Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (937)

plakát

Hollywood (2020) (seriál) 

Jako člověku se slabostí pro starou Ameriku se mi na to skvěle koukalo po stránce výpravy a kostýmů a prvních pár dílů se jevilo nadějně i po stránce scénáře. Ale pak jako by šlo všechno rázem do kopru. Mám z toho podobný pocit jako kolega J*A*S*M - ze seriálu, který se zprvu jeví jako nadějná sonda do intrik a zvrácenosti (nejenom) poválečného Hollywoodu, se stává víceméně pohádka, která jen klouže po povrchu a nepřipouští žádné komplikace, žádné skutečně vyhrocené dramatické situace, po nichž některé momenty i tematika rasismu a homofobie přímo volají. Ba naopak, jak se příběh vyvíjí, přeslazenosti, kýče a patosu přibývá a korunu tomu nasazuje poslední epizoda. Chápu, že hlavním poselstvím seriálu je nevzdávat se naděje a jít si tvrdě za svým takříkajíc "against all odds", ale i to se dá pojmout vkusně a neprvoplánovitě. Chyba je však do jisté míry na mé straně, jelikož jsem očekával něco úplně jiného, syrovějšího a realističtějšího (např. ve stylu Roachova Trumba). I proto jsem ve finálním hodnocení tolerantnější - když už nic jiného, děj odsýpal, seriál má příjemnou dobovou atmosféru a sympatické postavy a krom toho mě těšila řada narážek na reálné herce a filmy starého Hollywoodu, které mám tak rád.

plakát

Pokoj (2003) 

You're tearing me apart, Lisa! Tommyho pochechtávání se soundtrackem tohohle filmu v pozadí - tak nějak si představuju opravdový peklo v praxi.

plakát

Mlčení (2016) 

Budu přízemní a prohlásím, že je to místy děsná nuda. Ono taky z dvousetstránkové knihy, která je spíš zahloubaným pohledem na sílu a důsledky víry než čímkoli jiným, natočit více než dvou a půl hodinový film je samo o sobě kousek, který Martin ne tak úplně zvládl. Co filmu však musím jednoznačně přičíst k dobru, jsou nádherně pojaté záběry nespoutané přírody i lidského utrpení, které kontrastují a splývají zároveň, a mistrovská práce s ruchy a zvuky přírody (cikády), které jsou takřka jako jediné schopné prorazit ono Mlčení. A co se týče herců - výkon Liama Neesona, ač vystoupí ve filmu relativně krátce, dle mého ten Garfieldův převyšuje (možná jsem ale jen s ubíhající stopáží začal být alergický na jeho neustálou přítomnost na plátně), plus nemohu nezmínit roztomile se pitvořícího, avšak jinak do morku kostí krutého pana Inoueho v podání Issei Ogaty. Celkem vzato, průměrné 3 hvězdy.

plakát

Noční zvířata (2016) 

Chladné (v pozitivním slova smyslu). Hypnotické. Opojné. S bez přehánění geniálním soundtrackem. Zároveň však také místy až příliš neosobní a odtažité. V konečném důsledku však dobré. Moc dobré...

plakát

Ve jménu krve (2016) 

Něco, co mi mezi filmy dlouho scházelo - film, ze kterého vyzařuje duch syrové, nepřikrášlené Ameriky se všemi svými pozitivy a negativy (které v tomhle typu snímku samozřejmě převažují). Možná se pletu, protože jsem už delší dobu neviděl, ale Blood Father mi připomněl o čtyřiadvacet let starší, ale neméně skvělý film Red Rock West s Cagem a Hopperem, který člověku nabízí přesně to samé. I Mel Gibson se pro roli hodí jako v současné době snad nikdo a ač se nejedná o Oscarové vystoupení, v několika momentech jeho postava připomene jak tu z Odplaty, tak z Lethal Weapon. Nepřistoupíte-li k Blood Father s přehnaným očekáváním, myslím, že vás může jen příjemně překvapit...

plakát

Hezký, charakterní Ital v Austrálii hledá krajanku za účelem sňatku (1971) 

Ač se jedná o film s relativně hořkým koncem, sálá z něj tolik pohody a radosti, že se z nich dá žít týden. Ideální pustit si při teplém letním večeru. A musím říct, že tenhle snímek je dalším důkazem toho, jak geniální byl starý český dabing - excelují zde jak Hlaváčová a Voska, tak hlavně Miloš Kopecký.

plakát

Už je tady zas (2015) 

V porovnání s knihou, kterou jsem dočetl den před projekcí filmu, je to slabota. Kde kniha naznačuje, hraje si s významy i naším (respektive německým) vnímáním minulosti a přítomnosti, je film příliš polopatický a snažící se zavděčit masám. Přílišnou doslovností je pak film připraven o satirickou sílu, kterou se může chlubit jeho knižní předloha. Taktéž herecké výkony jsou, až na čestné výjimky (několik hitlerovských výstupů), jalové. Hodnotit filmové dílo ve světle jeho předlohy není možná úplně fér, těžko říct. Každopádně můj dojem je i několik hodin po dokoukání takový, že je to ve své podstatě naprosto tuctový film, který kromě ústředního motivu - "znovuzrození" Adolfa Hitlera v současném Německu - nemá svého diváka čím zaujmout...

plakát

Krást se musí umět (1975) 

Fracouzská komediální taškařice v tom nejlepším slova smyslu - a netřeba hereckých extratříd typu Bourvil, Funés nebo Belmondo. V Besnardově komedii se všichni tři (čtyři) hlavní herečtí představitelé bezvadně doplňují, což vynikne zejména v prakticky všech scénách odehrávajících se na veřejných záchodcích. Navíc mě příjemně překvapil i dabing (zřejmě devadesátá léta, vysílala TV Prima), který se svou kvalitou blíží českým dabingům francouzských filmů z let šedesátých a sedmdesátých.

plakát

Sherlock: Přízračná nevěsta (2016) (TV film) 

S přivřením obou očí za čtyři hvězdy. Kdyby tvůrci neměli potřebu exhibovat se tím, že do toho zbytečně naflákají překombinované "cestování časem" a zůstali u jinak skvělé, gotickou atmosférou oplývající první viktoriánské poloviny, byl by dojem o pořádný kus lepší. Takhle to bohužel zůstalo u ne zcela naplněných očekávání.

plakát

Garderobiér (2015) (TV film) 

Původní filmová adaptace jinak téměř bezchybné hry je o krůček dále než její mladší sestra. Nikoli v herecké kvalitě, která je v obou případech božská, ale ve stylizaci a celkovém pojetí výpravy. Verze s Courtenayem a Finneym, ač jsou již zmíněné herecké výkony naprosto srovnatelné s McKellenem a Hopkinsem, dokáže daleko víc zacloumat mými emocemi a ztotožnění s oba hlavními aktéry je věc naprosto automatická, snad až podvědomá. Letošní adaptace je pojatá mnohem minimalističtěji a pochmurněji (takový jest alespoň můj pocit), navíc mi v ní něco, co v současné chvíli neumím pojmenovat, chybí. Proto "jen" za čtyři.