Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor

Recenze (1 238)

plakát

Lovec vetřelců (2003) 

Přestože šlo o násilím sloučený plagiát Věci a Propasti (a dalších), byla to o něco menší břečka, než by se dalo čekat. Spader zvedl úroveň o hodně. Překvapivě nejvíc mě prudili nějací divní národové, co dělali, že mluví rusky coby mateřštinou a až na jednoho jim to vůbec nešlo. Výborný začátek, hloupí vědci, přijatelná pointa (tím nemyslím závěr).

plakát

Zpráva o Europě (2013) 

Kdysi jako pozdní teenager jsem ve svém literárním období napsal delší povídku, ve které jsem si dělal legraci z deus ex machina. Představil jsem kandidáta na hlavního hrdinu, rozjel zápletku, a nesmyslně ho nechal uhynout. Např. pilot zachmuřeně vyšel na ulici a spadl na něj z rozestavěné budovy panel. Nebo detektiv uháněl k případu, naboural a zemřel. Nebo vědec na horách sliboval dětem, že až se vrátí domů, udělá palačinky, utrhla se s nimi lanovka a nepřežili. Pointa byla v tom, že to nemělo pointu. Europa Report se nejen hemží neobratnými deus ex machina, ony jsou hlavní vyprávěcí metodou. Jakékoli posunutí děje znamená, že někdo zemře, zcela zas**nou náhodou a zbytečně. Já se dokonce obávám, že to je ideová konstrukce filmu, tj. "no pain no gain" dotažená do patetického absurdna... Ale čím dál víc mě tahle primitivní nota iritovala, pěnil jsem a nadšení z filmu s dobrým námětem klesalo. Čemuž nepřidala ani strašná dřeva ve všech rolích.

plakát

Kroužek sebevrahů (2001) 

Nekoukám na filmy pana režiséra popořádku, takže to, že jde po pětihvězdách o první zklamání, vlastně nic neznamená. Varovat mě asi mělo, že jsem film rozkoukal během cca šesti let asi čtyřikrát. Ne že by nešlo o silné a sdělné téma (o současném Japonsku, a to nikoli jen v prvním plánu, ale i mezi řádky)... Ale tak hrozně moc věcí je samoúčelných a na efekt, že mě to až hodně štvalo. A třeba Batoru rowaiaru to generační apod. výpovědí nesahá po kotníky...

plakát

Zmizení (2013) 

Po delší době současný, mainstreamový film, který není infantilní komiks a není přecpaný efekty. Je postaven na slušném vyprávění jak za starých dobrých časů, a přesvědčivém herectví hlavní dvojky (že ostatní statují je dost jedno). Tleskám a takřka pětkuji (chyběl mi vlastně jen, což by u napůl detektivky bylo dobré mít, motiv).

plakát

V zajetí démonů (2013) 

Co má tahle převelice klasická bubu vymítačka opravdu k dobru, to je herecké obsazení. Vera Farmiga čím je starší, tím je lepší, i ostatní tři hlavní dospělí mě velmi bavili, a děti fungovaly. Vlastně bych ještě mohl pochválit kameru -- konečně zas jednou natočil někdo sedmdesátky stylem, kterým by byly natočeny v onu dobu, bez toho, aby se z výsledku stala artistní manýra a břečka. Úplně naplno ovšem nadšen nejsem, tempo občas víc než klopýtalo a úplně jsem vypadával z děje, což u filmu, který má sevřít a nenechat dýchat, je docela hloupé. Slušný nadprůměr.

plakát

Gidam (2007) 

Krom skvělého vizuálu asi nic.

plakát

San geng 2 (2004) 

Poslední velmi dobrý díl se zápletkou k zamyšlení rozhodně nevyváží předchozí dva, z nichž první se potýká s psychologií viny bohužel nepřesvědčivě a nezáživně, druhý se vyžívá v jakémsi přetavení shockingu do všednosti, ale moc dalšího toho nenabídne.

plakát

Dozvuky (2012) 

Skvělý (trochu čekaný, ne už tak od Poláků) námět, parádní stavění atmosféry v první půlce... Ve druhé už bratři působili drobet retardovaně, že jim to furt nedocházelo... asi byste si to taky nechtěli připustit, ale naopak by vás to napadlo coby noční můra hned na začátku. Ukazuje se ta hezká čistota venkova, kde nejen u nás chceme, aby sousedovi chcípla koza... A když je to ještě žid, o kterých nás pan farář učí, že máme dobrou záminku s tím kristem ani ne před 2 tisíci lety... a máme tu okupaci těmi zlými němci, na které lze vše svalit... tak jsme vyhráli jako ve sportce. Bohužel tenhle příběh se v Polsku stal na mnoha místech, a dokonce i po válce, kdy se židi vraceli na své...

plakát

Lovci duchů (2005) (seriál) 

Poměrně všedně začínala tahle série, která už proprala opravdu leccos. Oba hlavní hrdinové během už zhruba druhé sezóny rozehráli ochotnickou křeč a začali kouzlit se sociálním humorem (a opravdu dobrou chemií, což nemyslím v gay smyslu). Co je tenhle seriál hlavně? Slovy klasiků, nastavuje zrcadlo současné Americe: Malé a zpravidla pitoreskní lidské příběhy, zpravidla v místě, kde lišky dávají dobrou noc (nikdy jsem neviděl tolika Amerického venkova). Krom toho se strefuje do veškeré pověrčivosti, co jí jen v Americe je, a v pozdějších sezónách mu není svaté už nic. Všechno je to krásně stylizované a dobře hudebně pojaté... Ve wishlistu v deníčku jsem měl na druhém místě, co bych rád viděl zfilmované, Heinleinova Joba -- zde se mi to v pozdějších sezónách víceméně splnilo, tak na 50% -- přestože příběh je zcela jiný, základní práce s Apokalypsou a rolí lidí v celé komedii je trefná... Viděno komplet (1. díl 9. série bude až za 22 dnů). /// Nejlepší postavy: Castiel, Crowley, Smrt, Dick Roman, Dean, Loki, Lucifer, zlý Sam. Nejlepší dvojice: Meg a její láska. Nejlepší song: Eye of Tiger. Nejhorší postava: Bela. // edit ke konci 9. řady -- sešup hodnocení pokračuje, celá série je docela hodně nezáživná.  /// edit: a od té doby jsem už nepokračoval.

plakát

Alenčiny narozeniny (2009) 

Poctivě ručně kreslený film hýřící fantazií a nápady. Práce s pohybem v prostoru, mimika mimozemšťanů všech měřítek, velmi odvázané. Několik Bulyčových originálů o Alise jsem kdysi jako děcko četl, tohle bylo poměrně věrné, i když pro ještě trochu menší publikum. Písníčky už mi přišly trochu moc, ale OK. Jinak se opět ukazuje, že film s hlavním dětským hrdinou hrozně moc stojí na herci / dabérovi. Tady byl dabing naprosto špičkový, hlavní role jakbysmet. P.S. jak si tak čtu komentáře v ruštině, tak spíš negativní odezva na styl kresby, a kritika na co ministerstvo kultury nasypalo spoustu peněz. Ale nesouhlasím.