Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi

Recenze (441)

plakát

Coco (2017) 

Posledních pár let již Pixar, kromě dokonalé animace, proráží spíše na poli (melo)dramatického dojáku než zábavné komedie a CoCo je toho zářným důkazem. Chvíli trvá, než se člověk chytne a než zjistí, na jakou notu se tady hraje. I když to se vlastně zjistí až v posledních patnácti minutách. A to je také síla tohoto animáku. To, že se člověk prostě nestihne na ten závěr dostatečně připravit, a tak přerod z průměrně zábavné (i když originální) filmařiny do silného drtiče emocí může být pro slzné kanálky slabších povah překvapivě likvidační.

plakát

Enderova hra (2013) 

Tak blbé až je to americké. Anebo spíš naopak. Tak tu máme malého ambiciózního klučinu, který se za pár tréninkových lekcí, patetických výrazů a zvuků epické hudby, za to však bez jediného klopýtnutí dostává až do vedoucí kasty armády proti dalším z řady mimozemských nebezpečí pro lidstvo. Zachraňuje to však zajímavá nadstavba v podobě pacifistického konce a jeho docela neortodoxního poselství. Na Ameriku a jeho politiku ála hrr na ně a po nás potopa věc nevídaná.

plakát

První člověk (2018) 

3,5*. Civilní sonda do hlouby astronautovy duše aneb co vše předcházelo slavné větě o malém kroku pro člověka atd.. Film se chvályhodně na míle daleko vyhýbá jakémukoli patosu a americká vlajka na pozadí vlaje jenom proto, že tak to opravdu bylo a nic víc. Při úspěšném přistání by se dalo střihnout na oslavující lidi z NASA anebo radující se americký národ, ale proč? Není opravdu lepší vychutnat si to v tichu a pomalými krůčky při vzpomínkách na svou rodinu jako ten První člověk? Trochu prostříhat ke konci už vražednou stopáž, méně konverzačních chvilek a rychlejší konec a bylo by to bez výhrad.

plakát

Ďábel (2010) 

Mysteriózní film s mystickým poselstvím a tomu je podřízeno úplně vše. Postavy, jejich chování, závěr, prostě vše. Hororová linie je zde omezena pouze na to, aby napětí budovala, ale zároveň aby sloužila jen a jen myšlence filmu a nestrašila víc, než je třeba. Což o to, napětí ve výtahu by se dalo krájet a tvůrci rádi několikrát zkomplikovali rozhodnutí, který z nich je ten "bubák", ale závěrečná pointa měla být víc sofistikovaná, a ne na konci filmu s jakž takž reálným dějem jít cestou nejmenšího odporu i za cenu toho, že se najednou realita pošle k šípku.

plakát

Za plotem (2006) 

Za plotem se dá najít ledacos, ale přes zimu vyrostlé satelitní městečko mezi zrovna katalogové možnosti nepatří, a proto je škoda, že se tento zajímavý námět dal do služeb dětské omalovánky s humorem, pro dospělé stravitelným pouze v doprovodu dětské osoby, a příběhem o ceně přátelství, který by stejně nenásilnou formou zvládla přednést i kterákoli Foglarovka. Pár zábavných momentů se ale přesto najde a utíká to celkem rychle, smutným faktem však zůstává, že si člověk po těchto filmech najednou už připadá strašně starý.

plakát

Kontakt (1997) 

Haló, haló, kdo tam? Tentokrát žádné Hvězdné války, ale civilní sci-fi drama o jedné ženě, jejím snu a ceně, kterou nakonec musí za něj zaplatit. Žádné bombastické bitvy, žádné armády zelených mužíků, a přesto délka filmu nevadí. Pár výtečných scén (první signál..) a pasáž před koncem, kde se tvůrci (vizuálně) ocitli na tenkém ledě, který sice trochu popraskal, ale rozhodně se neprolomil. A pointa? Proč by to ostatně takto nemohlo být? Třeba někdy..

plakát

Pustina (2016) (seriál) 

Depkoidní drama, které svými prvními díly navnadí pocit opravdu scénaristicky sofistikovaného majstrštyku, a proto je škoda, že spousta šikovně ze začátku načrtnutých linií vyzní dost do ztracena. Seriál se postupem času soustředí jen a pouze na kriminální zápletku, ale prohloubením i ostatních linií by se mohl stát opravdu komplexním obrázkem bývalých Sudet, které se svého stínu dosud nezbavily. Na druhou stranu je však třeba říct, že i tak se jedná o malý velký seriál, který svým vizuálem, atmosférou a hereckými výkony alespoň trochu spravuje reputaci české seriálové tvorbě. A nevadí, že produkce je zahraniční.

plakát

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů (1983) 

Poslední epizoda z původní série, která měla nakonec opět navrátit rovnováhu galaxii. Akce a triková stránka je na tehdejší dobu výborná, z dějového hlediska by se ale tomu dal vyčíst jak příliš čitelný konec, tak příliš rychlá a ne příliš uvěřitelná proměna ohledně Vadera. Herci to ale naštěstí táhnou.

plakát

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) 

Dynamická a akční jízda ozvláštněná navíc i různorodým prostředím. Temnější podtón tomu také sluší víc než dětinské hrátky, odlehčení naopak nabízejí scény se Solem a Leiou, takže v celkovém kontextu vydařený mix akce, dramatu i zábavy.

plakát

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) 

3,5*. Ve své době převratný vizuál, skvělé triky a odvaha jít do žánru, kterému v té době rozhodně pšenka nekvetla, přesto je to však z dějového hlediska dost přímočarý a vlastně klasicky jednoduchý popkorňák, u kterého je na míle dopředu jasné, jak to všechno dopadne.