Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (13)

plakát

Rychle a zběsile 7 (2015) 

K této sérii jsem se jako teenager dostal až v roce 2011 (ano, skutečně tak pozdě). Po shlédnutí prvních čtyř dílů v televizi jsem zjistil, že do kina právě míří další počin a tak jsem zkusmo mrknul na zdejší hodnocení a nestačil se divit. Nejenže byl film v červených číslech, ale pouhé jedno procento od nejlepší třístovky. Tak jsem byl už druhý den v kině a pětka se stala mou filmovou nirvánou. Od té doby mám ale pocit, že stanovená laťka padá stále níž. Zatímco jsem předchozí díly viděl jako jednoduché příběhy, které jsou intelektuální tak akorát pro lidi, kteří si přišli po namáhavém dni zarelaxovat, a okořeněné skvělou akcí, tak zde jsem již měl pocit, že příběh (pokud se to tak dá nazvat) působí jen jako výplň mezí jednotlivými akčními stopážemi. Autorům je viditelně jasné, že popcornová akce je ten největší znak této série, ten největší důvod pro její celosvětovou popularitu, a soustředí na ni 99% veškeré snahy, ale i ty nejjednodušší filmy přece potřebují určitou kvalitu když ne příběhu, tak alespoň dialogů. Jako fanoušek série jsem sice vypnul mozek (tohle mi vážně jde) a film si užil, těch 5 hvězd si to ale tentokrát už nezaslouží.

plakát

Mimoni (2015) 

Zrovna jsem se vrátil z kina, myslíc si, že si nepamatuji, kdy se naposledy celý sál takto po celou dobu filmu smál (dokonce se v tom radostném povyku ztratily i děti), a pak se mrknu na prvních pár komentářů a nestačím se divit. Spousta tu připouští, jak se dosyta smála, ale hodnotí nízko, protože i přes ten smích si byli vědomi, že "šlo o vesměs jednoduché vtipy, kdy někdo spadne nebo něco řekne v mimoňském jazyce". Jako vážně?!? Není snad podstatné, že jste se v daný moment bavili? Jistě, kvalitou to nejspíše nebude útočit na letošní Oskary, ale já se osobně chodím do kina odreagovat (speciálně, pokud jde o Mimoně) a odpočinout si alespoň na chvíli od čím dál horší reality našeho světa. Tím nechci vyvracet něčí názor ohledně tohoto filmu, jelikož každý máme svůj a já je respektuji, jenom chci doporučit, aby jste se při další návštěvě kina naladili na více uvolněnou vlnu.

plakát

Tučňáci z Madagaskaru (2014) 

Je mi jasné, že filmy pro děti nemohou trvat přes dvě hodiny, ale v kině mi přišlo, že sleduji nejvíce sestříhaný film v životě. Jistě, hlavními postavami tu jsou tučňáci a ne Škyťák s Bezzubkou, což je úplně jiný (zejména dospělejší) styl animovaného filmu, ale i tak..... Jedna lokace střídá vzápětí druhou a všechno, co si obvykle žádá čas (jako například trochu bližší představení mého oblíbeného Severáku, který zde tak mnohým uživatelům připadá "navíc" a "zbytečný") zde kvůli rychlosti a zběsilosti příběhu vyznívá do prázdna. Ano, animace je nádherná, akce nápaditá (Benátky) a vtipů a hlášek je zde i na poměry tučňáků opravdu přehršel, ale přišlo mi, že si vývojáři s filmem mohli více pohrát, trochu scénář okošatit o více nápadů, protáhnout stopáž tak o deset minut a ne v mém případě navozovat pocit zběsilého sprintu ke konci.

plakát

Zátah 2 (2014) 

Říkal jsem si, že by se Zátah 2 mohl stát mou srdcovou akční záležitostí. Očekával jsem film s ještě lepší akcí a oproti prvnímu dílu navíc i kvalitní příběh. Obojí jsem nakonec dostal, jenže.....považuji se za měkotu. Mírná přemíra krve mi nevadí, ale pokud se ve filmu objeví otáčení kloubů (s odpovídajícím zvukem) nebo kupříkladu zajíždění ostrých předmětů hluboko do těla a jejich vyndání jinou cestou, než kudy přišli, odvracím zrak, zacpávám uši nebo film úplně vypínám. Na prvním díle se mi líbilo, že přinesl neskutečnou a především uvěřitelnou akci, která výše zmíněné nenabízela, avšak také nepotřebovala. Ale vzhledem k tomu, že akční scény tohoto dílu přitlačili značně na pilu (jak jsem hned z kraje zjistil), dopadlo to tak, že jsem si je skoro ani neužíval, jelikož jsem pokaždé se sevřeným žaludkem čekal, jakou nechutnost na mě režisér tentokrát vybalí. Dialogové scény jsem tak považoval místo čekání na další akci spíše jako vítané chvíle oddechu, což je u podobných filmů rozhodně špatně. Vše zachránila poslední půlhodinka, díky které vytahuji své hodnocení na plný počet. Nabídla téměř nepřetržitou, nejlepší akci celého filmu, navíc BEZ JEDINÉHO záběru, který by mě už zase pomalu nutil zvracet, a já si říkal :"copak to takhle do prdele nemohlo jít celý film?".

plakát

Souboj Titánů (2010) 

Nečekal jsem žádný zajímavý děj, žádné nečekané zvraty, ani žádnou převratnou originalitu vůči třicet let staré předloze. Efekty byly prakticky to jediné, na co jsem se v tomto snímku těšil, a zvedly moje hodnocení o hvězdičku výš. Právě díky nim bylo po celou dobu na co koukat, film přílišně nenudil, a šel sledovat bez větších nátlaků až do samotného konce.

plakát

Resident Evil: Zánik (2007) 

V prvním díle Alice unikala z podzemního komplexu, ve druhém zase z města. Nyní se virus dostal do celého světa a nabídl tak režisérovi široký prostor a spoustu možností pro nápady. Velký prim zde hraje atmosféra zničené planety, která zaujme už od prvního okamžiku. Celkový dojem pak dolaďují skvěle zvládnuté akční scény a solidní tempo překvapivě zajímavého průběhu, který žene film neustále vpřed. Nyní, po shlédnutí už páté části s podtitulem Odveta, je "Resident Evil: Zánik" stále mým nejoblíbenějším dílem. Je skutečně škoda, že ve chvíli, kdy režisér Russell Mulcahy tuto sérii rozjel, ji Andersonův návrat strhl zpět do 50-ti procentních vod.

plakát

Já, padouch (2010) 

Dějový prvek je sice trochu klišé (velký padouch, který po setkání s třemi malými dětmi pozná pravou hodnotu života a navždy se změní k lepšímu), ale vytvořit v dnešní době naprosto originální film je malý zázrak, takže se tato malá drobnost dá snadno přejít, když všechno ostatní funguje skvěle. Nejvíce se film zaměřuje jednoznačně na humor, jehož množství a kvalita vám téměř nedají vydechnout a při odchodu z kina si s partnerem či kamarádem budete znovu předříkávat ty nejvtipnější hlášky. Kdyby se dával Oscar za nejlepší filmovou postavu, dostanou ho jednoznačně roztomilí Mimoni. To, jakým způsobem táhnou celý film kupředu, je skutečně neuvěřitelné. Moje bránice dává čtyři hvězdičky.

plakát

Lví král (1994) 

Určitě jeden z nejnádhernějších animovaných filmů. Hans Zimmer se s Eltonem Johnem skutečně překonali a dodali Lvímu králi okouzlující atmosféru. Příběh sice tolik neoplývá humorem, jako tomu bývá jinde, o to víc je ale dojemný a dokáže na diváky zapůsobit. Nezapomenutelné scény kombinované s temnými částmi vytváří nesmrtelnou klasiku a ani po tolika letech ve mně film nepřestává vyvolávat emoce. Jednoznačných 100%.

plakát

Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007) 

Pirátská série měla zřejmě už od první chvíle diváka hlavně pobavit. Jinak si nedovedu vysvětlit, že mě humor bral pomalu více než děj. Je zde sice vidět, že autoři pomalu nevěděli, o čem točit, přesto se třetí pokračování Pirátů z Karibiku drží standardů svých předchozích dílů a nabízí solidní dvou a půl hodinový zážitek. Hlavně musím nadnést propracované vizuální efekty, které tomuto snímku dodávají tu správnou atmosféru.

plakát

Bolt - pes pro každý případ (2008) 

Film je sice určen hlavně mladším divákům, rozhodně ale pobaví i postarší generace. Animátoři se skutečně vynasnažili a vytvořili nejroztomilejšího animovaného psa na světě. Vcelku originální nápad se může pyšnit vtipnými dialogy a svižným provedením doplněným příjemnou hudbou. Na úplnou špici to nemá, ale na jedno shlédnutí jde o velmi povedenou rodinnou komedii. Rozhodně musím pochválit český dabing, tady skutečně stojí za to.