Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor

Recenze (1 243)

plakát

Aa! Megami-sama! (1993) (seriál) 

Zjeví se vám bohyně, doslova bohyně... A vy, zcela bezelstně a drze, řeknete jí, ať je vaší navždy. A ona proti všem vaším mindrákům a obavám (ze zbytečného podceňování sama sebe), s uzarděním, souhlasí. Pokud se vám to nestalo ještě dostatečně vážně, berte seriál jako přípravku. Pokud ano, může vás tenhle seriál rozněžnit, rvát srdce, uvrhnout do nostalgie, roztáhnout šťastný úsměv, rozplakat, nenechat spát :)... Inu, bohužel je japonsky melodramatický asi tak 4x přesmíru, má také příliš bezradně nafouklou zápletku a nějakou tu postavu navíc. Dalo by se jít úplně jinudy, ale takhle má své mimózní kouzlo z propojování nepropojitelných elementů (např. skoro veškerá školní a mimoškolní aktivita). 記憶を消して! Přes všechna má shazující slova, nemohu za ten krásný motiv ubrat.

plakát

Á, bakudan (1964) 

Skvělá hra kjógenu. Kupodivu tahle fraškovitá forma snese i takovou délku (obvyklé je 10 nebo dejme tomu 30 minut). Vzhledem k tomu, že jsem na kjógenu byl minulý týden v divadle, opravdu jsem si zde užíval formální a výrazové prostředky, abych tak řekl :)

plakát

Abraham Lincoln: Lovec upírů (2012) 

Když ony mě tyhle suchopárné historické dokumenty bez špetky fantazie a interpretace, prostě jen fakta, fakta... dost nebavějí. Jakoby se to nedalo pojmout nějak inovativněji... Inu dobrá, myšlenka je krásně šáhlá a slibná. Co tenhle film vraždí, to je, dvakrát žel, odvyprávění a provedení. Vezměme tuny patosu a politické a genderové vyváženosti a udělejme z toho nekvalitní, příšerně dlouhý videoklip. Postprodukce a efekty jsou v každém záběru, takže (v důsledku vítězství kvantity nad kvalitou) jsou zpravidla nezkousnutelně odfláknuté. Jedna hvězdička za digitální krev -- kdyby nebyla ta, byla by impotence dokonaná. A druhá za nebožku původní myšlenku, kterážto zhebla nezáviděníhodnou smrtí. P.S. co mě dostalo do kolen a na záda, tvůrce titulků moc angličtinu nepobral, takže párkrát tam byl zásadně obráceně význam, ale perla s "4 scores and 7 years ago" přeložené jako "před 4 úspěchy a 7 lety"... ROTFL (pozn. hovoří se o 87 letech, před kterými byly USA vyhlášeny).

plakát

Adventures of Captain Marvel (1941) 

Druhá a další epizoda už je nezajímavé nadpřirozené nahánění gangsterských padouchů vedených úchylným megalomanem (a jejich bezostyšné vraždění)... ani by tam nemusela být mytologie první epizody. Na rok vzniku to - dejme tomu - není tak špatné. Rozumně vypadající práce kamery, kterou amíci vlastně dodnes nezměnili... Captain Marvel je až moc podobný Supermanovi, coby filmové dílo je asi lepší.

plakát

Aeon Flux (2005) 

Studené, odtažité, sterilní. Skvěle provedené NĚKTERÉ triky -- ale film by měl nechat v paměti víc.

plakát

Africká Královna (1951) 

Film, co stojí na ústředním páru dvou superhvězd. Není to vyloženě dobrodružný film, ani vybroušená konverzačka, ale něco tak akorát uprostřed. Na Hepburn je vidět, jak se alkoholika Bogarta štítí, ale trochu je jí ho až líto a fascinuje ji. No a Bogart hrál Bogarta, takže byl velmi přesvědčivý. Poznámky.... naštěstí jsem si před filmem nepřečetl zdejší obsah, který vyzradí důležité závěrečné detaily. Spoustu lidí by mohl dost naštvat. Další poznámka... Scény v rákosí NEBYLY točeny v Dalyanu. Vypadá to tam až na hornaté okolí podobně, ale je to místní lež za účelem zisku. Taky by se sem nemuselo opisovat z imdb.com úplně všechno, včetně nesmyslů... Poslední -- některé roky je jeden Oscar v kategorii málo. Jak Brando v Tramvaji, tak Hepburn zde předvedli výkony patřící k vrcholům kinematografie a že se nedostalo i na ně, protože ten rok byly filmy se špičkovým herectví dva, je velká škoda.

plakát

Afrika (2013) (seriál) 

Geniálně natočený seriál má dvě zásadní vady. Jednak Attenboroughovi asi teče v BBC do bot a na jeho místo se derou mladší... Dělá ze sebe tedy akčního dědka, co létá vrtulníkem, plíží se za nosorožci a za veškeré přírodní jevy si klade osobní zásluhy. Druhé je povinné, jako v dokumentech totoho typu, poukazování na globální oteplování či ochlazování najednou, a kde nějaké chybí, překroucejí se fakta ad absurdum. Zřejmě proto, že žádné sdělení nemůže být bez negativistického tónu, pak to lidé přeci jen přijmou s menší intervencí mozku, rádi si totiž zahudrají. Pominu faktické vážné chyby ve tvrzeních... Ale co zaznělo v začátku posledního dílu, takovou nehoráznost jsem tedy ještě od enviromentalistů neslyšel: "za posledních 50 let zažila africká divočina víc změn než za poslední 2 miliony let". To je tak odporné svinstvo, že nemám slov... ignorovat veškeré doby ledové a změny afriky z pouště na savany, prales a zpět, to chce silný žaludek.

plakát

Agent for H.A.R.M. (1966) odpad!

Až na zvýšený počet playmate než v běžném životě je to o ničem.

plakát

Ahobsal insaeng (2004) 

Silně korejský (většinou v dobrém slova smyslu) film ze základky. Být to (japonské) anime, napsal bych, že jde o skvělý příklad slice of life, který velmi můžu. U hraného filmu to tolik nepřekvapí, nicméně vůbec to zmiňuji proto, že vyprávěcí postupy se mi zdály být anime velice inspirované. Dojem z výborně sehraného příběhu o přátelství, hodnotách a spoustě dalších věcí mi kalila pouze ta nerealistická moudrost a 100% logická konzistence některých dětí.

plakát

Airship Destroyer, The (1909) 

Válečný film před první světovou válkou... je scifi jak řemen v tom smyslu, že předjímá převratné novinky moderního válčení, budoucnost. Jezdí zde funkčně vypadající tank a je bombardován ze vzduchu. Nevěřící si mohou dohledat -- první tank vyjel o 6 let později, první bombardování bylo provedeno o 2 roky později. Krom toho je zde letecký souboj (letadlo proti vzducholodi) -- první letadla byla hodně horká novinka. Také jsou bombardovány budovy a z trosek vynášeni civilisté, město zachvacuje mohutný požár. Nakonec je vzducholoď sestřelena bezpilotním, radiově ovládaným letounem s náloží, nápadně podobným střele země - vzduch. Velmi poučné.