Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood viděl, co neměl: prezidenta Spojených států zapleteného do zločinu. Začíná nelítostná štvanice, kterou ukončí jedině smrt... Luther Whitney býval kdysi zlodějem velkého formátu. Teď si však užívá penze, chodí do místního muzea a ve svých kresbách se nechává inspirovat starými holandskými mistry. Idyla o napraveném starém muži však dokonale klame. Na spodních stránkách skicáře se totiž ukrývá precizní malůvka, která ho vzrušuje zdaleka nejvíc - dům starého miliardáře Waltera Sullivana a jeho mladičké ženy Christy. Pečlivě připravovaná loupež probíhá jako na drátkách. Jenže s jedním Luther nepočítal - že mladá paní Sullivanová s manželem neodjela na dovolenou, že se domů vrátí v tu nejnevhodnější chvíli a ještě k tomu s milencem! Jenže milostná předehra se změní v násilí, Christy se začne bránit ostrým nožem a je zastřelena dvěma ozbrojenými muži. Šokující divadlo, ke kterému je Luther odsouzen, tím ale zdaleka nekončí - ti dva jsou totiž z tajné služby a ten opilý sadista je samotný prezident Spojených států amerických! Bílý dům samozřejmě celou záležitost ututlá a začne pátrat po "viníkovi". Hlavním podezřelým se brzy stane právě Luther Whitney... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (180)

classic 

všechny recenze uživatele

„Absolútna sila” , čo si to ten starý, špičkový zlodej Luther Whitney vôbec dovolil, že bohatého filantropa Waltera Sullivana v jeho honosnom sídle ošklbať chcel, t. j. vzácne mince, šperky a množstvo peňazí odcudzil, v celkovej výške 5. miliónov dolárov, činil sa, to sa teda povie ! To by sa ešte dalo ako tak celé preglgnúť, ale to, čo vzápätí nasledovalo, to už rozhodne nie ! Luther sa stáva svedkom „vraždy z neviazanej vášne” , keďže sa nemohol len tak vyplaziť, tak sa iba prizeral jednému, krátkemu flirtíku dvoch osôb, ktorý sa tak rýchlo skončil, ako sa začal. Jeden zo smrteľníkov bola Walterova, druhá žena, Christy, ktorá sa v podstate škaredo vyhovorila z dovolenky v Barbadose, z dôvodu predstieranej choroby, a to len kvôli tomu, aby mohla byť so štátnikom Alanom Richmondom. Ten bol očividne v dosť podguráženom stave, čiže sa absolútne nekontroloval, začal ju mlátiť hlava-nehlava, až sa ona dokázala z toho na okamih vymaniť, keď už nad ním stála s nožom v ruke, že ho prebodne v sebeobrane, no v tom do miestnosti vtrhla ochranka, ktorá ju chladnokrvne zastrelila ! Páchatelia ešte úplne tak neodišli, a už bežia po schodisku, kde ho tesne predtým zaregistrovali, a síce sa mu podarí ubziknúť, pričom ak si teraz následne myslíte, že už má po všetkých starostiach, tak ste na veľkom omyle. Sme iba na začiatku, na scénu prichádzajú i ďalšie, zaujímavé postavy, medzi ktorými môžte nájsť aj Lutherovu, odcudzenú dcéru, prokurátorku Kate Whitney, detektíva Setha Franka, i nájomného zabijáka Michaela McCartyho, či aj dvoch agentov z tajnej služby, že väčšina z nich ide, či už priamo, alebo nepriamo, po jeho krku... ! Hra mačky s myšou sa môže začať, ale kto je kto... ? / Výborné obsadenie, to by mohlo byť hlavné lákadlo filmu, čo poviete ? Taký Mark Margolis sa tu síce iba na malý moment mihol, ako barman, ale ten nebol vonkocom kľúčovou postavou. Tou bol Clint Eastwood, ako Luther Whitney, ďalej Gene Hackman, ako Alan Richmond, či ďalší: Judy Davis, Ed Harris, Laura Linney, E. G. Marshall, samé zvučne mená, skrátka, každý z nich mal svoj priestor. Strhujúca je úvodná sekvencia, najprv lupu a potom vraždy (zametania stôp), Eastwood to všetko dômyselne koordinuje i za kamerou, a so svojim štábom je opäť tam, kde chce byť. Dobre si zabehal, inak by už asi bolo dávno po Lutherovi ? Myslím, že počin sa vskutku vydaril, nechýbalo mu napätie. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý krimi-thriller z prostředí vysoké politiky. Už jsem ho kdysi před léty viděl, ale pamatoval jsem si jen úvodní scénu za zrcadlem. Kromě Clinta se mi tu hodně líbil Ed Harris v roli sympatického detektiva. Taková perlička: jako fanouškovi seriálu 24 mi přišlo vtipné, že president Palmer si tu vystřihnul roli presidentova bodyguarda a párkrát se tu mihla i paní Palmerová :-) ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Z posledních filmů Clinta Eastwooda je cítit dospělost, rozvaha a velmi dobré dávkování emocí. Bohužel Absolutní moc může na většinu zmíněného zapomenout a jde pouze o obyčejný krimi snímek, v kterém je lupič náhodou během loupeže svědkem zločinu a ten mu nedá spát... Eastwood je tradičně silný herec, ale příliš to nestačí, protože i slušný příběh je využit velmi obyčejně a nezajímavě. V dobrém hereckém obsazení se tak projevují zkušenosti, ale tempo i děj filmu jsou daleko za očekáváním. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Prvú polhodinu sú scény zbytočne dlhé, kým sa film dostane k základnému konfliktu. Rozoberajú sa tu dve dejové roviny, kde hlavná postava ukáže ako úspešný lupič, ale aj starostlivý otec a do toho sa pridáva patriotizmus, no nič z toho filmu vôbec nepomohlo. Dej je predvídateľný, rozoberajú sa možnosti ako vyšachovať súpera. Zachránila to účasť známych hviezd, ktoré splnili svoj účel. Aj Clint sa občas sekne a natočí tuctový film bez atmosféry, ktorý upadne do zabudnutia. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ano, Clint Eastwood se rád obsazuje do vlastních filmů, rád se obsazuje do hlavních rolí a rád posléze z hlavních rolí dělá role takřka jediné, které se ve filmech objeví. Ale zaplať filmový Bože za to, že nám s bravurou sobě vlastní ukazuje, jak to tedy má vypadat, když už se k tomu někdo ve své tvorbě uchýlí. Absolutní moc disponuje jakousi temnou atmosférou, jež diváka oslovuje našeptáváním, že Clint tímto počinem nabral další nový dech. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Většina filmu se natáčela v Baltimoru, Washingtonu a okolí, zbytek v hollywoodských studiích. (ClintEastwood)
  • V úvodu filmu si jedna z postav pozve do bytu prezidenta, který jí roztrhá šaty. V dalším záběru jsou však šaty v pořádku. (CrownThomas)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama