak jsou schopni zcela vážně vyplodit a divácky akceptovat v podstatě akční film, ve kterém půltucet dobrovolnic pod vedením řadového poddůstojníčka vyřídí německé diverzní komando o síle dvaceti elitních vojáků. --- Tahle deviace není pouhou kuriozitou. Po Stalinovi nyní i Putin ji povýšili na oficiální ideologii. A tak i pokud Rus narazí na nezmanipulované informace, které mu kupříkladu osvětlí, že výkonnost ruského hospodářství je ubohá, nižší než brazilská, jen dvakrát větší než polská, a šestkrát větší než česká, a že Rusko navíc ve všech srovnáních klesá níž a níž, Rus nachází útěchu v mýtu, že ruské kvality jsou v něčem jiném. V heroismu. A tak si nadále namlouvají, že jsou důležitou globální mocností. A podle toho otravují. --- Filmy jako je tento tedy zapadají do ruské terapie a oficiální propagandy. Nebude to ale dlouho trvat, a zas nějaký pitomý Gorbačov bude vehementně zkoumat, v čem Rusové udělali chybu.

plakát

Příchozí (2016) 

Není to infantilní slátanina, jakými se sci-fi žánr jen hemží. Ale režijně a scénáristicky je to zvládnuté dost podivně. Nevyrovnané tempo, příliš mnoho nevyřčeného, a problematická, jakoby rozmazaná vůdčí myšlenka. Obávám se, že to byl záměr, protože podaná "polopatě" by vyzněla jako hloupost.

plakát

Pravda zabíjí (1999) 

Mám otázku: Proč si Eastwood pro celovečerní film vybral scénář vhodný leda tak pro epizodu do seriálu televizních kriminálek?

plakát

Ida (2013) 

Nelíbilo se mi to. Trčí z toho artistní manýrismus. Což činí srovnání s českou vlnou 60. let zcela absurdním.

plakát

Absolutní moc (1997) 

Ambice to vysoké nemá, ale v rámci žánru je to perfektní práce. Můj oblíbený.

plakát

Pašerák (2018) 

Šel jsem do toho s představou, že dostanu příběh staříka fikaně bruslícího mezi gangstery a ramenem zákona. Nic takového. Earl je vláčen vývojem docela pasivně. Příběh je banálně nudný a v mnoha ohledech nevěrohodný. Nevadí mi pohádkové tóny, pokud jsou účelně použity. Tady je ale bajka prostě blbá. Konspirační část odporuje zdravému rozumu a "objevení rodiny" je kýč. --- Mám Eastwooda rád, a pár jeho filmů řadím mezi klenoty. Nemůže ode mne ale očekávat, že pochválím něco, co si usmyslel utáhnout jen svým charismatem a hrstí hlášek.