Reklama

Reklama

Garderobiér

(TV film)
Trailer 1
Velká Británie, 2015, 120 min (Alternativní 105 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Jedné osudové noci se v malém anglickém regionálním divadle za druhé světové války chystá skupinka kočovných herců vystoupit s inscenací Shakespearova Krále Leara. Bomby padají, sirény kvílí a opona se má zvednout už za hodinu, ale po Sirovi (Anthony Hopkins), divadelním principálovi a zároveň představiteli hlavní role, není vidu ani slechu. Jeho garderobiér Norman (Ian McKellen) se může přetrhnout, aby představení zachránil. Objeví se nakonec Sir včas a bude večer vůbec schopný hrát? Britský snímek přináší vtipný i hluboce dojemný příběh o přátelství a věrnosti, v němž Sir přemítá o svých celoživotních úspěších a snaží se urovnat bouřlivé vztahy se zaměstnanci dřív, než se opona zvedne naposledy. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (22)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Levné, nadbytečně a zavádějícně doslovné a celkově prachšpatné parazitování na geniálním snímku z roku 1983. Sama o sobě tahle verze neobstojí vůbec, při srovnání s původním filmem, o nějž se opírá jako o berličku při kraždém kroku, jen vystoupí bezradnost, tápavost a nezcelenost - charaktery postav se tu rozpadají do jednotlivých nesourodých gest, nevyprofilují se, stejně bezradně rozbředlé zůstanou i vzájemné vztahy všech členů divadla, pointy nevyzní... Kdyby byl tohle první pokus, dal by se vzít zčásti na milost, ale takhle to vskutku zasluhuje téměř naprosté opovržení. Původní snímek má fantastické kvality, především herecké a scénáristické, ale dal by se dnes jistě dotáhnout výš kamerou a výpravou. Ovšem za předpokladu, že by herecká esa dokázala vůbec dostát strhujícímu výkonu především v titulní roli garderobiéra, a třeba i trumfla některé z ostatních. Prostor na to byl. Tady ale došlo k utýrání hereckých špiček v důsledku nepochopení scénáře, povah a vztahů a celé dramatické linky, a to ostatní pak už stejně nestojí za řeč. Těsně nad odpadem, z lítosti. *~ ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Už první minuty mě vtáhly do děje. Je to koncert hereckých es (Hopkins, Watson, McKellen, Lancashire), výkony a dialogy jsou bravurní, bezchybné a nutno dodat, že i český dabing je tradičně na jedničku. Kdo čeká zázrak, žádný neuvidí!! Je to stále stejné a kvalitní drama, jenom prostředí a herci se změnili. Takže žádný nový kousek ze země Oz, je to stále tentýž Garderobiér - velmi dobře napsaný a kvalitně odehraný, a tak mám chuť udělit desetkrát pět bodů. ()

Reklama

Noviik 

všechny recenze uživatele

Předem uvádím, že původní verzi ani divadelní hru jsem neviděl. Minimalistické pojetí s poctivým divadelním přednesem mi ale velice sedlo. Celý film stojí na nádherných hereckých výkonech, že kterých se občas tají dech. Nástup mistra Hopkinse a jeho následný koncert emocí, hereckých poloh a umění výrazového hraní je vrcholem celého snímku. Mistr McKellen oproti Hopkinsovi nesleze z plátna a jeho schopnost monologu mě držela u obrazovky v němém úžasu, předvedl krásně civilní, až naivní druh herectví. Podobně jako v Mr. Holmesovi. Závěr pak jen potvrdil, že pánové opravdu umí a věk na tom nic nemění. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Silné herecké výkony, které se dokonale hodí pro divadlo a zde také měli zůstat. Filmové médium tomuto příběhu nedává ale vůbec nic navíc, což je velká škoda. Ian McKellen a Anthony Hopkins, ale také Emily Watson by byli skvělí na jevišti a vy byste z nich měli mnohem lepší pocit, protože byste jim byli blíž. Takhle jsou to dobré herecké výkony, které ale úplně nestačí. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Původní filmová adaptace jinak téměř bezchybné hry je o krůček dále než její mladší sestra. Nikoli v herecké kvalitě, která je v obou případech božská, ale ve stylizaci a celkovém pojetí výpravy. Verze s Courtenayem a Finneym, ač jsou již zmíněné herecké výkony naprosto srovnatelné s McKellenem a Hopkinsem, dokáže daleko víc zacloumat mými emocemi a ztotožnění s oba hlavními aktéry je věc naprosto automatická, snad až podvědomá. Letošní adaptace je pojatá mnohem minimalističtěji a pochmurněji (takový jest alespoň můj pocit), navíc mi v ní něco, co v současné chvíli neumím pojmenovat, chybí. Proto "jen" za čtyři. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama