Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (317)

plakát

Titanic (1997) 

Titanic jsem viděl x krát. Jenže to X může být třeba jenom dvakrát anebo třikrát. A taky jsem ho viděl před y lety, přičemž y může být 10, ale klidně i 15, nebo 20 let. Bylo tedy nutné dát společně s manželkou repete. A ten film zraje jak víno. Úplně jsem teda zapomněl jak moc je ten film slzavé údolí. Každopádně ten film patří k tomu nejlepšímu, co v kinematografii vzniklo, bez debat. Cameron je strašnej pán, když tohle dokázal nejen urejžovat, ale hlavně napsat. Je zvláštní jak jsou všechny jeho filmy extrémně chytalvé, zábavné, ae zároveň tam vždycky vkládá nějakou prostou hlubokou myšlenku. A Titanic se mu povedl na jedničku.

plakát

Půlnoc v Paříži (2011) 

Moje první setkání s Woody Allenem. A je to ta správná filmařina! Jelikož s ženou ležíme doma s covidem, tak jsme potřebovali něco lehkého, příjemného a zároveň zaručeně dobrého. Já měl navíc v horečkách každou noc živé sny na základě toho, na co jsme koukali předchozí den a když se mi zdálo při teplotě 38 stupňů o Prstenech moci, tak to byla noční můra. Po tomhle se spinkalo dobře. Film má krásnou fantasy zápletku, potěšující každého kulturně, nebo historicky, možná literárně, či umělecky založeného člověka, má jasně čitelnou, ale silnou myšlenku o tom, zda je člověk spokojenej s tím, co má nebo by měl vzhlížet jinam a režije / scénář jsou super. Takhle má vypadat zkrátka film. Je to autorský, je to osobitý a to je fajn. Takže určitě budu s Woody Allenem pokračovat.

plakát

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) 

Nový Dr. Strange je narvaný až k prasknutí. Ten film toho má v sobě tolik, že je těžké to všechno rozmotat a řádně strávit. Vypadá to spíš jako vtěsnaná dvojka a trojka dohromady s přesahem do Marveláckého univerza jako takového. Samotný Strange přitvrdil a je hodně okultní a temný. K tomu se hodí Raimiho režie, která je mimochodem ÚCHVATNÁ a je vidět, že už se takové filmy netočí, že Sam Raimi je člověk, co umí řemeslo ze staré školy. A to je opravdu osvěžující vidět v kině. Práce s kamerou, hudbou, gradací, střihem, všechno ťip ťop. Velice potěšil Bruce Campbell s cameem. Co se týče navázání na předchozí film, tam jsem upřímně úplně zapomněl, že měl Strange nějaký vztah a tomu se tady věnuje dost času. Proč ne. Ovšem navázání na Strangův příběh mě vlastně ani tak nebral. Co se mi jako komiksovému fandovi líbilo bylo jak Marvel dupe na plyn a v podstatě tu máme nyní rozjetý Hickmanův run, jehož velkolepost a epičnost hravě strčí jakékoliv Kameny nekonečna a hrátky s nima, do kapsy. A z toho jsem nadšený. Inkluze, zjevení Iluminátů, multiversmír, America Chavez.. Všechno směřuje ke komiksové látce, kde už potom vlastně není kam moc šlapat. Zjevil se krátce i můj oblíbený Living Tribunal. Po něm je v hierarchii už jen One-Above-All jako bůh Marvelu. Objeví se i samotný bůh v příštích Avengerech? Je to možný. Máme tu Celestialy, karty jsou rozehraný opravdu perfektně. Pokud to zvládnou jako zvládli první krůčky multiversem, bude to na jedničku. Samozřejmě nároky na diváka se stupňují natolik, že i mí rodiče přestávají Marvelovky sledovat. Nutné znalosti seriálů a dalších věcí dramaticky stoupají a v tomhle Marvel diváky nešetří. Ale to je dobře, ono i čtení komiksů je náročné na sledování, není to úplně naservírované na zlatém podnose pro blbečky a chce to se tím prodírat a výsledek je po tom o to lepší. Zkrátka těším se na další věci, na které mě Strange navnadil a samotný příběh okolo Strange je zde doopravdy vedlejší, alespoň pro mě.

plakát

Akta X - Film (1998) 

Akta X film je super. Devadesátkový mysteriózní sci-fi thriller se vším všudy. Funguje jako dárek fanouškům, zároveň jako ukázka širšímu publiku, o čem Akta X jsou. Přiměřeně akce, dostatek konspirace i ufonů. Dříve jsem film tolik nedocenil, ale po letech to pálím za plný počet.

