Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Počátek

Počátek (2010)

Omlouvám se předem za používání anglického názvu filmu v mém textu, avšak ten vystihuje pravou podstatu celého děje. Český distributor použil poněkud nešťastnou náhodou špatně zvolený překlad. Nyní k filmu. O tom, že Ch. Nolan je nejoriginálnějším a nejzručnějším režisérem poslední dekády asi nemá cenu vést sáhodlouhé diskuze, zase to totiž dokázal. Ale popravdě, do poslední chvilky jsem nezaregistroval velký marketingový boom kolem filmu. Viděl jsem jen poster na film Ch. Nolana a tak jsem na to šel nevzdělán, neponaučen do kina. Ihned po začátku představení diváka do děje vtáhla monstrozní až spektakulární hudba H. Zimmera , která postupně perfektně podkresluje celý děj Inception. Scénárista a režisér v jedné osobě se prvních 30-40 minut snaží dostat diváka do děje (říkejte tomu jak chcete, zazněly názory typu: nudná až zbytečná pasáž, pro mě to rozhodně nuda není). Posléze už se začínají vytvářet hlavní rysy celého příběhu: sny, sny ve snu a divák musí čím dál tím více zbystřit všechny své smysly (doporučuji nejíst, nepít, nechodit na WC, nevykonávat žádnou jinou aktivitu spojenou s oddálením zraku od filmového plátna) Co více k tomu napsat a neprozradit ani minutu z děje navíc? Neoddiskutovatelně je třeba Inception zkouknout a to nejlépe v kině. Jedná se o chytře laděnou ryzí tvorbu audio/vizuálně útočící na návštevníky kino-sálů. Doporučuji zkouknout min. 2x, z konce filmu vám vyvstane několik otázek hodných odpovědí = 10/10

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Co napsat k už tak dokonalému filmu? Snad jen... škoda že musí být na druhém místě v mém TOP hned za Inception. Nolan je čím dál tím lepší a zraje jak dobře uleželé víno. Vím, že nikdy nevíte, zda se víno za 10 let nepromění v ocet, ale já to risknu a ochutnám ho kdykoliv to bude jen možné. Hudba, herci (Joker Ledger předevsím), efekty, zvuky. Taková dokonalost je blahem pro všechny smysly. Lázeň pro duši diváka s vytříbeným vkusem.

Temný rytíř povstal

Temný rytíř povstal (2012)

Z jednodenním odstupem jsem si uvědomil, že konec byl vlastně trochu jiný, než jsem pochopil v podvečer mého návratu z promítání. Už za to si TDKR zaslouží plný počet a trilogii o netopýřím muži tak řadím mezi TOP filmy (beru jako drama) co jsem zatím viděl. Pokud Warneři uskuteční v následujíchích dekádách restart série, odmítám to považovat za stejně kvalitní dílo jako Batmana od Ch. Nolana. Jsem paličák a tohle mi nikdo nevymluví ani heverem !

Batman začíná

Batman začíná (2005)

Po dlouhém tápání tu a tam jsem si nakonec zařadil Batmana a všechny tři díly Nolanovské Dark Knighta do mé oblíbené zlaté klasiky kinematografie. Nic na tom nezmění fakt, že tohle je první díl, kde se to všechno rozjíždí. Dá se vůbec čekat něco lepšího? Vždyť už tohle je maximum, čeho se dá dosáhnout. Pokud tedy čekáte něco jiného a lepšího, zkuste jiný žánr, jiný film.

Viděl jsem ďábla

Viděl jsem ďábla (2010)

Buď to budete nenávidět, nebo to budete ''milovat.'' Každopádně si ihned po skončení filmu uděláte takový názor, jaký jistě už nikdy nezměníte. Celý film působí naturalisticky, je zaměřený na detail, dává vyniknout oběma hereckým představitelům v jejich působení. Někdy se přistihnete, jak si říkáte: jen mu dej, někdy zase, to už je moc, to ne. Ale rozhodně to na vás silně zapůsobí a dovede vás to k zamyšlení, co byste udělali vy na místě toho policisty. Nebo v tom úchylnějším případě: onoho vraha? When you chase the monster you become just like him. The best revenge movie I have ever seen in my entire life.

Kick-Ass

Kick-Ass (2010)

Ať mě klidně Chloe Moretz kopne do zadku, jen když uvidím ty její bojové kousky. Tenhle film je vážne akční pecka co se s ničím nemaže. Pro mne je to kult, který jen tak nic nepřekoná.

Dredd

Dredd (2012)

Není nás mnoho, kteří známe a máme zkouknutý tento Masterpiece roku 2012. My za to ale nemůžeme, v ČR neměl Dredd kino-premiéru, zřejmě mít ani nikdy nebude. V USA zase sám na sebe ani nevydělal v kinech. I přes fakt, že film má nizoučký rozpočet 50 mil. dolarů, tvůrci dokazali mistrně tento deficit zamaskovat. Právě proto se 90% filmu odehrává ve velkém 200 patrovém věžáku, kde vládne mafiánka a dealerka Ma-Ma. Perfektně si ji střihla krásná (zde s krásnou jizvou) herečka Lena Headey. Ona se opravdu narodila pro role ukrutných bitches a kurev***královen. Je zkrátka výborná. Hlavní roli soudce Dredda ztvárnil Karl Urban. Musím říct, že jsem s ním byl velice spokojen. Sice v celém filmu neuvidíme Urbanovu (Dreddovu) tvář, zase se ale můžeme kochat skvělými pohledy na Dreddovu přilbu, popř. odrazi v hledí, když někoho porcuje svým multifunkčním kanónem. Olivia Thirlby jako zelenáč, který podstupuje výcvik po boku soudce také potěšila. Neokoukaná herečka, je pěkná a umí solidně hrát. Jak jsem řekl, vše zde funguje jak má. Dredd např. pronáší suché humorné hlášky, které jsou výborné a pasují přesně na místa, kde jsou pronášeny. Hudba k filmu padne jako zadek na hrnec, opravdu skvěle. Samostatně ji ale nezkousnu, což je škoda. Ne každé OST se dá poslouchat mimo film, tohle je ten případ. Také bych se měl zmínit o efektech a proklamovaném slo-motion. Natáčelo se na velice technicky pokročilé kamery Phantom Flex (mají Oskara za technologický přínos), které dokáží snímat až 2570 fps při rozlišení 2048x1080. Doporučuji najít si videa, stojí to za to. Díky těmto kamerám je zde možné snímat i tak obyčené věci jako koupající se Lenu Headey, tím nejepičtějším možným způsobem. Nic potom není všední záběr. Celkově hodnotím film počtem všech pěti hvězd, což je v tomto případě asi 90%. Všem doporučuji a doufám, že se jednou zadaří Dredda dostat do tuzemských kin. I kdyby to mělo být uváděno jako art movie ve vybraných kinech.

Mlha

Mlha (2007)

Osobně nevím, co přesně bych měl napsat, abych si tady zbytečně nevyléval srdíčko s myšlenkami a názory, které tu už máme XY-krát. Co tedy říct? Film je opravdu věrně natočen tak, jak bych očekával, že by se za dané situace mohla chovat skupinka jedinců čelící bytostem z jiné planety. Přidejte si k tomu skvělé herecké výkony, uzavřené prostředí supermarketu, paniku, víru v Boha a máte recept na skvělý film. A tak to skutečně celé funguje.

Šílený Max: Zběsilá cesta

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

Jen občas se stává, že si zajdu na film do kina 2x, a mnohem větší raritou poté je, abych si daný snímek zařadil mezi oblíbené po tak krátké době od zhlédnutí. U Mad Maxe tato situace nastala. Dlouho jsem neviděl takto zběsilou vysokooktanovou jízdu. Perfektní směsice akce, hudby a herců. Bravo!