plakát

Matrix (1999) 

Matrix 1 na mě byl vždy moc přehypovaný. Jako dítě jsem viděl část a nebavilo mě to. Tehdy jsem byl malý, přesto jsem žral Ghost in the Shell a tadyty věci a Matrix mi zkrátka přišel moc mainstream. Teď po dvaceti letech jsem se rozhodl se svojí drahou polovičkou, že si projedeme všechny čtyři díly a nelituju. Jednička je super jízda. Chytré, nadupané, cool, má to všechno. Nebudu ani házet dříví do lesa, všechno tu bylo řečeno, Matrix je moderní klasika.

plakát

Sandman (2022) (seriál) 

Nejsem moc seriálový typ a určitě jsem skeptický ke komiksovým předlohám. Sandman se ale povedl. Ke konci už si mě získal úplně a těším se na další řady a uvažuju o opětovným přečtení celé série. Takhle má vypadat komiksový seriál. Nechybí ta správná atmosféra, fanoušci komiksů (já) nedostanou zklamání a komiksem netknutí (moje žena) objeví kouzlo Pána snů. Deset epizod a jedna bonusová celkem zdárně pokrývají dvě a půl knihy, což je dost svižný tempo a občas se děj bere zkratkovitě a všecičko se musí lehce zjednodušit, ale ničemu to nevadí. Herci jsou charismatičtí a scénář kvalitní, Gaimanův dohled je určitě znát. LGBTQ tématika je samozřejmě na sílu tlačená, což mě ani tak nerušilo, ale je škoda, že mnoho lidí potom ano a zrovna Sandman tuhle tématiku sám používal, ale když je to nabombeno v každým díle, ztrácí se ta síla. Patrné je to na Touze, která svým zjevem nešokuje, nepoutá, tak jako v komiksu.

plakát

Black Books (2000) (seriál) 

Minimálně po takových patnácti letech jsem zkouknul s manželkou celý ten seriál znovu a celkem asi po čtvrté. Měl jsem ho hodně nahraný na VHS, takže těch přehrání mohlo být více. I po letech má sitcom svoje kouzlo, trojice protagonistů je naprosto bravurní a humor je krásně debilní. Chvílema seriál hraničí na hraně geniality, ale bohužel chvílemi ne. Po letech musím říct, že mě to tolik nebaví, co v dětství, ale s tím se počítá. I ty díly, co jsou slabší jsou pořád hodně silné a je fakt, že takový humor by dnes už nebyl možný a to je v podstatě smutný.

plakát

Jodorowsky's Dune (2013) 

Určitě by to byl největší film všech dob, to bez debat. Kdyby to šlo natočit. Každopádně spíš než o film asi Jodorowskemu šlo o nějaký velký psychomagický signál vesmíru a vesmír ho zkrátka odmítl a zarazil, protože co je moc, to je příliš. To, že je Jodorowsky renesanční člověk, kterému se podařilo sjednotit neuvěřitelnou squadru umělců, aby vytvořili koncept a projekt je umění samo o sobě. Je to jako konceptuální umění. A to možná znamená ve finále více než kdyby se Duna natočila. Nikdy nevíme jak by vypadala, ale to, že vznikl takový záchvěv tvůrčího génia je samo o sobě impozantní. Jodo je nadpřirozeně dobrý umělec, ale není úplně zakotven v realitě. A některým jeho podobným génium se podařilo prosadit své ideje do reality a nakonec se to Jodowi podařilo, ale v tomhle případě to nevyšlo. Každopádně solidní dokument!

plakát

Ex Machina (2014) 

Tak tohle mi přesně bodlo. Minimum herců, kteří ale hrají skvěle. Komorní, ale vymazlené prostředí. Sci-fi, které by dost dobře mohlo být reálné dnes a krásně reflektuje a satirizuje naší současnost (a nyní asi ještě více, než v roce uvedení). Chytrý scénář, který mi rozvibroval krásně mozeček a donutil mě vychutnávat si předložené myšlenky a polemizovat nad umělou inteligencí, lidstvím a sexualitou. Jednou jsem napsal povídku "Já, klon" o tom, jak chlápek ojel svůj vlastní klon. Ono to totiž tak je. Ať už se člověk setká s umělou inteligencí, klony, nebo třeba mimozemšťany, ojede je. A ta sexualita tady byla krásně protíraná, ale taky to nebyl nosný motiv. Scénář je opravdu chytrý a ukazuje několik cest, kterýma se může vydat. Nakonec volí tu střídmější, ale reálnější. Prostě krásná práce.